
Kathimerini.com.cy
Συνεχίζεται ο απόηχος μετά και την απόφαση της Κύπρου να μην στηρίξει την πρόταση για επανεξέταση των σχέσεων με το Ισραήλ κάτι που θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης ώστε να αυξηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα. Την συγκεκριμένη πρόταση είχαν στηρίξει 17 κράτη μέλη.
Την δήλωση έχουν υπογράψει οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς επίσης και από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων και τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Μεσόγειο.
Στην δήλωση αναφέρεται ότι, «το Ισραήλ μπλόκαρε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες. Τρόφιμα, φάρμακα και βασικά εφόδια έχουν εξαντληθεί. Ο πληθυσμός αντιμετωπίζει λιμό. Ο λαός της Γάζας πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα».
Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής, «ως δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε δύο σαφή μηνύματα για την κυβέρνηση του Ισραήλ: να επιτρέψουμε την άμεση πλήρη επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα για να σώσουν ζωές».