ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Φειδίας ταρακούνησε τα κόμματα - Η επόμενη μέρα της κάλπης

Ο διάλογος για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των ανατροπών, κυρίως του φαινομένου Φειδίας Παναγιώτου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η επόμενη ημέρα είναι το πεδίο, στο οποίο θα γίνει αξιολόγηση του αποτελέσματος των εκλογών για τα κόμματα και προτίστως των ανατροπών, που υπήρξαν κυρίως σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ανεξάρτητου υποψηφίου, Φειδία Παναγιώτου, που κατάφερε να περάσει μπροστά από παραδοσιακά κόμματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και την Οριάνα Παπαντωνίου. Όπως σημείωσαν, έλαβαν τα μηνύματα που έστειλε η κάλπη και θα προχωρήσουν σε αναλύσεις αποτελεσμάτων με προβληματισμό.

Α. Θεμιστοκλέους: Όλο το πολιτικό σκηνικό δέχθηκε ηχηρή ήττα 

Στην προεκλογικλη περίοδο, τα μήνυματά μας δεν έφτασαν προς τους ψηφοφόρους, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι η αποχή των ψηφοφόρων, ειδικά στη Λευκωσία, επηρέασε τα ποσοστά του κόμματός του. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι στις εκλογές απέτυχαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τα κόμματα αυτά ως ομάδα, προσθέτοντας ότι όλο το πολιτικό σκηνικό δέχθηκε μία ηχηρή ήττα από τον κόσμο της Κύπρου.

Γ. Σολωμού: Να εξεταστεί η φθορά από τη στήριξη στην κυβέρνηση

Το ιστορικό αρνητικά ποσοστό στις ευρωεκλογές δεν μας ικανοποιεί, δήλωσε ο Γιώργος Σολωμού, εκ μέρους του ΔΗΚΟ. Οφείλουμε να πάρουμε τα ηχηρά μηνύματα που μας έστειλε χθες η κοινωνία, σημείωσε, κάνοντας λόγω για την εκκίνηση ενός διαλόγου, με ευρύτερη και εις βάθος ανάγνωση, ώστε να γίνου διορθώσεις όπου χρειάζεται. Σε αυτήν την προσπάθεια, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί και η φθορά από τη στήριξη της κυβέρνησης, τόνισε.

Γ. Γεωργίου: Μέχρι τις βουλευτικές θα διορθώσουμε αυτά που πρέπει

Από πλευράς ΕΔΕΚ ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα διορθώσουν αυτά που πρέπει και θα επανέρθουν. Παρά τα αποτελέσματα, υπάρχει ακόμη μία σκληρή βάση, στην οποία θα κτίσουμε, σημείωσε. Θα πρέπει να αλλάξει η προσπάθεια, για να φτάνει το μήνυμά μας στον κόσμο, τόνισε επίσης ο κ. Γεωργίου. Στο ερώτημα εάν τίθεται θέμα ηγεσίας, μετά τα αποτελέσματα, είπε «όχι, σε καμία περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα»

Ξ. Κωνσταντίνου: Θα προβληματιστούμε νηφάλια για την ήττα Τορναρίτη

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η Ξένια Κωνσταντίνου σημείωσε ότι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και προβλήματα, αλλά και πληγές, εντός του κόμματος, φάνηκε ότι ο ΔΗΣΥ έχει αντιστάσεις, στέλνοντας το μήνυμα στο εξωτερικό ότι είναι πρώτη πολιτική δύναμη.

Προσθέσανε 10,000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά δεν πανηγυρίζουν, τόνισε, λόγω του φαινομένου Φειδίας Παναγιώτου, που με τα ποσοστά του κατέδειξε ότι το μήνυμά τους δεν έφτασε στους πολίτες.

Ιδιαίτερα η περίπτωση του Δήμου Λευκωσίας και οι λόγοι της ήττας του Νίκου Τορναρίτη θα τους προβληματίσουν ιδιαίτερα, αλλά νηφάλια, είπε η κα Κωνσταντίνου. Εντός των ημερών θα συγκληθεί το πολιτικό γραφείο, είπε, για συζήτηση των αρνητικών αποτελεσμάτων και των λόγων που οδήγησα σε αυτά.

Κουκουμάς: Χρειάζεται μια βαθία ανάλυση του αποτελέσματος

Πολύ αρνητικό είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΑΚΕΛ, γιατί δεν πετύχαμε κανέναν από τους δύο στόχους, τη διατήρηση των δύο εδρών και την αύξηση των ποσοστών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς. Στις περιπτώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, επειδή ακούσαμε τις τοπικές κοινωνίες, από τους 20 δήμους, οι 14 αφορούν εκλεγέντες που στήριξε το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.

Χρειάζεται μια βαθία ανάλυση και αποκωδικοποίηση του αποτελέσματος, αυτό το αρχίσαμε από σήμερα και θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες. Ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να εξετάσουμε είναι η επιμονή εδώ και χρόνια κόσμου της αριστεράς στο να παραμένει στην αποχή, τόνισε.

Περιμέναμε περισσότερους Τ/κ και αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε και μεταξύ μας και με τουρκοκυπριακές πολιτικές δυναμεις και συμμαχίες, είπε ο κ. Κουκουμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση