ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο ενδιάμεσο πόρισμα διαβατηρίων

Την ερχόμενη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα η παράδοσή του από την Ερευνητική Επιτροπή στο Γενικό Εισαγγελέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Προς το τέρμα οδεύει η πρώτη φάση του ερευνητικού έργου της Επιτροπής που έχει συσταθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προκειμένου να διερευνήσει το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων (ΚΕΠ) από συστάσεώς του, το 2007 έως και την κατάρρευσή του το 2020. Η ενδιάμεση αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αυτό που απομένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», είναι οι τελευταίες πινελιές οι οποίες αναμένεται να έχουν μπει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Εάν και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, η ενδιάμεση αναφορά θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη την ερχόμενη Δευτέρα.

Είκοσι δυο μάρτυρες, κυρίως πολιτικά πρόσωπα, έχουν περάσει από την Ερευνητική Επιτροπή

Η ενδιάμεση αναφορά είναι ογκωδέστατη, περίπου 400 σελίδες, και καλύπτει την κατηγορία του χαμηλού κινδύνου, υποθέσεις από το 2007 έως και το 2016 και από το 2007 έως το 2019, καθώς και του υψηλού κινδύνου από το 2007 έως και το 2019. Για την πρώτη κατηγορία το έργο της Επιτροπής είναι σχεδόν συμπληρωμένο, λένε οι πληροφορίες της «Κ». Στην κατηγορία των περιπτώσεων υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται και άλλες που έχουν προκύψει από τη μεθοδολογία των ερευνών. Στην ενδιάμεση αναφορά τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής θα συμπεριλάβουν και σχετικά παραρτήματα, τουλάχιστον για κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις για τις οποίες έχει εντοπιστεί η διάπραξη αδικημάτων ή άλλης φύσεως ευθύνες, όπως διοικητικές ή πειθαρχικές.

Το περιεχόμενο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», τα μέλη της Επιτροπής θα υποδεικνύουν σε κάποιες περιπτώσεις την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων ενώ σε κάποιες άλλες το έργο αυτό θα αφεθεί στον Γενικό Εισαγγελέα και την ομάδα που θα ορίσει να μελετήσει την ενδιάμεση αναφορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ενδιάμεση αναφορά θα γίνονται και ονομαστικές αναφορές σε πρόσωπα όπου από τα στοιχεία προκύπτει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων. Στην κατηγορία των φακέλων που έχουν χαρακτηρισθεί υψηλού κινδύνου, η Ερευνητική Επιτροπή έχει εντοπίσει στοιχεία που αφορούν την πρώτη περίοδο του ΚΕΠ από το 2007 έως το 2013 καθώς και την δεύτερη από το 2013 έως το 2019. Στους φακέλους της δεύτερης περιόδου έχουν συμπεριληφθεί στην ενδιάμεση αναφορά οι περιπτώσεις που έχουν δει κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα σε αυτές και του πρώτου δημοσιεύματος του αραβικού δικτύου AlJazeera. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, λένε οι πληροφορίες μας, είναι ολοκληρωμένες, εξέλιξη που θα διευκολύνει το έργο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Στην ενδιάμεση αναφορά θα υπάρχει και ξεχωριστό κεφάλαιο με στατιστικά στοιχεία του συνόλου των περιπτώσεων που έχουν ερευνηθεί και που θα δίνουν εικόνα για το έργο που έχει επιτελεσθεί.

Πολιτικές ευθύνες

Με βάση τους όρους εντολής, η Ερευνητική δεν έχει δικαιοδοσία να καταδείξει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες. Ωστόσο, στην ενδιάμεση αναφορά και στα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής, θα υπάρχει εικόνα και για το κομμάτι των πολιτικών ευθυνών. Στο πνεύμα αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει εκτενής αναφορά στη διαχείριση του προγράμματος σε πολιτικό επίπεδο, με τις ελλείψεις που έχουν εντοπισθεί κατά την πρώτη περίοδο του ΚΕΠ αλλά και για το διάστημα μετά το 2013. Όπως λέγεται, από τις αναφορές που θα γίνονται θα εξάγεται το συμπέρασμα ύπαρξης πολιτικών ευθυνών. Ωστόσο, η ενδιάμεση αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στο χέρι του Γενικού Εισαγγελέα προκειμένου να δρομολογήσει ποινικές διώξεις. Με βάση την πρακτική που έχει ακολουθηθεί σε παρόμοιες έρευνες, ο Γενικός Εισαγγελέας αφού μελετήσει την ενδιάμεση αναφορά, εάν και εφόσον δικαιολογείται από τα ευρήματα θα αναθέσει τις ύποπτες υποθέσεις σε ανακριτές προκειμένου να ερευνηθούν για να συμπληρωθεί ο σχετικός φάκελος καταχώρησης υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Είκοσι δυο μάρτυρες σε πρώτη φάση

Η Ερευνητική Επιτροπή διορίσθηκε από τον γενικό εισαγγελέα στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το έργο της ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. Μέχρι της 9 Μαρτίου που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση από την Ερευνητική πέρασαν 22 πρόσωπα κυρίως πολιτικοί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην και νυν υπουργοί, αλλά και υπηρεσιακοί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Τελευταίος μάρτυρας που πέρασε από το «Φιλοξενία» ήταν ο γενικός διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους. Με τους αρχικούς προγραμματισμούς η ενδιάμεση αναφορά υπολογιζόταν ότι θα ήταν έτοιμη αρχές Μαρτίου. Εάν και εφόσον η ενδιάμεση αναφορά παραδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος καταθέσεων αυτή, τη φορά ιδιωτών που είχαν εμπλοκή στο ΚΕΠ. Η εκκίνηση θα γίνει με τους πρωταγωνιστές που εμφανίζονται στο βίντεο του αραβικού δικτύου Al Jazeera, Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντρέα Πιτάτζη. Τα πρόσωπα που αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν, συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία εκείνη των ιδιωτών για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες για αλόγιστη διαχείριση του ΚΕΠ. Επίσης, από τους φακέλους που έχουν ξεσκονισθεί από το προσωπικό που υποστηρίζει το έργο της Ερευνητικής, έχουν εντοπισθεί και άλλα πρόσωπα, κυρίως λογιστές και δικηγόροι, οι οποίοι θα λάβουν πρόσκληση για κατάθεση. Όπως πιστεύεται, από τον νέο κύκλο καταθέσεων θα προκύψουν περισσότερα στοιχεία που, ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις να δείξουν και διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση