ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H κα Φιλίππα Καρσερά και ο ρόλος των ΜΜΕ

Η απάντηση της «Κ» στην προειδοποιητική επιστολή που έστειλε η επικεφαλής της γενικής γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και σύζυγος του ΥΠΕΞ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είναι με μεγάλη έκπληξη που η «Καθημερινή» παρέλαβε προειδοποιητική επιστολή από το δικηγορικό γραφείο Φοίβος και Χρίστος Κληρίδης οι οποίοι εκπροσωπούν την επικεφαλής της γενικής γραμματείας των ευρωπαϊκών υποθέσεων και σύζυγο του υπουργού Εξωτερικών κα Φιλίππα Καρσερά. Το ζητούμενο όπως καταγράφεται είναι να μην αναφερθούμε ξανά στο πρόσωπό της, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Αφορμή της ενόχλησης υπήρξε το ρεπορτάζ στην έντυπη «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής με τον τίτλο «Βολιδοσκόπησε Κασουλίδη ο Πρόεδρος», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων η συζήτηση εντός των διπλωματικών κύκλων για το νέο πόστο της κας Φιλίππας Καρσερά.

Στην επιστολή βεβαίως γίνεται λόγος για αναληθή στοιχεία όμως πουθενά δεν παρουσιάζεται επιχειρηματολογία εκ μέρους του νομικού της συμβούλου που να αναιρεί το ρεπορτάζ. Μάλιστα, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ιωάννης Κασουλίδης ρωτήθηκαν για το εν λόγω δημοσίευμα δεν το διέψευσαν.

Αντ’ αυτού όλη η επιστολή επικεντρώνεται στο ότι το δημοσίευμά προσβάλλει την Φιλίππα Καρσερά, απλώς επειδή καταγράφει τα παράπονα διπλωματών εντός του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό θεωρεί πως θα επηρεάσει την σταδιοδρομία της. Θα πρέπει να την ενημερώσουμε λοιπόν πως στόχος των ΜΜΕ είναι να ασκούν κριτική εκεί και όπου πρέπει. Όχι μόνο σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε δημόσιους λειτουργούς. Πόσο μάλλον, όταν δημόσιοι λειτουργοί όπως η κα Καρσερά έχουν κατ’ εξοχήν πολιτικό ρόλο.

Η «Καθημερινή» έχει αποφασίσει λοιπόν να δημοσιοποιήσει την επιστολή που έλαβε, για τρεις λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η ανάγκη διαφάνειας. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε πως έχουμε κάνει κάποιο λάθος. Ο δεύτερος λόγος, για να διαφανεί η δυσανεξία νέων προσώπων στην όποια κριτική. Ο τρίτος κυριότερος ότι όλο αυτό δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας από δημόσιο λειτουργό. Ένας δημόσιος λειτουργός, ο οποίος εκπροσωπεί το κράτος, πληρώνεται από το ίδιο το κράτος, εκπροσωπεί και τον ίδιο τον υπουργό, φαίνεται πως δεν έχει καμία ανοχή στην όποια κριτική και επιχειρεί μέσω επιστολών να φιμώσει ένα έντυπο μέσο.

Η κα Φιλίππα Καρσερά, όφειλε να γνωρίζει πως εκτός από δημόσιος λειτουργός σε τέτοιο καίριο πόστο για το οποίο οφείλει να λογοδοτεί και να ελέγχεται, είναι και σύζυγος του υπουργού Εξωτερικών. Και απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται, όχι, δεν θα αναμέναμε ποτέ μία ικανή γυναίκα να κλειστεί στο σπίτι της επειδή ο σύζυγός της πολιτεύεται. Όπως δεν θα αναμέναμε κάτι αντίστοιχο από έναν άντρα, εάν η σύζυγός του πολιτευόταν. Κάτι το οποίο δεν γνωρίζει αν κρίνουμε από το ύφος της επιστολής, εκτός από τη γνωστή φράση για τη γυναίκα του Καίσαρα, είναι πως σε κάθε ευνομούμενο κράτος υπάρχει νομολογία για πράξεις που αφορούν συγγενικά πρόσωπα αυτών που ασκούν εξουσία, πράγμα που αποδεικνύει ότι στην άσκηση εξουσίας η στενή συγγένεια διαδραματίζει ρόλο.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι το εξής ερώτημα: Αν η κα Φιλίππα Καρσερά αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές για τέτοιο λόγο, τι πρόκειται να κάνει με τα ΜΜΕ σε περίπτωση που ισχύσει το σενάριο υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, εκλεγεί και η ίδια βρεθεί στη θέση της Πρώτης Κυρίας;

Σε ο,τι αφορά τη νομική προειδοποίηση που απευθύνεται στο τέλος της επιστολής, δεν είναι δουλειά μας να προστατεύουμε την επαγγελματική σταδιοδρομία οποιουδήποτε. Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε πως πρόσωπα σε καίρια πόστα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αυτό αντανακλά στο καλό της χώρας. Η προσοχή μας λοιπόν, ως οφείλουμε, είναι στην αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών για όσα επηρεάζουν την πολιτική του κράτους και τη θέση της χώρας, αλλά και για όσους διεκδικούν δημόσια αξιώματα, πόσο μάλλον τα ανώτατα.

Ιδού η προειδοποιητική επιστολή της Φιλίππας Καρσερά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση