ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: «Κάντε ένα βήμα πίσω, αλλιώς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει την καταιγίδα»

Του Μανώλη Κωστίδη 

Σε νέες ακραίες δηλώσεις προέβη σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο και τη Λέσβο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα μας συνεχίζει τις προκλήσεις.

«Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε απέναντι σε αυτό. Ουσιαστικά, αυτά που τρέλαναν έτσι την Ελλάδα είναι οι επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ αφού η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των νησιών, των αποστρατικοποιημένων νησιών. Επιστολές που περιέχουν τα νομικά μας επιχειρήματα», είπε ο Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου.

Πρόσθεσε ότι κάποια νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισίων του 1947 με τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, κάτι που σημαίνει – κατά τον κ. Τσαβούσογλου – ότι η χώρα μας παραβιάζει τις συνθήκες αυτές με το να τα εξοπλίζει.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ειρήνη: «Εναντίον σε ποιον το κάνει; Εναντίον της Τουρκίας. Δηλαδή, στην πραγματικότητα είναι η Ελλάδα που δεν θέλει την ειρήνη. Διότι παραβιάζει τις συνθήκες ειρήνης».

«Φυσικά, όταν κοιτάμε τις απαντήσεις τους αφού στείλουμε τα νομικά μας επιχειρήματα, είναι εντελώς πολιτικές και δημαγωγικές απαντήσεις. Διότι έχουν άδικο. Κανένα νομικό επιχείρημα δεν μπορεί να προβληθεί. Δηλαδή, τελικά, σε αυτές τις επιστολές που στείλαμε, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καθεστώτος αυτών των νησιών, του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και της κυριαρχίας τους. Υπάρχει άμεση σύνδεση», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Θα έρθουμε νύχτα»

Ανέφερε δε ότι «αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό».

Και απείλησε: «Από την άλλη, η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα για την ασφάλειά μας, παρά τις συμφωνίες αυτές. Τα εξοπλίζει. Κάνει άλλα βήματα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε έναντι αυτών. Δηλαδή η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς αυτών των αποστρατικοποιημένων νησιών. Πρέπει να το εγκαταλείψει. Είτε η Ελλάδα θα κάνει βήμα πίσω και θα τηρεί αυτές τις συμφωνίες είτε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτός είναι ο λόγος που ο αξιότιμος Τ/Πρόεδρός μας λέει «μια νύχτα ξαφνικά». Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι σε αυτές τις απειλές εναντίον μας».

«Εδώ η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη και δεν τηρεί τη συμφωνία, δεν τηρεί τις δύο συμφωνίες. Επομένως, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και στο νομικό πεδίο και στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, και στο πεδίο. Θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τόνισε, επιπροσθέτως, ότι: «Δηλαδή, η Ελλάδα πρέπει να θυμάται το εξής: Αυτός που σπέρνει ανέμους , θερίζει θύελλες . Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ».

«Κόντρα» με τον Ρουμάνο ΥΠΕΞ

Σε εκείνο το σημείο, παρενέβη πυροσβεστικά ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι όλα τα ζητήματα, όλες οι σχέσεις, τα προβλήματα και τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μεταξύ των φίλων μας, μπορούν να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Είμαι νομικός κι εγώ. Φυσικά, θα τηρηθεί το διεθνές δίκαιο. Φυσικά, όταν υποβάλλετε αναφορά στο διεθνές δίκαιο, ελπίζω ότι θα βρείτε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας μέσω του διαλόγου, ιδιαίτερα του ειρηνικού διαλόγου», σημείωσε ο κ. Αουρέσκου.

Ωστόσο, εκεί ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να «διορθώσει» τον ομόλογό του, επιμένοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω του διαλόγου και ότι δεν θέλει ποτέ να ξεκινά να προκαλεί ένταση

«Ωστόσο, θα ήθελα να δώσω την εξής πληροφορία στον φίλο μου τον Μπογκντάν: Οι εντάσεις με την Ελλάδα ξεκίνησαν πριν έρθουμε στην εξουσία, ειδικά μετά από αυτήν την κρίση των Iμίων. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα εκείνη την εποχή ξεκίνησε διερευνητικές συνομιλίες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσω διαλόγου. Όταν ήρθαμε στην εξουσία, συνεχίσαμε αυτό γιατί το βρήκαμε πολύ χρήσιμο. Για ένα διάστημα αυτό ανεστάλη από την Ελλάδα λόγω εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά ξεκινήσαμε ξανά. Αλλά τώρα, το ονομάζουμε συμβουλευτικές συνομιλίες, όχι διερευνητικές συνομιλίες. Επειδή τα προβλήματα είναι ήδη ξεκάθαρα, τα επίμαχα ζητήματα είναι ξεκάθαρα. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ελλάδα «λέει ότι δεν θέλει απολύτως να διαπραγματευτεί αυτά και άλλα θέματα, λέει συγκεκριμένα σε κάθε συνάντηση ότι δεν θέλει να μιλήσει για το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

«Λοιπόν, αν αυτό δεν μπορεί να λυθεί με διάλογο, πώς μπορεί να λυθεί; Είπατε διεθνές δίκαιο. Μπορείτε να πάτε σε διεθνές δικαστήριο. Μπορείτε να πάτε στο δικαστήριο. Και εδώ είναι το Διεθνές Δικαστήριο. Εφόσον είστε νομικός διεθνούς δικαίου, γνωρίζετε πολύ καλύτερα αυτά τα θέματα. Και προσφερθήκαμε να το πάμε εδώ», είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον Ρουμάνο ΥΠΕΞ.

Και κατέληξε: «Καθώς η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την πρόταση, η Ελλάδα διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς των αποστρατικοποιημένων νησιών. Τώρα, δεν κάνει διάλογο. Δεύτερον, λέμε να το πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, δεν το πλησιάζει και έχει θέσει επιφυλάξεις για τη δικαιοδοσία του. Δηλαδή, λέει ότι δεν το δέχεται. Από την άλλη, τρίτον, η Ελλάδα συνεχίζει την ένταση. Δεν είμαστε εμείς η πλευρά που ξεκινάει την ένταση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε. Η χώρα που σπάει τις συμφωνίες είναι η Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα που θέλει αυτά να επιλυθούν με διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει αυτά τα αρνητικά βήματα, ιδιαίτερα σκεπτόμενη ότι έχει στο πλευρό της την ΕΕ και δυστυχώς λαμβάνει άνευ όρων υποστήριξη από την ΕΕ. Είμαι απόλυτα ευγνώμων για τα σχόλιά σας. Συμφωνώ μαζί σας. Αλλά ως φίλος, ήθελα να σας ενημερώσω για την πραγματική κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X