ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με φουλ επίθεση στον προεκλογικό ο Άντρος

Αδίστακτος κομματάρχης ο Αναστασιάδης, χαμένη η ψήφος σε Νικόλα Λιλλήκα, ανοίγοντας επίσημα προεκλογικό πόλεμο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο καιρός που το ΑΚΕΛ βρισκόταν στο πλευρό της κυβέρνησης, ανεχόμενο σιωπηρά χειρισμούς και κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη που εν πολλοίς διαφωνούσε, χάριν της επίλυσης του κυπριακού, έχει πλέον παρέλθει με κάθε τρόπο. Το ΑΚΕΛ γυρίζει σελίδα από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν και αυτό θέλησε να καταστήσει σαφές στην προεκλογική ομιλία του στο παγκύπριο συνέδριο επικύρωσης του Σταύρου Μαλά ο Άντρος Κυπριανού ανοίγοντας μετωπική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ως αδίστακτος κομματάρχης και πολιτικάντης ενεργεί ο Πρόεδρος ανέφερε ο κ. Κυπριανού επισημαίνοντας πως προσπάθησε να είναι ψηφοθηρικά αρεστός αντί χρήσιμος. Επικρίσεις σε οικονομία αλλά και στο κεφάλαιο της διαφθοράς αναφέροντας χαρακτηριστικά πως για τα σκάνδαλα επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη δεν φτάνει μία και μόνο ομιλία, καταδεικνύουν πως το ΑΚΕΛ μπαίνει δυναμικά και επιθετικά εναντίον της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Από το κάδρο των επικρίσεων δεν έμειναν εκτός ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Λιλλήκας καθόλου τυχαία, καθώς στην Εζεκία Παπαϊωάννου εκτιμάται πως τόσο ο ένας όσο και ο άλλος επιχειρούν να αλιεύσουν ψήφους από την Αριστερά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρήθηκε ως συνεχιστής της οικονομικής πολιτικής Αναστασιάδη θυμίζοντας τη συνεργασία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στη βουλή. «Χαμένη ψήφος» χαρακτηρίστηκε από την άλλη ο Γιώργος Λιλλήκας από τον κ. Κυπριανού χωρίς να αποφύγει να τοποθετηθεί για το πολιτικό παρελθόν και τις διαφοροποιημένες θέσεις του στο κυπριακό.

Πάντως οι επικρίσεις του Άντρου Κυπριανού δεν έμειναν αναπάντητες, με τον ΔΗΣΥ να απαντά αιχμηρά, όπως επίσης και το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ενδιαφέρον προκαλεί το οτι από την κυβέρνηση, πέραν του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέλαβαν να υπεραμυνθούν του έργου τους, όλοι οι υπουργοί, για των οποίων κρίθηκε το υπουργικό τους έργο. 

Η δεύτερη ανάγνωση

Η ομιλία του κ. Κυπριανού είχε αναμφίβολα ως κύριο στόχο το ΑΚΕΛικό ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο πως στελέχη και μεγάλη μερίδα της βάσης δυσφορούσε όλο αυτό το διάστημα με την «επιεική» κριτική απέναντι στον κ. Αναστασιάδη. Κάπως έτσι, κατά την προεκλογική του ομιλία έκλεισε την όποια πόρτα συναίνεσης υπήρχε μέχρι τώρα μεταξύ ΑΚΕΛ-κυβέρνησης και άνοιξε πυρ σφοδρής αντιπαράθεσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι θα ακολουθήσει μέχρι και τη μέρα των εκλογών.

Εκτός από την μετωπική αντιπαράθεση που άνοιξε με τον κ. Αναστασιάδη, θέλησε να καταστήσει σαφές και σε εκείνη τη μερίδα του ΑΚΕΛικού ακροατηρίου που βλέπει πορς άλλες υποψηφιότητες πως Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας δεν θα αποτελέσουν αξιόπιστη αλλαγή που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Έστειλε το μήνυμα, πως μόνο ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να υπερασπιστεί τη μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας, νοουμένου, ότι οι ΑΚΕΛικοί θα συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητά του και συνεπώς ούτε θα απέχουν ούτε θα φλερτάρουν με άλλες υποψηφιότητες.

Τύμπανα πολέμου

Η τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αν και Πρόεδρος, συμπεριφέρεται ως αδίστακτος κομματάρχης και πολιτικάντης, ήταν αρκετή για να διαφανεί πως ο Άντρος Κυπριανού ετοιμάζεται για σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή κατά τη διάρκεια του προεκλογικού. Σε ο,τι αφορά το κυπριακό επεσήμανε πως επέλεξε να είναι ψηφοθηρικά αρεστός παρά χρήσιμος και πως εδώ και καιρό ήθελε να απαλλαγεί από το βαρίδι της διαπραγμάτευσης. «Ο κ. Αναστασιάδης, έπαιξε για ακόμα μια φορά με την ελπίδα του λαού μας για λύση και επανένωση. Για ακόμα μια φορά έθεσε τις προσωπικές φιλοδοξίες και τις εκλογικές του σκοπιμότητες πάνω από τις επόμενες γενιές και τα συμφέροντα της Κύπρου. Αναλώθηκε σε τακτικισμούς, παλινδρομήσεις και αντιφάσεις που προκαλούσαν συνεχή πισωγυρίσματα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Κυπριανού.

Βεβαίως, δεν έμεινε μόνο στο κυπριακό αλλά και στην οικονομία ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ θα «μοσχοπωλήσουν προεκλογικά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών», η αλήθεια είναι πως η μεσαία τάξη, οι λήπτες του ΕΕΕ μόλις και επιβιώνουν, ενώ όπως ανέφερε μειώθηκαν σημαντικά οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές. «Μόλις υφάρπαξε την ψήφο του λαού ο κ. Αναστασιάδης ξέχασε όλα τα δεσμεύομαι. Προεκλογικά έλεγε ότι είχε έτοιμα δύο διακρατικά δάνεια που θα του επέτρεπαν να βελτιώσει το μνημόνιο. Δεσμεύθηκε γραπτώς στους υπαλλήλους των Ημικρατικών ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσε τους Οργανισμούς Δημόσιας Ωφελείας. Δεσμεύθηκε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φέρει αντιλαϊκά μέτρα, ότι οι τράπεζες θα επιμήκυναν την περίοδο αποπληρωμής των δανείων αλλά και ότι θα αναστέλλονταν οι δόσεις όσων ήταν άνεργοι ή δεν είχαν εισόδημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θα μείνει στην ιστορία ο νεποτισμός και η διαφθορά

Ιδιαίτερα έντονος ωστόσο υπήρξε στα περί διαφθοράς και σκανδάλων αναφέροντας πως θα χρειαστεί παραπάνω από μία μέρα για να τοποθετηθεί σε όλα τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας επί διακυβέρνησής του. «Τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού θα μείνουν στην ιστορία, ως η εποχή πρωτοφανών περιστατικών διαφθοράς, συνδιαλλαγής, νεποτισμού και αλαζονείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού μιλώντας για την απόφασή του να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στις εκροές καταθέσεων του στενού του οικογενειακού επί κουρέματος για το περιβόητο συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει σφόδρα το έργο του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

«Διαπλοκή και διαφθορά που θυμίζουν άλλες εποχές. Αλαζονεία, μαφιόζικες συμπεριφορές και σάπιες νοοτροπίες που απογοητεύουν την κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, προτού βουλιάξει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στη στασιμότητα, την αναξιοπιστία, την αδικία, την ανισότητα και την απαξίωση των ανθρώπων της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Ο Ενδιάμεσος οι χαμένες ψήφοι και η συγγνώμη

Από τα πυρά του κ. Κυπριανού δεν γλύτωσαν τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και ο Γιώργος Λιλλήκας. Σε ο,τι αφορά τον Ενδιάμεσο επεσήμανε πως η συμμαχία δεν γίνεται για την Κύπρο αλλά είναι συνεργασία της καρέκλας, καθώς τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν φαίνεται να έχουν τις ίδιες θέσεις σε μία σειρά ζητημάτων. Σε ότι αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο θύμισε την περίοδο του γνωστού διδύμου Αβέρωφ Νικόλας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αποτελεί πραγματική αλλαγή.

«Με τον Νικόλα Παπαδόπουλο η πολιτική στο Κυπριακό θα είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη για την Κύπρο. Χειρότερη από αυτήν που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο ο κ. Αναστασιάδης. Η πολιτική του στην οικονομία θα είναι ταυτόσημη με αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ. Χέρι-χέρι με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριζε με πάθος τον Αθανάσιο Ορφανίδη, λοιδορώντας τον Δ. Χριστόφια επειδή δεν τον επαναδιόρισε. Μαζί με τον κ. Αβ. Νεοφύτου ψήφισαν χέρι-χέρι όλες τις νομοθεσίες που μείωναν τα έσοδα της Κυβέρνησης Χριστόφια. Μαζί ψήφισαν τα κρίσιμα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα. Μαζί ακύρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, στην παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία. Μαζί λειτούργησαν έτσι ώστε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολλούς να είναι σήμερα ανοιχτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να ψέξει και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου όπου στην ουσία έκανε κάλεσμα στον ΑΚΕΛικό κόσμο για να τον στηρίξει θυμίζοντας τους κοινούς αγώνες των δύο μερών. «Ο κόσμος του ΑΚΕΛ σήκωσε στην πλάτη του μεγάλους στόχους του κυπριακού λαού, εκλογικούς και άλλους, και τους πέτυχε. Αυτό το γνωρίζει καλά ο κ. Παπαδόπουλος αλλά και άλλοι και γι’ αυτό και οφείλουν μια ειλικρινή συγνώμη στον κόσμο του ΑΚΕΛ για τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν να του συμπεριφέρονται και σήμερα. Αντί να απολογηθούν γι’ αυτό, θεωρούν ότι τους χρωστάμε και την ψήφο μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έντονος υπήρξε και απέναντι στην υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα χαρακτηρίζοντάς την ως χαμένη ψήφο και θυμίζοντας τις πολιτικές του περιπλανήσεις. «Από τον Γιώργο Λιλλήκα τι μπορούμε να περιμένουμε; Τι χειρισμούς θα κάνει στο Κυπριακό; Πριν λίγα χρόνια ήταν υπερασπιστής της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αργότερα μιλούσε για χαλαρή ομοσπονδία και έγραφε αναφορές για λύση δύο κρατών. Σήμερα μιλά κι αυτός για νέα στρατηγική. Αύριο ποιος ξέρει; Κάποτε υποστήριζε σθεναρά τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αργότερα μας είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος μας έλεγε ψέματα. Κάποτε ο Γιώργος Λιλλήκας στηριζόταν στον κόσμο της Αριστεράς για να ανέλθει σε αξιώματα. Από τη βουλευτική έδρα μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών. Αργότερα συγχρωτιζόταν με ακροδεξιά στοιχεία και πλειοδοτούσε στον απορριπτισμό. Σήμερα διεκδικεί τις εκλογές δίχως να έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας. Κάθε ψήφος στον κ. Λιλλήκα είναι χαμένη στη μάχη να απαλλαγούμε από τον κ. Αναστασιάδη» κατέληξε.

Επιλογή νίκης και συσπείρωση

Καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον κόσμο του ΑΚΕΛ να στηρίξει τον Σταύρο Μαλά καθιστώντας τον επιλογή νίκης. «Ο κόσμος του ΑΚΕΛ, ο απλός εργαζόμενος, ο οικοδόμος, ο εργάτης, ο δάσκαλος, ο αγρότης, η πωλήτρια, η συνταξιούχα, η οικοκυρά, ο φοιτητής, ο άνεργος, ο αυτοεργοδοτούμενος, ο επιστήμονας, όλος αυτός ο κόσμος, ο κόσμος του ΑΚΕΛ ξέρει να αγωνίζεται, να οργανώνεται, να παλεύει και να κερδίζει για το καλό του τόπου, για το καλό του Ανθρώπου. Είναι όλος αυτός ο κόσμος λοιπόν που θα κάνει την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, υποψηφιότητα νίκης! Αυτό φοβούνται οι αντίπαλοι μας. Σε αυτό προσδοκεί πολύς κόσμος. Ο κάθε ΑΚΕΛικός, ο κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος μπορεί, πρέπει και αξίζει να δώσει αυτή τη μάχη με όλη του τη δύναμη» κατέληξε ο κ. Κυπριανού καλώντας το ΑΚΕΛ να δώσει ενωμένο τη μάχη για την αληθινή αλλαγή.

Πανηγυρικό ναι σε Μαλά

Πάντως με το πέρας της ομιλίας του κ. Κυπριανού έγινε και η ψηφοφορία στο παγκύπριο συνέδριο, όπου 955 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ, 3 εναντίον ενώ 6 απείχαν. Σε αντίθεση με άλλα παγκύπρια συνέδρια, αυτή τη φορά δεν έγιναν τοποθετήσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το ποσοστό του κ. Μαλά είναι ιδιαίτερα ψηλό. Μάλιστα, έχει ξεπεράσει και το ποσοστό του Δημήτρη Χριστόφια το 2008, του οποίου η υποψηφιότητα εγκρίθηκε με 88% στην τότε συνδιάσκεψη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά. στην πρώτη σειρά του συνεδρίου, παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος μέχρι τώρα φαινόταν ενοχλημένος από τη στάση της ηγεσίας να μην τον συμπεριλάβει στους εν δυνάμει υποψήφιους. Κίνηση που θεωρήθηκε εν πολλοίς θετική και συνενωτική για το κόμμα. 

Απαντά συντεταγμένα η κυβέρνηση

Τις επικρίσεις Άντρου Κυπριανού σε ο,τι αφορά το κυπριακό, δεν άφησε ασχολίαστες η κυβέρνηση. Επιμένει δυστυχώς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ να στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα, παραμονή της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέρει σε γραπτή απάντησή του προς τον `Αντρο Κυπριανού ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σημειώνει παράλληλα πως "το ερώτημα που τίθεται και οφείλει να απαντήσει το ΑΚΕΛ στον κυπριακό λαό είναι το εξής: Τι άλλο θα έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να αξιοποιήσει το πλαίσιο Γκουτέρες; Θα έπρεπε να αποδεχθεί τις αξιώσεις της Άγκυρας;" διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος. Σε ο,τι αφορά τις επικρίσεις για κάθε τομέα ξεχωριστά, ο κάθε υπουργός έβγαλε ανακοίνωση υπεραμυνόμενος του έργου του. 

Στοχοποίηση Άντρου

Απαντήσεις στις επικρίσεις Άντρου Κυπριανού έδωσε και το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου. Το ενδιαφέρον ωστόσο της υπόθεσης είναι πως το επιτελείο, επέλεξε να επικεντρώσει τις επικρίσεις του απέναντι στον Άντρο Κυπριανού και όχι στο ΑΚΕΛ γενικότερα. "Ο κ. Άντρος Κυπριανού χρησιμοποίησε σήμερα το βήμα του συνεδρίου του ΑΚΕΛ προκειμένου να επαναλάβει ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για τον υποψήφιο των Δυνάμεων της Αλλαγής, Νικόλα Παπαδόπουλο. Αυτοί όμως οι ισχυρισμοί, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι:
Ο κ. Άντρος Κυπριανού στήριξε και στηρίζει αμέριστα την αποτυχημένη στρατηγική Αναστασιάδη στο Κυπριακό.
Ο κ. Άντρος Κυπριανού ενθαρρύνει και αποδέχεται τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη (παραμονή εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία, βέτο και θετική ψήφος στους Τουρκοκύπριους, πρώτος λόγος στους παράνομους χρήστες επί των περιουσιών των προσφύγων, ελεύθερη έλευση στην Κύπρο για τους Τούρκους πολίτες κ.α.).
Ο κ. Άντρος Κυπριανού, μέσω όλων αυτών των υποχωρήσεων, μαζί με τους κυρίους Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, παραβιάζει τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου (1989 και 2009).
Ο κ. Άντρος Κυπριανού φέρει τεράστια ευθύνη για την οικονομική χρεοκοπία στην οποία οδηγήθηκε η πατρίδα μας το 2013.
Ο κ. Άντρος Κυπριανού ευθύνεται για την ταύτιση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, σε μια σειρά θέματα όπως η αύξηση του εκλογικού μέτρου και η χρηματοδότηση από τη FOCUS.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι δυνάμεις της Αλλαγής που τον στηρίζουν, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ανταποκρίνονται δηλαδή στην επιθυμία του κυπριακού λαού για απαλλαγή από τη αποτυχημένη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, για εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, για σωστή λειτουργία των θεσμών και για εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης" αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X