ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυβέρνηση-Πινδάρου σε συντονισμό για τη γενική κρίση

Συντονίζονται στο Προεδρικό ΔΗΣΥ και υπουργικό συμβούλιο μπροστά στα ανοικτά μέτωπα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ξυπνούμε το πρωί και δεν ξέρουμε τι θα μας βρει» έλεγαν ανήσυχα συναγερμικά στελέχη όλο τον προηγούμενο μήνα. Και δεν ήταν υπερβολή αν λάμβανε κανείς υπόψη ότι την ώρα που η διαφθορά κτυπούσε κόκκινο με το βίντεο του Al Jazeera, στο κυπριακό άνοιγε νέος κύκλος καθώς άνοιγε το παραλιακό μέτωπο στο Βαρώσι και το δεύτερο κύμα της πανδημίας έβγαινε εκτός ελέγχου. Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και Πινδάρου αποφάσισαν να συζητήσουν, να λύσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ τους και να κινηθούν συντονισμένα μπροστά στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο ανηφορίζει σήμερα τον Λόφο η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού ούτως ώστε να χαράξουν κοινή πορεία, καθώς και στην Πινδάρου και στο Προεδρικό αντιλαμβάνονται πως το ένα μέρος χρειάζεται το άλλο στις επικείμενες δύσκολες για την κυβερνώσα παράταξη εκλογές.

Στη συνάντηση θα λάβει μέρος το υπουργικό συμβούλιο μαζί με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα μέρος θα λάβει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, οι αντιπρόεδροι Γιώργος Γεωργίου Αννίτα Δημητρίου Ευθύμιος Δίπλαρος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, ο αναπληρωτής Oνούφριος Κουλλά και ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Δημητρίου.

Οι διαφωνίες Αβέρωφ-Αναστασιάδη

Το κύριο ζήτημα που φέρεται να προκάλεσε ψύχρα στις σχέσεις των δύο μερών είναι το κυπριακό. Φάνηκε άλλωστε από τον τρόπο που κινήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο της περασμένης βδομάδας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε που ακριβώς βρίσκεται ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, με τον Πρόεδρο να ανταπαντά πως έρχεται πίσω στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Συναγερμικός Πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως κινδυνεύουμε να χάσουμε και το Βαρώσι. Άνοιξε και μέτωπο με τους πολιτικούς αρχηγούς, εμμέσως μπορεί να σκεφτεί κάποιος και με τον Πρόεδρο, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου που ανησυχούσε για την αλλαγή βάσης λύσης από τον Ερσίν Τατάρ, συζητά οτιδήποτε άλλο παρά τη συμφωνημένη βάση λύσης. Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε πει κατά τη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου πως η πολιτική ισότητα όπως την θέτουν οι Τ/κ δεν περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση πως η Άγκυρα θα θέσει το θέμα της πολιτικής ισότητας και όχι των δύο κρατών. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε μάλιστα πως αν βάλουμε ως προϋπόθεση των τερματισμό των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν θα πάμε σε διαπραγματεύσεις και ξεκαθάρισε πως δεν θα πετύχουμε ποτέ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Μάλιστα δεν παρέλειψε να μιλήσει σκωπτικά για το κεφάλαιο των κυρώσεων που θεωρεί ανεδαφικό. Την ενόχλησή του άλλωστε έδειξε και όταν άνοιξε το σενάριο του βέτο από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μαλακά με τον Συλλούρη…

Βεβαίως δεν είναι μόνο το κυπριακό το θέμα που προκάλεσε έριδες. Το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, ήταν ένα ζήτημα που προκάλεσε διχασμό και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με συναγερμικά στελέχη, μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο που έκαιγε μεταξύ άλλων και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έστειλε το μήνυμα στον πρωινό καφέ όπου συμμετείχαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης να το «πάνε μαλακά» με τον Δημήτρη Συλλούρη. Σε αυτό το πλαίσιο και η αμηχανία του κόμματος στο κατά πόσο θα ζητήσουν ή όχι παραίτηση. Αυτό σε συνδυασμό με το άγχος μίας μεγάλης μερίδας στελεχών ότι νέο βίντεο που καίει την κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών, ενέτεινε τις εντάσεις.

Η Λεμεσός δεν είναι Θεσσαλονίκη…

Είναι βεβαίως και το θέμα της πανδημίας. Στελέχη του κόμματος θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι κατά το δεύτερο κύμα. Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στα τελευταία μέτρα που αφορούν το μερικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο. Μέτρα που όπως λένε δεν έχουν λογική. Καθόλου τυχαία και η αντίδραση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως ο Αντρέας Κυπριανού ο οποίος έθεσε το ζήτημα μετά τις ουρές στον αυτοκινητόδρομο, ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι δειγματοληπτικοί. Όπως σημειώνουν συναγερμικά στελέχη, η Λεμεσός δεν είναι Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι στη Θεσσαλονίκη δεν ταξιδεύουν καθημερινά κάποιοι προς Αθήνα για δουλειά όπως από τη Λεμεσό στη Λευκωσία. Οι κύριες αντιδράσεις βεβαίως εστιάζονται στην υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη. Όχι μόνο για την διαδήλωση της Λεμεσού που βγήκε εκτός ελέγχου, αλλά και γιατί όπως λένε δεν βρίσκεται σε διαβούλευση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ σε διάφορα ζητήματα, που θα μπορούσαν να λύσουν μαζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση