ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπάιντεν - Μητσοτάκης: «Σημαντική περίοδος» για εδραίωση σχέσεων - Τι είπαν για Ουκρανία, Κυπριακό

«Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Kathimerini.gr

Δεξίωση στον Λευκό Οίκο παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «παρών» στη δεξίωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπ. Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης προσήλθαν στη δεξίωση, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο, και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν.

«Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την Ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του», ανέφερε.

«Η Ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δένδρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν», πρόσθεσε.

Μπάιντεν: Έχουν γίνει φρικαλεότητες στην Ουκρανία

Aμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε τον κύριο πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας και ξέρω πως η οικογένεια μετράει πολύ. Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο μπαμπάς σας ήταν πραγματικός δάσκαλος. Πέρυσι έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200 έτη από την απελευθέρωση διαδικτυακά λόγω της πανδημίας».

«Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη και είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον. Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και σε πολλά ακόμα. Είναι μία σημαντική περίοδος, για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα είπε όχι στον Β’ Παγκόσμιο και ενέπνευσε τον κόσμο», τόνισε.

«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή κύριε πρωθυπουργέ. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχικές κυβερνήσεις θα επικρατήσουν. Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. Ακόμη και οι ζοφερότερες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπεια. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή»

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη».

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο», σημείωσε.

«Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μπάιντεν: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας

«Ήμασταν πάντα μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία, τόνισε ότι οι δυο τους είχαν πολλά να συζητήσουν, όπως η Ουκρανία, το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ