ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΒ: Εξέφρασε ευχαριστίες για τις θέσεις Αρχών του Λιβάνου στο κυπριακό

Η κα Αννίτα Δημητρίου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Elias Abu Saab

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, κ. Elias Abu Saab, επ΄ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπίας, για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λεμεσό. Τον κ. Abu Saab συνόδευαν ο βουλευτής κ. Assad Dargham και η Πρέσβης του Λιβάνου στην Κύπρο κα Claude El Hajal.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακά στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, στη βάση κοινών αρχών και οι ευρείες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυσή τους στο διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο. Ο κ. Αbou Saab σημείωσε την παρουσία πολλών Λιβάνιων που ζουν, εργάζονται και φοιτούν στην Κύπρο, την οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θεωρούν δεύτερο σπίτι τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τις θέσεις αρχών του Λιβάνου όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Η κα Δημητρίου εξέφρασε απογοήτευση για την επιμονή της τουρκικής πλευράς στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Τέτοιες διχοτομικές αξιώσεις, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, οι οποίες θα νομιμοποιούσαν την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγω να γίνουν αποδεκτές και έχουν επανειλημμένα απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Abu Saab επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών του Λιβάνου υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε η σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα αξιοποιώντας τις υπάρχουσες ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Ειδικότερη αναφορά δε έγινε στη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Λιβάνου, τόσο στο επίπεδο των Προέδρων τους όσο και μεταξύ αντίστοιχων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη, τόνισε η κ. Δημητρίου, αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που έχουμε να διαχειριστούμε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τονίστηκε η ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, στη βάση της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντηλλάγησαν δε απόψεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, λόγω των δυσανάλογων σε σχέση με τον πληθυσμό τους προσφυγικών ροών. Η κα Δημητρίου στηλίτευσε την εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού από την Τουρκία, η οποία, όπως επισήμανε, διοχετεύει παράτυπους μετανάστες, μέσω των κατεχομένων, στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους περισσότερους κατά κεφαλή αιτητές ασύλου και παράτυπους μετανάστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ