ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Ε.Ε. – H ελληνική στόχευση

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και άλλα τρέχοντα ζητήματα εκτός ατζέντας, προβλέπεται να συζητηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Ρευστή είναι η κατάσταση σχετικά με τις προθέσεις της Ε.Ε. απέναντι στην Άγκυρα, στον απόηχο των πολλαπλών κινήσεων κλιμάκωσης της έντασης από τουρκικής πλευράς τις τελευταίες ημέρες. Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και άλλα τρέχοντα ζητήματα εκτός ατζέντας (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Λευκορωσία, υπόθεση Ναβάλνι), προβλέπεται να συζητηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τοποθετηθεί σχετικά ήδη από σήμερα, ώστε να υπάρξει χρόνος για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που θα επιτρέψουν να προστεθεί μία παράγραφος για το ζήτημα στα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θα επιδιώξει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, που θα καταστήσει πιο απτή την προοπτική των κυρώσεων. Θα επιμείνει, δε, ότι δεν μπορεί η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς να περιμένει ώς τον Δεκέμβριο (που είχε τεθεί ως απώτατο χρονικό όριο στη Σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου). «Έχουμε έναν ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση. Πρέπει να επέμβουμε τώρα. Αν περιμένουμε ώς τον Δεκέμβριο, θα κάνουμε αυτοψία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι «θα δείξει» αν θα υπάρξει ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα. Η Ε.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή «σε καθημερινή βάση», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», είπε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου «δεν νιώθει ότι τον ξεγέλασε ο πρόεδρος Ερντογάν», βγάζοντας το «Ορούτς Ρέις» ξανά στη θάλασσα λίγες μέρες αφού απέφυγε την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία (12/10), ο κ. Μισέλ επανέλαβε στον κ. Ερντογάν ότι κάποια πράγματα είναι «απαράδεκτα». Η Ε.Ε., τόνισε, «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση» αν κριθεί σκόπιμο – χωρίς ωστόσο να παίρνει θέση για το αν αυτό ενδέχεται να συμβεί πριν από τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Ενόχληση Βερολίνου

Η γερμανική ενόχληση με τις ενέργειες της Άγκυρας, πάντως, δεν έχει μεταφραστεί σε προθυμία για μία πιο σκληρή στάση (τουλάχιστον μέχρι στιγμής). Διπλωμάτης από χώρα της Βόρειας Ευρώπης είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου». Η συγκεκριμένη πηγή δεν απέκλεισε, «ανάλογα με τις εξελίξεις ώς την Παρασκευή», η συζήτηση να στραφεί στις κυρώσεις, αν και εκτιμά ότι μάλλον είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το Brexit, με τους ηγέτες να ενημερώνονται από τον Μισέλ Μπαρνιέ για τις διαπραγματεύσεις. Σε προσχέδιο των συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «σημειώνει με ανησυχία ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος στα ζητήματα-κλειδιά για την Ένωση» και καλούνται τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «να ενισχύσουν τις προετοιμασίες τους… σε όλα τα επίπεδα για όλες τις πιθανές εκβάσεις, μεταξύ των οποίων και της μη συμφωνίας».

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την εξέλιξη της πανδημίας – και ειδικά τη δυνατότητας κοινής προμήθειας μεγάλου αριθμού rapid tests για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ