ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με διπλό πρόσωπο εμφανίζεται πάλι η Τουρκία

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιμένουν να τονίζουν πως το πλαίσιο των συνομιλιών είναι οι διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε., η οποία θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η Τουρκία δέχθηκε να πραγματοποιηθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Ομως, στις συναντήσεις της 16ης και 17ης Μαρτίου, η Τουρκία και η Ελλάδα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, καθώς μαζί με τις διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν και οι πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Καλίν θα έρθει στην Αθήνα, για να φέρει και κάποιο μήνυμα. Καμία πλευρά δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο όμως ούτε το επιβεβαιώνει.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιμένουν να τονίζουν πως το πλαίσιο των συνομιλιών είναι οι διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα, στην επίσημη ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται και σε πολιτικές διαβουλεύσεις.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δεν μιλούσαν για «διερευνητικές επαφές» και έκαναν μόνιμα αναφορά για «συναντήσεις διαβουλεύσεων».

Οι διερευνητικές επαφές, όπως και στους προηγούμενους γύρους, έχουν συγκεκριμένη ατζέντα, την επίλυση της διαφοράς υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών και των θεμάτων που συνδέονται με αυτήν. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις είναι μια διαφορετική διαδικασία. Αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών θέτουν τα ζητήματα και τις διαφορές που προκύπτουν στις σχέσεις των δύο χωρών, από μειονοτικά, θρησκευτικά και άλλα πολλά θέματα. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν ήταν τακτική, σχεδόν κάθε έξι μήνες, αλλά με την επιδείνωση των σχέσεων σταμάτησαν και οι πολιτικές επαφές.

Για την τουρκική πλευρά, η πολιτική διαβούλευση είναι μια αναβάθμιση, ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών για τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, και αυτός ήταν και ο λόγος που η Αγκυρα είχε αλλάξει τη ρητορική της και γι’ αυτό πρόσθεσε τις διαβουλεύσεις στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν στην πολιτική διαβούλευση η τουρκική πλευρά θα θέσει ζητήματα τα οποία αναφέρουν με κάθε ευκαιρία οι αξιωματούχοι της και στα οποία δεν δείχνουν κάποια αλλαγή στάσης.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Τουρκία κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» και «προκλητική» στάση, όμως δεν αναφέρθηκε μόνο στους ισχυρισμούς της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως τα πλοία του ελληνικού ναυτικού δεν πρέπει να «δένουν» στα ελληνικά νησιά!

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε πως «η Eλλάδα εξακολουθεί να έχει πλοία του ναυτικού της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησής τους. Πρόσφατα στο Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο, και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένo, υπάρχει μόνιμη παρουσία μιας πυραυλακάτου».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα, τονίζοντας πως «παρά την προκλητική στάση και τις προκλητικές δηλώσεις της Ελλάδας, η Τουρκία στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι ψύχραιμη και διατηρεί την αποφασιστικότητα να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Oμέρ Τσελίκ, επιτέθηκε στον Νίκο Δένδια λόγω της επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Η αλλαγή στάσης της Αιγύπτου και η υποχώρησή της στο ζήτημα του οικοπέδου W-18 εξόργισε τον κ. Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε πως «μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας. Θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τουρκικές αντιδράσεις συνεχίζονται και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, με τον Χουλουσί Ακάρ να τα θεωρεί «προκλητικές προσπάθειες που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα». Παράλληλα, από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας δημοσιεύονται βίντεο στα οποία η Ελλάδα κατηγορείται για κακομεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων.

Στόχος της Αγκυρας είναι να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα που προκαλεί προβλήματα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως διατηρεί εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή, χωρίς να συζητάει για όσα συνέβησαν το 2020. Το ερώτημα είναι αν οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας θα διατηρήσουν αυτή τη στάση και αν θα θέσουν αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης με πολλές χώρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μια εβδομάδα συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την Αγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τον Μπόρις Τζόνσον και σε όλους έστειλε μήνυμα συνεργασίας σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος, η Συρία.

Ο κ. Καλίν στη συνέντευξή του στο Bloomberg έδειξε και τον τρόπο που βλέπει η Αγκυρα τις σχέσεις με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε πως «έχουμε μια πολύ εποικοδομητική δυναμική με την Ε.Ε. και θέλουμε οι σχέσεις μας να βελτιωθούν περαιτέρω. Υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Ελληνες, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία θα εισέλθει στο 5ο έτος της στις 18 Μαρτίου, η διασφάλιση της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης. Ολα αυτά μας δίνουν έναν νέο οδικό χάρτη για την αναβίωση των σχέσεών μας».

Πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν αν όσα υπόσχεται η Αγκυρα θα γίνουν πράξη, όμως οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί χρόνος στην Τουρκία για να αποδείξει την «ευρωπαϊκή της στροφή»…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X