ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για ανάγκη λειτουργικού κράτους μίλησε ο Αναστασιάδης σε Γκουτέρες

Η Καθημερινή βρίσκεται στη Γενεύη με απεσταλμένο τον δημοσιογράφο Γιώργο Κακούρη που μεταφέρει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο, την οποία έχει συγκαλέσει ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στη διάσκεψη συμμετέχει η ε/κ και τ/κ πλευρά, καθώς και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινικ Ράαμπ.

Η διάσκεψη, θα ολοκληρωθεί την 29η Απριλίου, εκτός απροόπτου και ξεκίνησε το απόγευμα με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο ξενοδοχείο Intercontinental. Στις 17:00 (ώρα Κύπρου) ξεκίνησε η συνάντηση με τον κ. Τατάρ και ολοκληρώθηκε μετά από 1,5 ώρα. Στις 19:00 (ώρα Κύπρου) ξεκίνησε η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και διήρκησε μια ώρα και 45 λεπτά. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, όταν έφτασε η αποστολή, υπήρξε διαδικασία προετοιμασίας, με τον Πρόεδρο να ηγείται του εθνικού συμβουλίου. Εκεί ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και την πληροφόρηση που έχουν σε ο,τι αφορά την θέση της τουρκικής πλευράς.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε την Τρίτη στις 15:30 ώρα Κύπρου και θα βρίσκεται σε άλλο ξενοδοχείο από του Προέδρου, ενώ η Τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε στις 13:30 ώρα Κύπρου.

Το πρόγραμμα 

Επαναρύθμιση «συνόρων» έθεσε η Τ/κ πλευρά

Την θέση της για επαναρύθμιση «συνόρων» έθεσε στη Γενεύη η Τ/κ πλευρά σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ». Όπως αναφέρεται κάτι τέτοιο μπαίνει, δεδομένου ότι θα υπάρξει πρώτα αναγνώριση από την Ε/κ πλευρά.

Η έντυπη «Κ» είχε αποκαλύψει άλλωστε την εν λόγω θέση της Τ/κ πλευράς περί επαναρύθμισης «συνόρων».

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, για τις συναντήσεις του στη Γενεύη. 

Για ανάγκη λειτουργικού κράτους μίλησε ο Αναστασιάδης σε Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε έμφαση, κατά τη διμερή του συνάντηση την Τρίτη στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους και αποτελεσματικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο των παραμέτρων που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει.

Ανέλυσε επίσης εν εκτάσει το όραμά του για το Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην επόμενη μέρα της λύσης η οποία θα συμβάλει, όχι μόνο στην ευημερία όλων των Κυπρίων αλλά και στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους και αποτελεσματικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε την ανάγκη όπως η λύση δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στην χώρα με τρόπο που η αντίληψη της ασφάλειας της μίας κοινότητας να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτές τις μέρες είναι να επαναφέρουμε το Κυπριακό στις ράγες τις διαπραγμάτευσης, γεγονός που αποτελεί τον κύριο στόχο των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτόν επικεντρώθηκε σήμερα.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, η αρμόδια πηγή επεσήμανε πως ανασκόπησαν την κατάσταση, και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που οι δύο Κυβερνήσεις θα αναλάβουν ενόψει των εξελίξεων τόσο στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς όσο και εκτός αυτής.

Χειραψίες Πρόεδρου με Τσαβούσογλου και Τατάρ 

Ολοκληρώθηκε η δεξίωση που παρέθεσε ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Τον Νίκος Αναστασιάδη συνόδευσαν ο ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Κυριάκος Κούρος. Τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο τ/κ διαπραγματευτής Εργκιουν Ολγκούν και ο «υπουργός εξωτεριών» Ταχσίν Ερτουγρούρογλου. 

Συντονισμός Κύπρου - Ελλάδας ενόψει των συναντήσεων με Γκουτέρες

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε απόψε, στη Γενεύη, με τον Υπουργό της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, με στόχο τον συντονισμό των δύο μερών ενόψει των αυριανών συναντήσεων του ΓΓ των ΗΕ στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο των ΗΕ.

Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Κυριάκος Κούρος.

Από ελλαδικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θεμιστοκλής Δεμιρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος και ο τέως Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος.

Δένδιας: Πλήρης στήριξης στην επίλυση Κυπριακού 

Πλήρη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter αναφέρεται πως υπάρχει ένας διαρκής και στενός συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και πως επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

OHE: Αναμένονται περισσότερες συναντήσεις την Πέμπτη

Στην σημερινή έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 στη Γενεύη και στις επαφές του κ. Γκουτέρες, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.

«Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να διοργανώσει αυτήν τη συνάντηση μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες για λογαριασμό του από βοηθό ΓΓ Jane Holl Lute», είπε ο κ. Χαμ, σημειώνοντας ότι λίγο νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία και επρόκειτο να ξεκινήσει και μια με την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία.

Αναφέρθηκε επίσης στη δεξίωση που ο Αντόνιο Γκουτέρες επρόκειτο να παραθέσει για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα της Τετάρτης, με την ολομέλεια της συνάντησης και τις διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με κάθε μία από τις πέντε αντιπροσωπείες και το δείπνο.

«Αναμένονται περισσότερες συναντήσεις την Πέμπτη, για τις οποίες θα δώσουμε λεπτομέρειες αργότερα», ανέφερε ο κ. Χακ, προσθέτοντας ότι «σκοπός της συνάντησης είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μία διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός προβλεπτού ορίζοντα».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Προέδρου - Γκουτέρες

Συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες είχε την Τρίτη στις 7μμ ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη Γενεύη, στο πλαίσιο των συναντήσεων για την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ.

Στη συνάντηση, παρέστησαν, επίσης, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κούρος, ο νομικός σύμβουλος στη διαπραγματευτική ομάδα κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κ. Ανδριανός Κυριακίδης μέλος του Γραφείου του Διαπραγματευτή, και ο κ Παντελής Παντελίδης, μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών στη συνάντηση παρακάθισαν η Ειδική Σύμβουλος του για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, η Βοηθός ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και υπηρεσιακοί παράγοντες των ΗΕ.

Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και 45 λεπτά.

Νωρίτερα, ο ΓΓ των ΗΕ είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των μερών που λαμβάνουν μέρος στην άτυπη διάσκεψη με τη συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε μέρος.

Αργότερα, απόψε, θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του, που τον συνοδεύουν στη Γενεύη, για τις συναντήσεις του.

Αύριο, 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις των μερών με τον ΓΓ των ΗΕ καθώς και με την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Την ιδέα της κυριαρχικής ισότητας παρουσίασε ο Τατάρ στον ΓΓ ΟΗΕ

Σε ανακοίνωση σχετικά με την συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προχώρησε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της τ/κ ηγεσίας, Μπερνάνκι Τσελίκ Ντογρούγιολ. [Διαβάστε περισσότερα]

Πολιτικοί αρχηγοί στην «Κ»: Δεν ενημερωθήκαμε για λόγο πιθανής παραμονής

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο παραμονής στην αντιπροσωπεία για ακόμα μια ημέρα, ωστόσο δεν γνωρίζουν ούτε αυτοί τον λόγο.

Ενδεικτικά, ο Άντρος Κυπριανού, ο Γιώργος Λιλλήκας και η Έφη Ξάνθου ανέφεραν στην «Κ» πως δεν έχουν ενημερωθεί για τους λόγους της ενδεχόμενης παράτασης της άτυπης διάσκεψης μέχρι και την Παρασκευή. Όπως είπαν, έχουν ενημερωθεί μόνο για πιθανή αλλαγή στο πρόγραμμα.

Διάψευση περί αναγνώρισης του «ψευδοκράτους»

Απάντηση για την παρουσία «υπεξ» δίνουν κυβερνητικές πηγές διαψεύδοντας τα περί αναγνώρισής τους. Τουρκική και Τ/κ πλευρά «πανηγυρίζουν» για το γεγονός ότι ο Τ/κ ηγέτης συνοδεύεται από τον ψευδουπουργό ΥΠΕΞ και αναφέρονται σε «αναγνώριση».

«Ουδέν αναληθέστερο», αναφέρει κυβερνητική πηγή και τονίζει παράλληλα πως ο Τ/κ ηγέτης μπορεί να συνοδεύεται από όποιον θέλει. «Αυτό με κανένα τρόπο δεν σημαίνει αποδοχή του από εμάς η τα ΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2004 ο Τ/Κ ηγέτης Ντενκτάς συνοδευόταν από τον τότε ψευδοπρωθυπουργό Ταλατ, ενώ στο Μπουγκερστοκ είχε παραστεί ο κ. Ταλάτ».

 1,5 ώρα η συνάντηση Γκουτέρες - Τατάρ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τατάρ - Γκουτέρες. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για συνάντηση μιας ώρας, ωστόσο η συνάντηση του τκ ηγέτη με τον ΓΓ ΟΗΕ πήρε παράταση και διήρκησε τελικά 1 ώρα και 30 λεπτά.

Στην συνάντηση, τον Ερσίν Τατάρ συνόδευσαν οι Ταχσίν Ερτουγρούλογλου («ΥΠΕΞ»), Ογουζχάν Χασίπολγου (μέλος τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας), Οσμάν Ερτούγ (Σύμβουλος) Γκιουνές Ονάρ (Συντονιστής δικοινοτικών επιτροπών) και Εργκιούν Ολγκιούν (τ/κ διαπραγματευτής).

Νωρίτερα, «Να πάμε μια να εξηγήσουμε την θέση μας». Με αυτήν την χαρακτηριστική φράση ο ηγέτης των τ/κ αναχώρησε από το ξενοδοχείο του στην Γενεύη για να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Γενεύη: Στο τραπέζι σενάριο παράτασης μέχρι και την Παρασκευή

Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση δεν αποκλείεται να παραταθεί η διάσκεψη μέχρι και την Παρασκευή λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 10:45 ώρα Κύπρου.

Μαζί με τον Πρόεδρο θα πάνε στον Γκουτέρες οι Ανδρέας Μαυρογιαννης, Κυριάκος Κούρος, Παντελής Παντελιδης, Αδριανός Κυριακίδης και ένας εκ των Κωνσταντίνος Κόμπος και Άρης Κωνσταντινίδης, ανάλογα με τα θέματα που θα απασχολήσουν.

Στην δεξίωση (1+2) οι Α. Μαυρογιάννης και Κ. Κούρος.

Στο δείπνο (1+1) ο Α. Μαυρογιάννης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση του ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ« προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και από την Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) θα βρίσκονται στο κτήριο του Παλατιού των Εθνών, δεν θα συμμετέχουν στις συναντήσεις των 5+1, όμως θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τα μέρη εκεί που χρειάζεται.

Πρόκειται για την Ανγκελίνα Άικχορστ, διευθύντρια στην ΕΥΕΔ στον τομέα για θέματα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, η Ελέν Χολμ Πέντερσεν από το γραφείο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα πολιτικών υποθέσεων της ΕΥΕΔ, η οποία έχει συνεργαστεί με τον τότε Επίτροπο Όλι Ρεν σε θέματα διεύρυνσης ως ειδικός μεταξύ άλλων για την Κύπρο, καθώς και ο Κιάρταν Μπγιόρνσον, επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης για την Επίλυση του Κυπριακού στην (DG REFORM).

Ο ΠτΔ είχε το πρωί συνεργασία για προετοιμασία με συνεργάτες του και νομικούς.

Η.Ε: Ο λόγος σύγκλισης της διάσκεψης

«O Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε να συγκαλέσει αυτή την άτυπη συνάντηση μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών. Ο σκοπός θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού».

 

Ρώσος Πρέσβης: Η πενταμερής να δημιουργήσει δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών

Την ελπίδα ότι η άτυπη πενταμερής συνάντηση στη Γενεύη θα δημιουργήσει τη δυναμική για επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι. [Διαβάστε περισσότερα]

Αβέρωφ Νεοφύτου – Αδιέξοδο στην Γενεύη θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού

Με ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρει, «57 χρόνια από την έναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου το 1964 κ 47 από την τουρκική εισβολή, τυχόν αδιέξοδο στη Γενεύη το 2021 θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική για λύση. Στηρίζουμε τον ΠτΔ κ σ’ αυτή τη δύσκολη αποστολή».

Ομιλία 20 σελίδων ετοίμασε ο Τατάρ

Κατά την μετάβαση του στην Γενεύη, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εξακολουθεί να στέλνει τα δικά του μηνύματα για την πορεία του Κυπριακού Προβλήματος. Μιλώντας στην «Kıbrıs Postası» νωρίτερα, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι η άτυπη διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι έχει «άτυπο χαρακτήρα» είναι σημαντική για την πορεία του Κυπριακού [Διαβάστε περισσότερα]

Αντί ολομέλειας, διμερείς

Σε διμερείς συναντήσεις αναμένεται να περιοριστεί κατά τη δεύτερη μέρα των άτυπων συνομιλιών ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» αποφάσισε να αποφύγει τη σύνοδο ολομέλειας 5+1 που θα είχε μετά τις διμερείς συναντήσεις. Βάσει προγράμματος, ο κ. Γκουτέρες θα προχωρούσε σε χωριστές συναντήσεις με τους πέντε και συνέχεια ολομέλεια. Όπως όλα δείχνουν αυτή θα ακυρωθεί, με το δείπνο να ακολουθεί αμέσως.

Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συνδέεται και με την ένταση στις σχέσεις Αθήνας Άγκυρας, μετά και την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου Δένδια Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Οι προσδοκίες για την άτυπη διάσκεψη δεν είναι πολύ υψηλές, λέει στο ΚΥΠΕ πηγή από το Παλάτι των Εθνών

Δεν υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για την άτυπη διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή στο Παλάτι των Εθνών που έχει γνώση των δεδομένων σε σχέση με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

"Οι προσδοκίες για την άτυπη διάσκεψη δεν είναι πολύ υψηλές", είπε η πηγή αυτή στο ΚΥΠΕ, αναφερόμενη στην άτυπη διάσκεψη που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Ντουζαρίκ: Ρεαλιστής ο Γκουτέρες σε ό,τι αφορά την άτυπη διάσκεψη για Κυπριακό

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ρεαλιστής, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτηθείς αν ο κ. Γκουτέρες είναι αισιόδοξος, επιφυλακτικός ή απαισιόδοξος σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για το Κυπριακό που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη. [Διαβάστε περισσότερα]

Τατάρ: Αναγνώριση κυριαρχίας του «κράτους» θα ζητήσει στη Γενεύη

Για αναγνώριση της κυριαρχίας του «κράτους» του έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αυτό είπε θα ζητήσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης. Μιλώντας στο τουρκικό Voice of America ο κ. Τατάρ είπε: «θέλω να μου αναγνωρίσουν την κυριαρχία μου. Άλλωστε η κυριαρχία μου υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί κανείς να μου την πάρει από τα χέρια μου. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Τουρκία με αναγνωρίζει. [Διαβάστε περισσότερα]

Οι πλευρές θα συζητούν από την καραντίνα

Μια σύνοδος με αρκετές ιδιαιτερότητες για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ξεκινά την Τρίτη στο Παλάτι των Εθνών, την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, καθώς κάθε αντιπροσωπεία βρίσκεται σε καραντίνα στο δικό της ξενοδοχείο, έχοντας έρθει στην Ελβετία από χώρες και περιοχές οι οποίες είναι ακόμα «κόκκινες» στον χάρτη της πανδημίας του κορωνοϊού.  [Διαβάστε περισσότερα]

Στη Γενεύη για την Πενταμερή ο Νίκος Δένδιας

Για τη Γενεύη αναχωρεί σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου.   [Διαβάστε περισσότερα]

Βρετανός ΥΠΕΞ: Ζητά ευελιξία πριν αναχωρήσει για Γενεύη

«Δημιουργικότητα και ευελιξία» από όλες τις πλευρές ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό. [Διαβάστε περισσότερα]

Γιατί έμεινε εκτός ο Τσελεπής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, στη Γενεύη, όπου αύριο θα αρχίσουν οι εργασίες της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο και για την οποία συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι πολιτικοί αρχηγοί. [Διαβάστε περισσότερα]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση