ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:39
 

Νικόλας vs Λιλλήκας: Αντιπαράθεση που συσπειρώνει

Χαρακτηρισμοί και άνευ προηγουμένου διαμάχες των δύο κομμάτων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Προεδρικές εκλογές του 2018 θυμίζει η άνευ προηγουμένου κόντρα που ξεκίνησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα. Αφορμή στάθηκε το Γενικό Σύστημα Υγείας και οι καταγγελίες σε συνέντευξή του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ το υπονομεύουν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν το άφησε ασχολίαστο χαρακτηρίζοντάς την Κυριακή μέσω twitter τον Δούρειο Ίππο της κυβέρνησης και τον Γιώργο Λιλλήκα να τον χαρακτηρίζει τα ξύλινα πόδια του ΔΗΣΥ. Η αντιπαράθεση βεβαίως συνέχισε και σήμερα Δευτέρα καταδεικνύοντας πως η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο μερών δεν έχει τέλος και όπως όλα δείχνουν συσπειρώνει τα ακροατήρια των δύο. Ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση των Οικολόγων στην όλη κόντρα δεδομένου ότι στις προεδρικές του 2018 είχε στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο και σήμερα συνεργάζεται με τη Συμμαχία Πολιτών.

Αφορμή το ΓεΣΥ

Αφορμή της κόντρας υπήρξε το Γενικό Σύστημα Υγείας με τον Γιώργο Λιλλήκα να αναφέρει πως τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ το υπονομεύουν, μέσα από συνέντευξή του στην «Αλήθεια». Κίνηση που αποτέλεσε αιτία πολέμου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να τον χαρακτηρίζει δούρειο ίππο του Νίκου Αναστασιάδη και κομματικά στελέχη του ΔΗΚΟ να μπαίνουν στο χορό, μιλώντας δεικτικά για το εκλογικό ποσοστό που έβαλε στις προεδρικές και κάνοντας λόγο για «κατάντια». Απαντήσεις έδωσε και ο Γιώργος Λιλλήκας αποκαλώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο «ξύλινα πόδια» του ΔΗΣΥ λόγω του ότι στήριξε κυβερνητικά νομοσχέδια στη βουλή.

Η κόντρα βεβαίως συνεχίστηκε και σήμερα.

Σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ όπως και σε tweet του κ. Παπαδόπουλου γινεται λόγος για κατρακύλα του Γιώργου Λιλλήκα.

Αυτούσια η ανακοίνωση


Είναι πραγματικά απαράδεκτο να επιχειρεί ο κ. Λιλλήκας να δίδει μαθήματα πολιτικής ηθικής στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει ο πρότερος πολιτικός του βίος.

Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, που πλήττεται από τους ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Λιλλήκα, για να είναι ενημερωμένος σωστά ο λαός.
• Το Δημοκρατικό Κόμμα ουδέποτε τάχθηκε υπέρ της αναστολής της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
• Αντίθετα, στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Δημοκρατικό Κόμμα απέρριψε τη σκέψη για αναστολή της καταβολής του τέλος για το ΓΕΣΥ.
• Σε ανύποπτο χρόνο το Δημοκρατικό Κόμμα και πριν τη σύσκεψη του προεδρικού απέρριψε την πρόταση για αναστολή της καταβολής των τελών για το ΓΕΣΥ που είχε καταθέσει η ΟΕΒ.
Ο κ. Λιλλήκας, στην πολιτική του κατρακύλα, μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει, όμως ας σταματήσει να πιάνει στο στόμα του το Δημοκρατικό Κόμμα. Και μάλιστα εκστομίζοντας ψεύδη.

Θέση στα όσα κατήγγειλε ο κ. Λιλλήκας πήρε και η ΕΔΕΚ μέσω ανακοίνωσης. «Η στάση και οι πρωτοβουλίες της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αποδεικνύονται από την ίδια την ιστορία και τις θέσεις που κατέθεσε και καταθέτει υπέρ της άμεσης και σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ. «Αντί απάντησης στα υπονοούμενα του κ. Λιλλήκα, βάζουμε τη δημόσια τοποθέτησή του στον ΑΝΤ1 τον Απρίλιο του 2013 για να κρίνει ο ίδιος ο πολίτης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ παραθέτοντας συνέντευξη του κ. Λιλλήκα στον Αντένα κατά την οποία διαψεύδει το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος. .
«Αλήθεια ο ίδιος γιατί φρόντισε να αφαιρέσει από το YouTube τη συγκεκριμένη του τηλεοπτική εμφάνιση;» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Κίνηση που υπήρξε αιτία πολέμου και αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΔΕΚ-Λιλλήκα.

 

Ο Γιώργος Λλλήκας κάνοντας λόγο για ντροπή στα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος προχώρησε σε γραπτή ανακοίνωση απαντώντας και στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ υποβάλλοντας ερωτήματα για το τι κάνουν τα δύο κόμματα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Είναι εμφανής η προσπάθεια που επιχειρούν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος, να μεταθέσουν τη συζήτηση για το ΓεΣΥ και να στρέψουν, με προσωπικές επιθέσεις, την προσοχή των πολιτών σε άλλα θέματα.
Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες και αυτό που επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Τί έχει κάνει ο κ. Παπαδόπουλος για να βοηθήσει στην υλοποίηση του ΓεΣΥ;
1. Πρότεινε μίνι ΓεΣΥ και άλλες νέες ιδέες σε ανύποπτο χρόνο για να υποσκάψει το ΓεΣΥ.
2. Αρνήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος την εισήγηση του κ. Λιλλήκα για να υπογράψει κοινή δήλωση για στήριξη του ΓεΣΥ χωρίς αναβολές, στην τελευταία σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό.
3. Κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ της ηγεσίας του ΠΙΣ που υποσκάπτει το ΓεΣΥ και όσων αγωνίζονται για να το εφαρμόσουν.
4. Στην επίθεση του Αντιπροέδρου του ΠΙΣ εναντίον του Υπουργού Υγείας για πλαστογραφία βρήκε τρόπο ο κ. Παπαδόπουλος να επιτεθεί στον Υπουργό.
Τί έχει κάνει ο κ. Σιζόπουλος για να βοηθήσει στην υλοποίηση του ΓεΣΥ;
1. Θυμήθηκε πριν από λίγες ημέρες να κάνει παρουσίαση του δικού του ΓεΣΥ.
2. Ζητά αναβολή του.
3. Στη Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το σταύρωμα κονδυλίων του προϋπολογισμού του ΟΚΥΠΥ ο κ. Σιζόπουλος προσήλθε με ένα μεγάλο αριθμό τροπολογιών προσπαθώντας να φρενάρει την αυτονόμηση και την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
4. Όντας γιατρός και πρόεδρος κόμματος ο κ. Σιζόπουλος ο οποίος υπερψήφισε τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ ακόμη να απαντήσει αν θα ενταχθεί ή όχι στο ΓεΣΥ.
Ως Συμμαχία Πολιτών πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γιατί πιστεύουμε και θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.
1. Συμβάλαμε να λυθούν οι διαφορές μεταξύ ΠΑΣΥΝΟ και Υπουργείου Υγείας και ο κ. Παμπορίδης προς τιμή του το παραδέχτηκε δημόσια.
2. Πριν από δυο μήνες με επιστολή του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών προς τον Υπουργό Υγείας και στον ΟΑΥ εισηγηθήκαμε την ικανοποίηση τριών από τις απαιτήσεις των γιατρών ( που δεν άλλαζαν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ) για να προχωρήσουμε μπροστά.
3. Εισηγηθήκαμε τη σύσταση Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής η οποία θα συμβουλεύει σε επιστημονικά θέματα που αφορούν στην λειτουργία του ΓεΣΥ. Και ο ΟΑΥ το υιοθέτησε.
4. Καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για την αλλαγή του Περί εγγραφής Ιατρών νόμου, ώστε να μην έχει πλέον την πλειοψηφία ο ΠΙΣ στο συμβούλιο εκείνο το οποίο αποφασίζει με επαγγελματικά και επιστημονικά μόνο κριτήρια για το ποιος δικαιούται να ασκήσει το επάγγελμα της ιατρικής στην Κύπρο.
5. Καταθέσαμε Πρόταση Νόμου φοροαπαλλαγής των πολιτών από τα ιατρικά τους έξοδα μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η φοροαπαλλαγή θα γίνεται δεδομένου ότι οι πολίτες θα καταθέτουν αποδείξεις των ιατρικών εξόδων τους στο Φόρο Εισοδήματος.
6. Οργανώνουμε ημερίδες στις οποίες ενημερώνουμε πολίτες αλλά και γιατρούς για τα οφέλη που όλοι θα έχουμε από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Στη μάχη συσπείρωσης

Όπως αναφέρουν στελέχη και από το ΔΗΚΟ και από τη Συμμαχία Πολιτών, η αντιπαράθεση των δύο μερών συσπειρώνει τα ακροατήρια ένθεν και ένθεν. Αλησμόνητη η κόντρα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018, με τον κ. Λιλλήκα να καταγγέλλει σε συνέντευξή του στην «Κ» προσπάθεια χρηματισμού του –φωτογραφίζοντας το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου- για να μείνει εκτός κούρσας. Στελέχη του ΔΗΚΟ θεωρούν πως εξαιτίας και της τότε αντιπαράθεσης η όποια επίθεση από τον Γιώργο Λιλλήκα συσπειρώνει το δηκοϊκό ακροατήριο.

Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν προεκλογικά μέχρι τέλους το ΓεΣΥ και να καταδείξουν όπως λένε ότι τα δύο κόμματα πολεμούν την μεγαλεπίβολη μεταρρύθμιση. Πάντως μέχρι στιγμής οι Οικολόγοι οι οποίοι στις προεδρικές εκλογές στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και σήμερα συνεργάζονται με τη Συμμαχία Πολιτών δεν έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X