ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κύκλοι του υπουργικού

Ο στενός κύκλος, αυτοί που αποχωρούν και αυτοί που παίζονται

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ, μπορεί να σίγησαν για λίγο τις έντονες διεργασίες σε ο,τι αφορά τον ανασχηματισμό, ωστόσο στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις και συζητήσεις για το ποιοι θα αποτελούν το νέο υπουργικό σχήμα. Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι έρχονται;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται με τα συναγερμικά στελέχη να επισημαίνουν πως το υπουργικό σχήμα του Νίκου Αναστασιάδη θα έχει μικρές αλλαγές με στόχο να μη διαταράξει ένα πετυχημένο υπουργικό σχήμα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης ανήκει στην ίδια σχολή σκέψης με τον Γλαύκο Κληρίδη, που όπως και εκείνος δύσκολα ρίχνει τους συνεργάτες του.

Ο στενός κύκλος

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει τον στενό του περίγυρο τον οποίο θέλει να κρατήσει πάση θυσία δίπλα του και σε αυτό τον κύκλο φαίνεται να βασίζεται. Πρόκειται για τους Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μεταφέρεται από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε αυτήν του υπουργού εξωτερικών, ο Χάρης Γεωργιάδης που παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που είχε εκφράσει αρχικά, φέρεται να παραμένει στο πηδάλιο του υπουργείου οικονομικών, όπως επίσης και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο υπουργείο εσωτερικών. Ο Βασίλης Πάλμας, ο οποίος θεωρείται ισχυρό χαρτί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και τη δουλειά που έκανε στον προεκλογικό, θα ανανεώσει τη θητεία του ως υφυπουργός παρά τω προέδρω.

Στη θέση του στο υπουργείο εμπορίου παραμένει ο Γιώργος Λακκοτρύπης, όπως επίσης και ο Ιωνάς Νικολάου στο υπουργείο δικαιοσύνης. Το όνομα του κ. Νικολάου ακουγόταν εντόνως για τη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πηγές η θέση θα εξακολουθήσει να μένει άδεια. Στα κομματικά πηγαδάκια ακούγεται ωστόσο πως ο κ. Νικολάου θα είναι ο διάδοχος του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, όταν αφυπηρετήσει.

Αυτοί που φεύγουν

Γιαννάκης Κασουλίδης, Μάριος Δημητριάδης και Γιώργος Παμπορίδης, μένουν εκτός του υπουργικού σχήματος. Τόσο ο κ. Κασουλίδης όσο και ο κ. Παμπορίδης το έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως, ενώ ο κ. Δημητριάδης, μπορεί να μην έχει τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι αποχωρεί. Δεδομένη θεωρείται και η αποχώρηση του Χριστόφορου Φωκαϊδη, μία αποχώρηση που έχει ήδη προκαλέσει την δυσφορία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ). Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, εάν αποχωρήσει, αναμένεται να αξιοποιηθεί στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Αυτοί που παίζονται

Υπάρχουν ωστόσο και τα πρόσωπα τα οποία δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα μείνουν ή όχι. Δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση του Νίκου Κουγιάλη από το υπουργείο γεωργίας, όχι όμως και του Κώστα Καδή από το υπουργείο παιδείας. Το ίδιο ισχύει και για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Τα νέα ονόματα

Ήδη έντονα για το υπουργείο παιδείας ακούγεται το όνομα της Νιόβης Σανταμά καθηγήτριας βιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ για το υπουργείο γεωργίας ακούγεται εντόνως το όνομα της Ξένιας Λοϊζίδου (Πρόεδρος Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ) όπως και για το υφυπουργείο ναυτιλίας, το όνομα της δικηγόρου Φωτεινής Τσιρίδου. Για το υπουργείο μεταφορών ακούγεται έντονα το όνομα του Νίκου Νουρή, ωστόσο με δεδομένο ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου έχει κλειδώσει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του στη βουλή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να μην θέλει να τον χάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα. Για το υπουργείο εργασίας, ακούγεται και το όνομα του Μιχάλη Μουσιούττα, γιου του πρώην υπουργού Ανδρέα Μουσιούττα αν και πηγές αναφέρουν πως ο ίδιος δεν επιθυμεί υπουργοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση