ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αιτίες για τα ποσοστά του Φειδία και την αποχή των Τουρκοκυπρίων

Για θέματα που σημάδευσαν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μίλησε στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Κατσουρίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το μεγαλύτερο μέρος της εξήγησης για τη στήριξη που δέχθηκε ο Φειδίας Παναγιώτου από τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν έχει να κάνει με το άτομο Φειδίας Παναγιώτου, αλλά με το γεγονός ότι ήταν το όχημα μέσω του οποίου εκφράστηκε η οργή των ψηφοφόρων απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα, όπως ανάφερε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Γιάννος Κατσουρίδης.

Σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η πανωλεθρία των παραδοσιακών κομμάτων, αντανακλά μία αγανάκτηση, η οποία κυοφορείτο εδώ και πολλά χρόνια και συσσωρευόταν απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα, είτε με αποχή στις εκλογές είτε με τιμωρητική ψήφο. Το διαφορετικό που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, πρόσθεσε, ήταν η ψήφος των πολιτών να πάει σε ένα άτομο χωρίς συγκεκριμένη πολιτική πρόταση.

Ερωτηθείς εάν είναι μόνο η αγανάκτηση των πολιτών που έδωσε το μεγάλο ποσοστό ψήφων στον κ. Παναγιώτου, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξήγησης δεν έχει να κάνει με το άτομο Φειδίας Παναγιώτου, αλλά με το γεγονός ότι ήταν το όχημα μέσω του οποίου εκφράστηκε η οργή των ψηφοφόρων απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα.

Γιατί διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων

Για ένα δεύτερο ζήτημα που σημάδεψε τις ευρωεκλογές, τη μεγάλη αποχή των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι κατά την προεκλογική περίοδο όλες οι αναλύσεις αναφέρονταν σε αύξηση της προσέλευσής τους στις κάλπες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, με το σκεπτικό ότι είτε θα επιθυμούσαν να πατήσουν πάνω στο προηγούμενο της εκλογής του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είτε θα ήθελαν να στηρίξουν όλους τους Τουρκοκύπριους υποψηφίους. Κατά την εκτίμησή του, υπήρξε ένα πλέγμα αιτιών για τη μεγάλη τους αποχή, είτε γιατί δέχθηκαν πιέσεις από τους μηχανισμούς του ψευδοκράτους, είτε επειδή υπήρξε αντικινητοποίηση από τον χώρο της τουρκοκυπριακής αριστεράς (π.χ. δημοσιεύτηκαν σχετικά άρθρα), είτε γιατί δεν έκαναν καλή δουλειά τα τουρκοκυπριακά κόμματα, είτε γιατί οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι ένιωσαν απογοήτευση από τη στασιμότητα στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να αισθανθούν τη ματαιότητα του να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση