ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυρώσεις: Η πρόταση της Κύπρου και η χείρα βοηθείας των Βρετανών

Για πρόταση αναδιάρθρωσης της ΚΔ στις κυρώσεις μίλησε στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Κόμπος, ενώ ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης είπε ότι είναι διαθέσιμη η βρετανική τεχνογνωσία για τις κυρώσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην επόμενη μέρα, που βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αγώνα διαχείρισης των αμερικανο-βρετανικών κυρώσεων, κατά φυσικών και νομικών προσώπων στην Κύπρο, ως φερόμενοι μεσάζοντες Ρώσων ολιγαρχών που θέλησαν να προσπεράσουν τις διεθνείς κυρώσεις, αναφέρθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Λέο Ντόχερτι, σε αποκλειστικές συνεντεύξεις στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κυριακής και τη Μαρίνα Οικονομίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση που θα αναδιαρθρώνει το σύστημα με τρόπο ώστε να ενισχυθεί και να προστατευθεί η αξιοπιστία της. «Να αλλάξει ο όλος τρόπος λειτουργίας του κράτους ως προς τις κυρώσεις -και αυτό θα είναι κάτι που σύντομα θα ανακοινωθεί. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συλλογή, διαχείριση, διάχυση πληροφοριών, την επικοινωνία με τρίτες χώρες, τον τρόπο επιτήρησης δεσμευτικών κυρώσεων, καθώς ακόμη και την ευρύτερή μας φιλοσοφία ως προς τις κυρώσεις», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας παράλληλα πως επίκειται νέα λίστα συμπερίληψης ονομάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε πρακτικά τη Λευκωσία για να δημιουργήσει την εθνική αρχή επιβολής κυρώσεων», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η εμπλοκή της Ε.Ε. στις κύρωσεις, απάντησε ότι «υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση που είναι το 11ο πακέτο που συζητείται τώρα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ούτε έχει παρουσιαστεί κατά τρόπο που να είναι κάτι ανακοινώσιμο. Το ζήτημα των συγκεκριμένων προσώπων και η συμπερίληψη στις κυρώσεις είναι κάτι που μπορεί να γίνει γνωστό μόνο όταν ανακοινωθεί».

«Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε, συνεργαστήκαμε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και ξεκαθαρίσαμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της. Η προσέγγισή μας έχει εκτιμηθεί, όπως έχετε διαπιστώσει από τις δύο χώρες. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη από όλους η συνεργασία μας με τις ξένες χώρες που εμπλέκονται σε θέματα κυρώσεων, χωρίς αστερίσκους και κωλυσιεργία. Εντοπίσαμε σημαντικά δομικά και οργανωτικά κενά ως προς τον τρόπο διαχείρισης, σε πολλά επίπεδα», είπε επίσης ο Κωνσταντίνος Κόμπος.

Στο τραπέζι η βρετανική τεχνογνωσία για τις κυρώσεις

Την ίδια ώρα η Βρετανία από την πλευρά της τείνει χείρα βοηθείας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, Λέο Ντόχερτι, να διαμηνύει ότι η βρετανική τεχνογνωσία και συνεργασία βρίσκεται στο τραπέζι σε μια σειρά τομέων, από την αντιμετώπιση της παράνομης χρηματοδότησης μέχρι τις υποστηρικτικές δομές διερεύνησης για επιβολή ή την αντιμετώπιση πιθανής παράκαμψης των κυρώσεων. «Η προσφορά εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας από το Γραφείο Επιβολής Οικονομικών Κυρώσεων του Η.Β. (UK Office for Financial Sanctions Implementation) για να στηρίξει τους Κύπριους εταίρους μας να δημιουργήσουν την εθνική αρχή επιβολής κυρώσεων αποτελεί ένα παράδειγμα της αφοσίωσης του Η.Β. σε μια στενότερη συνεργασία», ανάφερε σε συνέντευξή του στην «Κ», κατά την παρουσία του στην Κύπρο και την πρώτη του συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν και άλλα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Ντόχερτι απάντησε: «Το Η.Β. είναι επικεντρωμένο στη συνεργασία με τους εταίρους μας, ώστε να ανιχνεύσει και να σταματήσει την αποφυγή κυρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες κυρώσεις εναντίον των όσων επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις (enablers και facilitators). Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε στοιχεία για παράκαμψη ή αποφυγή κυρώσεων και θα ενεργούμε ανάλογα, αλλά δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε μελλοντικές ποινές».

«Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την Ε.Ε. και τους εταίρους μας στην G7 για επιβολή κυρώσεων, ώστε να αποτρέψουμε τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν. Το Η.Β. συνεργάζεται στενά και με την Κύπρο στην πολιτική των κυρώσεων, αυτή η απόφαση όμως ήταν δική μας. Το Η.Β. και η Κύπρος διαθέτουν εδώ και χρόνια μηχανισμούς ανταλλαγής πληροφοριών, περιλαμβανομένων της αντιμετώπισης αποφυγής κυρώσεων, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλων ποινικών θεμάτων. Συνεχίζουμε να συζητούμε με τους Κύπριους εταίρους μας, τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς», δήλωσε επίσης ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση