ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δεύτερη ανάγνωση ενός χρίσματος

Έμφαση στην ενότητα του κόμματος, πλήρη στήριξη από τον Πρόεδρο και καρφιά σε Χριστοδουλίδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ενωμένοι, ενωμένοι, ενωμένοι, ποτέ νικημένοι» ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το ανώτατο συμβούλιο του κόμματος. Ένα μήνυμα που είχε τη δική του σημειολογία, αφενός γιατί έχει συνδεθεί ιστορικά με τον ιδρυτικό ηγέτη του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη και αφετέρου για να στείλει το μήνυμα στους Συναγερμικούς να ξεχάσουν το ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς αυτό θα διασπάσει και κατ’ επέκταση θα οδηγήσει το κόμμα στην ήττα.

Η επίκληση στο συναγερμικό συναίσθημα

Το θέμα της ενότητας, του κομματικού πατριωτισμού και η παρουσίαση κινδύνου απώλειας της εξουσίας από τον ΔΗΣΥ ήταν αυτό που κυριάρχησε στο ανώτατο συνέδριο. Από τα βίντεο στα οποία επικρατούσε η μορφή του Γλαύκου Κληρίδη, τις εικόνες κατά την περίοδο της «διάσπασης» όταν υποψηφιότητα έβαλε ο Αλέκος Μαρκίδης απέναντι στον Γλαύκο Κληρίδη, μέχρι και τις εσωκομματικές διαδικασίες μεταξύ Γιαννάκη Μάτση και Γλαύκου Κληρίδη για το χρίσμα. Όλα είχαν την σημασία τους, ακόμα και η αποτύπωση όλων των συναγερμικών στελεχών που έφυγαν από τη ζωή τα τελευταία χρόνια. Τη δική της σημασία είχε και η κονκάρδα των Συναγερμικών με τη σημαία της Ουκρανίας και η αναφορά στην δυτική προσήλωση της Κύπρου.

Το συνέδριο άνοιξε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε τρία μηνύματα:

• Ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο ικανότερος για να διαχειριστεί την διακυβέρνηση του τόπου και όλοι τον γνωρίζουν
• Ότι υπηρέτησε δίπλα στον Γλαύκο Κληρίδη και είναι ο στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη
• Ότι ο ΔΗΣΥ θα σταθεί απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να διασπάσει το κόμμα, αναφερόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Το plan b και ο δούρειος ίππος του ΔΗΣΥ

Και ο Αβέρωφ Νεοφύτου βεβαίως έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ενότητα του κόμματος, ότι αποτελεί συνεχιστή του Γλαύκου Κληρίδη, ότι είναι κοντά στον Νίκο Αναστασιάδη και ότι μπορεί να κυβερνήσει. Αυτό ωστόσο που ξεχωρίζει είναι το διπλό του μήνυμα:

• Ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελεί τον δούρειο ίππο που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα κόμματα για να οδηγήσουν το κόμμα στην ήττα «Το πρόβλημά τους πάντα ήταν ένα και μόνο: να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την εξουσία! Στην προσπάθειά τους αυτή δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και Δούρειους Ίππους! Σας το λέω από τώρα ξεκάθαρα: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στυλοβάτης Δούρειων Ίππων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά

• Ότι δεν υπάρχει plan b και κατ επέκταση απόσυρση της υποψηφιότητάς του. «Σχέδια «Β» αυτή η ιστορική παράταξη, δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ!» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς αυτή η φημολογία αλλά και οι επαφές που είχαν γίνει στο παρελθόν φέρεται να πλήττουν την δυναμική της υποψηφιότητάς του.

Ο ρόλος του Προέδρου

Αυτό βεβαίως που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επικύρωση του χρίσματος του Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν είναι άλλο από την στάση που τήρησε ο Νίκος Αναστασιάδης. Μπορεί οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να έστελναν συγκεχυμένα μηνύματα για το ποιόν τελικά στηρίζει, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν ξεκάθαρα υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Όχι μόνο σημείωσε πως αποτελεί τον στενό του συνεργάτη, αλλά ζήτησε ως τελευταία χάρη από τον Συναγερμικό κόσμο να στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ. «Μόνο αν επικρατήσει η διχόνοια θα χαθεί η εξουσία» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος προφανώς στον Νίκο Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως κανείς που έχει πιστέψει στις αρχές και αξίες του κόμματος δεν έχει το δικαίωμα να διχάσει το κόμμα, ώστε να χάσει όχι ο Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά ο τόπος.

Στο δια ταύτα

Το ανώτατο συνέδριο του ΔΗΣΥ είχε καθαρά συναγερμικό χρώμα. Στόχος ήταν η πλήρης συσπείρωση του Συναγερμού γύρω από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι έσπευσαν να στείλουν το μήνυμα πως η επιλογή είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ούτε τυχαία η ιστορική αναδρομή του κόμματος μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό. Καθόλου τυχαία δεδομένου ότι βάσει και της σημερινής δημοσκόπησης της «Κ» ο Συναγερμικός κόσμος βρίσκεται πλήρως διασπασμένος μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες έχει παραιτηθεί από το κυβερνητικό σχήμα, εξακολουθεί να είναι πρώτος στις μετρήσεις, ενώ πρώτος παρουσιάζεται και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά αφήνοντας κατά πολύ πίσω τον ηγέτη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με την επίκληση στον κομματικό πατριωτισμό, η Πινδάρου φιλοδοξεί ότι θα συσπειρώσει το κόμμα. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι αρκετό για τη νίκη, ή αν χρειάζεται να υπάρξει ευρύτητα και συνεργασία για κάτι τέτοιο. Η σημερινή συνεδρία κατέδειξε πως ο ΔΗΣΥ επί του παρόντος δεν θέτει ως προτεραιότητα το άνοιγμα στα υπόλοιπα κόμματα αλλά την πλήρη συσπείρωση. Κάτι αναμενόμενο όταν πρόκειται βεβαίως για ένα κομματικό συνέδριο, ωστόσο η επόμενη μέρα είναι κρίσιμη καθώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα κληθεί να απαντήσει το εξής ερώτημα: για να κερδίσει τις εκλογές δεν θα χρειαστεί και την συνδρομή άλλων πολιτικών δυνάμεων πέραν του ΔΗΣΥ; Είναι σε θέση να το πετύχει;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση