ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

Ουδεμία διεθνής αντίδραση για την γεώτρηση που συνιστά πρόκληση- Στο περίμενε για αντίδραση από την Ε.Ε.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι υπόνοιες περί υποκλοπών της Τουρκίας γύρω από την παράνομη γεώτρηση του Yavuz στο οικόπεδο 8, μονοπώλησαν τη συζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ελλαδικά μέσα για το τι ακριβώς ισχύει και με ποιο τρόπο η Τουρκία ήξερε που ακριβώς να τρυπήσει. Αν και η κυβέρνηση δεν αποκλείει το σενάριο υποκλοπής κάποιων στοιχείων, η αλήθεια είναι πως από το 2017, είχαν δημοσιοποιηθεί ευαίσθητα στοιχεία μελετών της ΕΝΙ για το οικόπεδο «8» στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος. Τα περί υποκλοπής ή όχι αποτελεί βεβαίως μία δευτερεύουσα πτυχή μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων, δεδομένου ότι πλέον η Τουρκία εισβάλλει σε περιοχές που δεν διεκδίκησε ποτέ και ισχυρίζεται πως ενεργεί εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων.

Η ΕΝΙ αλλού και τα κοιτάσματα

Τα τουρκικά μέσα ανακοίνωναν το πρωί της Τετάρτης ότι το Yavuz έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 8. Έγκυρες πηγές της «Κ» αναφέρουν πως το Yavuz βρίσκεται 70 ναυτικά μίλια από τις ακτές ενώ ενημερωμένη πηγή στη Λευκωσία σημειώνει πως για να ξεκινήσει μια γεώτρηση χρειάζονται πολλές μέρες, κάποτε και μερικές βδομάδες για να μπορέσει το γεωτρύπανο να βρεθεί στη σωστή θέση.
Η ίδια πηγή πάντως σημειώνει πως τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά στο «8» και πως θεωρείται δύσκολο, το ενδεχόμενο η Τουρκία να βρει κοίτασμα στο εν λόγω σημείο. Καθόλου τυχαίο ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές η ΕΝΙ δεν έχει ανανεώσει την άδειά της στο συγκεκριμένο σημείο και όπως λέγεται σκοπεύει να τρυπήσει αλλού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κληθείς να σχολιάσει για τις τελευταίες εξελίξεις είχε αναφέρει πως «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Το μεγάλο ερώτημα είναι το τι επιδιώκει πλέον η Τουρκία δεδομένου ότι εισβάλλει σε περιοχή την οποία δεν διεκδίκησε ποτέ και εν ενεργεί εξ ονόματος των Τ/κ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε προκλητική τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για διαμοιρασμό των κερδών από τις γεωτρήσεις του Γιαβούζ. «Μου ακούγεται σαν τον κλέφτη που λέει στον νοικοκύρη θα σου δώσω τα μισά. Είναι ξεκάθαρη απόδειξη του έκνομου και παράνομου τρόπου που κινείται η Τουρκία, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Έχει εξελιχθεί σε πειρατή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Κούσιος. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε μάλιστα ότι η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από την πολιτική των ΗΠΑ σε ό, τι αφορά τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ σχολίασε ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρατηρητές

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Εξωτερικών της Ε.Ε Τζοζεπ Μπορέλ ανέφερε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ έδωσαν εντολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης να προετοιμάσει νέες κυρώσεις κατά των τουρκικών επιχειρήσεων και των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» το ζήτημα των κυρώσεων και επιβολής μέτρων της Ε.Ε έναντι της Άγκυρας θεωρείται δύσκολο, με κράτη μέλη να θέτουν ακόμη ζήτημα και λευκής κόλλας.

Ζήτημα που απασχόλησε την επικαιρότητα είναι το κατά πόσο υπήρξε τελικώς ή όχι υποκλοπή στοιχείων από την Τουρκία. Η αρχή έγινε με το δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» στο οποίο καταγραφόταν πως η Τουρκία έκλεψε δεδομένα και μπήκε σε αδειοδοτημένη γεώτρηση, μετονομάζοντας τον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» 8 σε «Λευκωσία-1». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε τοποθέτησή του στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία διαθέτει μελέτες για το τεμάχιο «8», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει καμία υπόνοια πως αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL.

Τα σενάρια της «υποκλοπής»

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποια στοιχεία από τα στοιχεία να ήταν προϊόν υποκλοπής από την Τουρκία, ενώ ενημερωμένοι κύκλοι στη Λευκωσία το χαρακτηρίζουν αστεία τα περί υποκλοπών. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι υπάρχει ένας απίστευτος πλούτος πληροφοριών γύρω από ζητήματα ύπαρξης υδρογονανθράκων τα οποία βλέπει κανείς όταν αποκτήσει πρόσβαση σε strongroom.

Σημειώνεται πάντως πως ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν το τεμάχιο 8 είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από δύο χρόνια στις ιστοσελίδες του τμήματος περιβάλλοντος και του τμήματος επιθεώρησης εργασίας. Η ΕΝΙ είχε αποστείλει την έκθεσή της στο τμήμα περιβάλλοντος και επιθεώρησης εργασίας, ούτως ώστε να λάβει τις αναγκαίες άδειες.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως ήταν υποχρεωμένο από τη νομοθεσία για τις περιβαλλοντικές μελέτες το 2017, δημοσιοποίησε αντί σύνοψης, εκατοντάδες σελίδες με πολλά ευαίσθητα στοιχεία που αφορούσαν τον «Ερατοσθένη». Η μελέτη περιείχε κρίσιμα στοιχεία γύρω από το που θα γίνει η γεώτρηση, αλλά και τι τρυπάνι θα χρησιμοποιηθεί. Λίγες μέρες μετά και από τη δημοσιοποίηση του ζητήματος από την εφημερίδα «Πολίτης», η εν λόγω μελέτη κατέβηκε από την ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, καθώς κρίθηκε πως μπορεί να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα. Αξίζει να σημειωθεί πως ευαίσθητες πληροφορίες είχε δημοσιοποιήσει και το τμήμα επιθεώρησης εργασίας αναφορικά με το οικόπεδο 6. Από το 2018, έχει γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας και από τις αρχές του 2019 το τμήμα δημοσιεύει σύνοψη για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Αβέρωφ: Να μη δημιουργούμε προσδοκίες εκτός πραγματικοτήτων

Το όλο ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση κάποιων κομμάτων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για το κατά πόσο τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής, περιορίστηκε στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων και σημειώνοντας πως κανείς δεν πρόκειται να κάνει πόλεμο για μας. «Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι έκνομες, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και μέρα με τη μέρα η επιθετικότητα της Τουρκίας επαυξάνεται. Εκτός ελέγχου και ορίων. Η τελευταία ενέργεια να κάνουν γεώτρηση στο τεμάχιο 8, δεν μπορεί να στηριχθεί με τίποτα. Είναι πρόκληση, προς τη διεθνή κοινότητα, την Ευρώπη, προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς χρειαζόμαστε σύνεση και σωφροσύνη. Πολιτικά είναι τα μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την τουρκική προκλητικότητα. Στηρίζουμε τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησής του, μέσα από την Ευρώπη να έχουμε στηρίγματα. Από την άλλη, σοφά και νούσιμα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην δημιουργούμε και προσδοκίες εκτός πραγματικοτήτων. Δεν θα έρθει κανένας να κάνει πόλεμο για χάρη της Κύπρου. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος είναι οι πολιτικές κινήσεις, η πολιτική στήριξη. Είναι θετική η αμερικάνικη παρέμβαση και τοποθέτηση και ευχόμαστε ο διεθνής παράγοντας, η Ευρώπη, να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία να παρακαθίσει σε διάλογο. Μέσα από την επίλυση του κυπριακού θεωρούμε μπορούν να επιλυθούν κι αυτά τα ζωτικής σημασίας θέματα».

ΑΚΕΛ: Δεν ξέρουμε για υποκλοπές

Το ΑΚΕΛ δια του γ.γ του κόμματος Άντρου Κυπριανού σημείωσε πως δεν γνωρίζει κατά πόσο η Τουρκία έκλεψε στοιχεία από την ΕΝΙ, χαρακτηρίζοντας την πράξη της Τουρκίας απαράδεκτη και προκλητική. «Δεν ξέρω αν η Τουρκία έχει κλέψει στοιχεία από την ΕΝΙ. Έχω δει τις σχετικές δηλώσεις. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχουν υποκλέψει στοιχεία από την ΕΝΙ. Εκείνο που είναι γεγονός και μας ενοχλεί είναι ότι η Τουρκία πάει να κάνει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια πράξη απαράδεκτη, μια πράξη προκλητική και δεν υπάρχει κανένας να αντιδράσει για να σταματήσει την Τουρκία από αυτή την προκλητική ενέργεια. Είναι για αυτό που λέμε στον ΥΠΕΞ πού είναι η νομική και πολιτική θωράκιση με την οποία έχουν περιβάλει την ΑΟΖ μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΚΟ: Ανοχύρωτη η ΑΟΖ

Το ΔΗΚΟ δια ανακοίνωσης τύπου υπογραμμίζει πως η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας και παρανομίας, με την εξαγγελθείσα, παράνομη, γεώτρηση εντός του τεμαχίου 8 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύει το ανοχύρωτο της κυπριακής ΑΟΖ.
«Στο σημείο, όπου βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, η κυβέρνηση δεν έχει σαφή και ουσιαστική πολιτική, που να αποτρέπει τις τουρκικές ενέργειες, πλην των διαδικασιών, που είναι σε εξέλιξη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που αφορούν πιθανές κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει αντιφατικές συμπεριφορές, με έκφραση δυσαρέσκειας για απραξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη μια και με ωραιοποίηση των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων από την άλλη και προσπαθεί να παίξει επικοινωνιακά παιγνίδια, με τοποθετήσεις περί υποκλοπής ενεργειακών χαρτών της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.

Η κρίσιμη κατάσταση δεν θα τύχει διαχείρισης και αντιμετώπισης με ενέργειες για εσωτερική κατανάλωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

ΕΔΕΚ: Να αξιοποιήσουμε το βέτο

Η ΕΔΕΚ μέσω ανακοίνωσης τύπου κάνει λόγο για αξιοποίηση του βέτο. «Η Τουρκία με την προκλητική και παράνομη στάση της στην κυπριακή ΑΟΖ και με το βέτο που άσκησε για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Συνέδριο για τον Αφοπλισμό, δίνει μία ακόμα ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αξιοποιήσει το βέτο που έχει στην ΕΕ για να εμποδίσει την αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.
Από τούδε και στο εξής όπου υπάρχει δυνατότητα, θα πρέπει με βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρεμποδίζεται η οποιαδήποτε αναβάθμιση ή ενδεχομένως και σχέση σε εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδό της Τουρκίας με την ΕΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου της ΕΔΕΚ.

Σύγκλιση Εθνικού λέει η Συμμαχία

Η Συμμαχία Πολιτών μέσω ανακοίνωσης ζητά σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς όπως αναφέρεται «τίθεται και το μέγα ερώτημα πως η Τουρκία πέτυχε να εξασφαλίσει στοιχεία για το στόχο ‘Ερατοσθένης Νότιο’».

«Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου αναφορικά με το ενδεχόμενο με κάποιο τρόπο να δόθηκαν πληροφορίες και μελέτες ή άλλα στοιχεία για το τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ, προκαλεί αρνητική εξέλιξη και δυσάρεστη έκπληξη.Η Ιταλία μόλις χθες ανέφερε ότι είναι αβάσιμες οι φήμες που κυκλοφορούν στον Τύπο περί διαπραγμάτευσης της με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων στη Λιβύη στο πλαίσιο του πρόσφατου Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων. Σημειώνεται ότι η συνεκμετάλλευση στο «Κυπριακό οικόπεδο» δε θα ήταν τεχνικά δυνατή, αφού η δημοπρατούσα αρχή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL φαίνεται επίσης να μην έχουν σχέση με τη διαρροή των πληροφοριών ή στοιχείων που αφορούν το τεμάχιο «8», σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Κινήματος προ δύο ημερών, ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της εισβολής στην ΑΟΖ της Κ.Δ.

Πλέον η ανάγκη σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου είναι επιβεβλημένη, καθώς πέραν από τα πιο πάνω ζητήματα τίθεται και το μέγα ερώτημα πως η Τουρκία πέτυχε να εξασφαλίσει στοιχεία για το στόχο «Ερατοσθένης Νότιο». Οι εξελίξεις επιβάλλουν επίσης διεξοδική συζήτηση με στόχο την άσκηση πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρουσιάζει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ότι αφορά τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ