ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόμματα στον κύκλο των χαμένων ΜΕΔ

Άνοιξε αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για το θέμα δημοσιοποίησης της λίστας των ΠΕΠ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η περιβόητη λίστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στα τηλεοπτικά πάνελ και να βρίσκεται στην ατζέντα της επικαιρότητας, όμως αυτή την Πέμπτη όπως όλα δείχνουν, δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα της επιτροπής ελέγχου. Ήδη μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, όπως οι Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργος Περδίκης, έχουν ζητήσει επανειλημμένα να παρευρεθεί ο Κεντρικός Τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου, με στόχο να δώσει στοιχεία για τη λίστα και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κλείσει το όλο θέμα ανώδυνα, αν δεν υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για το πότε θα παρευρεθεί ο Κεντρικός Τραπεζίτης. Το ζήτημα ήταν ανοικτό για να ανοίξει τον κύκλο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για το ποιος είναι έτοιμος και ποιος όχι για να βγουν όλα στο φως.

Το ιστορικό

Η επαναφορά της λίστας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνοιξε, όταν ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέλαβε καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη τον περασμένο Απρίλιο και επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Δημήτρης Συλλούρης του είχε παραδώσει τη λίστα που του είχε αποστείλει η προκάτοχός του Χρυστάλλα Γιωκρκάτζη για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλες τις τράπεζες, δίδοντας την αίσθηση σε όλους –δεδομένου ότι έγινε μπροστά στις κάμερες- ότι στόχος ήταν να διερευνηθούν από την Κεντρική Τράπεζα καθώς η κα Γιωρκάτζη, όπως δήλωνε λίγο προτού αποχωρήσει από το πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας, εξέφραζε τη λύπη της για το ότι δεν διερεύνησε τα δάνεια των ΠΕΠ νωρίτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πολίτη» τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είχε αποστείλει, πρώτα τον Ιούλιο που πέρασε επιστολή που τον ενημέρωνε πως έχει λάβει σχετική γνωμάτευση και μπορεί να καταθέσει στοιχεία, μόνο αν ζητηθούν από κοινοβουλευτική επιτροπή. Είχε αποστείλει, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ του «Π» και δεύτερη επιστολή, μετά την μη ανταπόκριση του κ. Συλλούρη υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου να παρευρεθεί και να δώσει στοιχεία.

Η επιστολή έγινε γνωστή στην επιτροπή ελέγχου, με αποτέλεσμα πρώτα η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και στη συνέχεια ο Γιώργος Περδίκης ζητώντας από τα μέλη της επιτροπής να ληφθεί μία απόφαση για το πώς θα κινηθούν και κατ επέκταση να καλέσουν τον Κωνσταντίνο Ηροδότου να τους ενημερώσει για το θέμα.

Στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής ελέγχου, αποφασίστηκε στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να προωθήσει το αίτημα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου να ενημερώσει την Επιτροπή για το περιεχόμενο της λίστας. Η επιστολή, η οποία θα καλεί τον Διοικητή στην Ελέγχου για να δώσει στοιχεία, αποφασίστηκε πως θα συνταχθεί από την Προεδρία της Βουλής.

Το γάντι στη διαφάνεια

Μέχρι και την παρουσία του Κωνσταντίνου Ηροδότου στην Ελέγχου, το θέμα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το ποιος είναι υπέρ της διαφάνειας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθάρισε πως το κόμμα θα στηρίξει να βγουν όλα στο φως γύρω από το θέμα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Αυτό βεβαίως δεν αφορά μόνο τους βουλευτές, αλλά όλα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ακόμα και αναδιαρθρώσεις δανείων με εταιρείες που συνδέονται με κόμματα. «Eμείς θα ζητήσουμε, επίσης, να δοθούν στη δημοσιότητα και θα ζητήσουμε από την Κεντρική Τράπεζα, αν τα κόμματα συμφωνούν, και οι διαγραφές δανείων, είτε σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, είτε σε πολιτικά κόμματα». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαμήνυσε πως πρέπει να υπάρχει «διαφάνεια σε όλα» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν κάποιοι να κρύβονται πίσω από τον ψίθυρο» και πως πρέπει να μάθει ο πολίτης ποια πολιτικά κόμματα έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποια πολιτικά πρόσωπα αλλά και πολιτικά κόμματα έτυχαν διαγραφής δανείων, «όχι δεκάδων χιλιάδων, αλλά εκατομμυρίων». «Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τη μη παρουσίαση των στοιχείων και διά ψιθύρου να διαβάλλουν όλους τους άλλους, πλην το κόμμα τους και τα στελέχη τους», είπε.

«Άλλο Ειρήνη άλλο το ΑΚΕΛ»

Ενδεικτική και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος έριξε το γάντι στο ΑΚΕΛ και διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν τοποθετείται ξεκάθαρα στο θέμα. «Το ΑΚΕΛ για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, προσπερνάει, θέλουμε να πιστεύουμε εκ παραδρομής, την ξεκάθαρη αναφορά και θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού που επανέλαβε χθες και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Να βγουν στο φως τα πάντα. Και επειδή δεν θέλουμε να μένουν σκιές επανερχόμαστε και σήμερα, ζητώντας μια μονολεκτική απάντηση από το ΑΚΕΛ: Συμφωνούν στο ΑΚΕΛ, ναι ή όχι, για να βγουν στο φως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αλλά να βγουν στο φως και τα διαγραμμένα δάνεια πολιτικών προσώπων, πολιτικών κομμάτων και των εταιριών που είναι συνδεδεμένες με τα πολιτικά κόμματα; Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και ξάστερη. Όλα στο φως. Ποια είναι η θέση του ΑΚΕΛ»; διερωτήθηκε ο κ. Δημητρίου. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό αφήνουν να εννοηθεί πως δεδομένου του ότι τις τοποθετήσεις γύρω από το θέμα, τις κάνει η βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου κι όχι το ΑΚΕΛ σημαίνει πως υπάρχει και σχετική διαφωνία, καθώς όπως λένε, η δημοσιοποίηση της λίστας, κάθε άλλο από το να χαροποιήσει μπορεί το κόμμα της Αριστεράς. Ο ΔΗΣΥ επανήλθε την Τετάρτη το πρωί με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να ανακοινώνει πως ο ΔΗΣΥ θα εγγράψει στην επιτροπή ελέγχου θέμα προς συζήτηση για την ανάγκη να βγουν όλα στο φως, συμπεριλαμβανομένων και των διαγραφών δανείων. 

"Ως Δημοκρατικός Συναγερμός απευθύνουμε για τρεις συνεχόμενες μέρες προς το ΑΚΕΛ ένα απλό ερώτημα χωρίς να πάρουμε απάντηση, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Μια απάντηση που είναι μονολεκτική.

Συμφωνεί ή όχι το ΑΚΕΛ να βγουν στο φως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αλλά να βγουν στο φως και τα διαγραμμένα δάνεια πολιτικών προσώπων, πολιτικών κομμάτων και των εταιριών που είναι συνδεδεμένες με τα πολιτικά κόμματα;

Αντί να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι στο ερώτημα, το ΑΚΕΛ σιωπά. Εμείς επαναλαμβάνουμε και σήμερα το ερώτημα. Και επιπρόσθετα. Θα το εγγράψουμε ως θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου. Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι, όλα στο φως. Και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, και τα διαγραμμένα δάνεια πολιτικών προσώπων, πολιτικών κομμάτων και των εταιριών που είναι συνδεδεμένες με τα πολιτικά κόμματα.

Καλούμε και πάλι την ηγεσία και τα στελέχη του ΑΚΕΛ αντί να δημιουργούν μόνο εντυπώσεις μιλώντας γενικά κι αόριστα για τη διαπλοκή και για τη διαφθορά, να απαντήσουν μονολεκτικά και επί της ουσίας" ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

«Όλα στο φως ίσον συγκάλυψη»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απάντησε στον Δημήτρη Δημητρίου πως το ΑΚΕΛ άνοιξε το όλο ζήτημα, δεδομένου ότι η κα Χαραλαμπίδου η οποία είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου πίεσε να κληθεί ο κ. Ηροδότου. Από την Εζεκία Παπαϊωάννου ξεκαθαρίζουν πως βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση και διαβούλευση με την κα Χαραλαμπίδου. Μάλιστα η κα Χαραλαμπίδου άφησε αιχμές πως τα περί όλα στο φως, σημαίνουν τελικά συγκάλυψη. «Το ´όλα στο φως του ΔΗΣΥ ´τελικά σημαίνει συγκάλυψη; Το παλαιότερο τέχνασμα στην πολιτική. Γιατί αν ήταν αληθινή η πρόθεση θα επικεντρώνονταν στο αίτημα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και στη διαχείριση της λίστας που έχουμε ενώπιόν μας και εγείρει σοβαρά ζητήματα για το κοινοβούλιο. Η στάση του ΔΗΣΥ είναι το παλαιότερο τέχνασμα στην πολιτική για να μην καταλήγουμε πουθενά» ανέφερε σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook. Μάλιστα στελέχη του ΑΚΕΛ θεωρούν πως η ξαφνική επίθεση του ΔΗΣΥ προς το ΑΚΕΛ γύρω από τη λίστα έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό από άλλα θέματα που ίσως να ενοχλήσουν το κόμμα της Δεξιάς και προσανατολίζονται στις αποκαλύψεις του ποδοσφαίρου.

Κουλίας στο επίκεντρο

Στο στόχαστρο πάντως βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας για την επιστολή που έστειλε προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να λάβουν γνώση γι΄ αυτό τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ελέγχου. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΗΚΟ θέλησε να υπερασπιστεί τον βουλευτή του κόμματος σημειώνοντας πως «ότι δεν αρκεί απλώς η δημοσιοποίηση μιας λίστας με ονόματα, αλλά απαιτείται ενημέρωση από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωση για το ποια από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων ενέχουν οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο είναι επιλήψιμο ή συνιστούν οποιαδήποτε παρανομία, όπως καταγράφεται στην επιστολή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία» αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X