ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις για την κόντρα Νομικής Υπηρεσίας-Ελεγκτικής

Τα προβλήματα που «κληρονομήθηκαν» και η «διέξοδος» μέσω Συντάγματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ασκώντας το δικό του κύρος, με τις δικές του παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει ώστε να υπάρξει μία γενικότερη ομαλότητα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σχετικά με την κόντρα μεταξύ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας, μετά και την συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

Παράλληλα, προτροπή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι να κάνει την αίτησή του στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ούτως ώστε να κρίνει το συντομότερο επί του θέματος. Από την άλλη, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει ότι «υπάρχουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες χειρισμού, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν και επί του προκειμένου», σημειώνοντας πως «είναι πολύ προβληματικό και άκρως επικίνδυνο να υπάρχουν συνεχόμενες αντεγκλήσεις και δυσλειτουργία μεταξύ των θεσμών».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ. Στεφάνου: Τα προβλήματα κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση

Για το γεγονός ότι τα προβλήματα σχέσεων μεταξύ ανεξάρτητων θεσμών κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων, ανέφερε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί οδηγήθηκαν σε σύγκρουση από την περίοδο διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ασκώντας το δικό του κύρος, με τις δικές του παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει ούτως ώστε να υπάρξει μία γενικότερη ομαλότητα».

Στο ερώτημα για το εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε ο ίδιος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι «να ασκήσει την επιρροή του για να εκτονώσει συγκεκριμένες καταστάσεις».

Δ. Δημητρίου: Στο Σύνταγμα, σε αυτό το ζήτημα, υπάρχει διέξοδο

Προτροπή του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι να κάνει την αίτησή του στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ούτως ώστε να κρίνει το συντομότερο επί του θέματος σχετικά με τη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας και του Γενικού Ελεγκτή.

Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, μιλώντας στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη σημασία του πώς μπορεί να λήξει αυτή η σύγκρουση, σημειώνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα είναι διαχρονικό.

«Στη δημοκρατία και στο Σύνταγμα σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει αδιέξοδο, υπάρχει διέξοδος. Ας πάει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να αποφανθεί επί του θέματος», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «όταν δύο θεσμοί του κράτους δεν μπορούν να καλημεριστούν υπάρχει τεράστιο ζήτημα στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους μας».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για το γεγονός ότι «στοχοποιείται», ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι η αντίδρασή του ήταν άμεση, το οποίο είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του.

«Αυτό που κάνει ο Γενικός Ελεγκτής είναι να ξεσηκώσει τη συμπαράσταση του κόσμου ο οποίος τον κατατάσσει ψηλά σε δημοφιλία σε σχέση με άλλους αξιωματούχους, άλλων θεσμών. Αυτό έκανε και στο παρελθόν με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Έγιναν πάλι σκέψεις κλπ. Η Κυβέρνηση θα προσέφευγε στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή. Ίσως και τώρα η έντονη αυτή αντίδραση που αναλύουμε, ίσως αυτό να θέλει να πετύχει», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Ακόμη, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ο Γενικός Εισαγγελέας ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μέσω της συνέντευξής του «ήθελε να μετρήσει αυτή τη πρόθεση του Γενικού Ελεγκτή στη κοινή γνώμη, διαφορετικά δεν βλέπω άλλη σκοπιμότητα».

Πρόεδρος: Οι θεσμοί του κράτους να συνεργαστούν στη βάση Συντάγματος

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας και κατά πόσο η Προεδρία προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους θεσμούς να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της ΚΔ», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να δηλώσει οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα και επανέλαβε ότι πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, άποψη την οποία, όπως είπε, συμμερίζεται και ο κυπριακός λαός.

«Υπάρχει Σύνταγμα, η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες, από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος», ανέφερε.

ΔΗΠΑ - Υπάρχουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες χειρισμού

«Υπάρχουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες χειρισμού, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν και επί του προκειμένου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Παράταξη σχετικά με την αντιπαράθεση της Γενικής Εισαγγελίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση

Η Δημοκρατική Παράταξη παρακολουθεί με ανησυχία τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση κορυφαίων θεσμών του Κράτους. Στα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη η άσκηση δημόσιας εξουσίας έχει σαφείς και διακριτούς ρόλους, όπου ο κάθε θεσμός λειτουργεί εντός των εκ του Συντάγματος και Νόμων πλαισίου.

Κατά γενική ομολογία, είναι πολύ προβληματικό και άκρως επικίνδυνο να υπάρχουν συνεχόμενες αντεγκλήσεις και δυσλειτουργία μεταξύ των θεσμών. Ιδιαίτερα επικίνδυνο, δε, για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος μας, το οποίο θεωρείται πολύ αυστηρό στη διάκριση εξουσιών.

Ως Παράταξη, εκ της ιδρύσεως μας έχουμε εκφράσει με παρρησία την άποψη ότι ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Νόμου και στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει αυτονόητα να υπηρετούν μόνο το καλό της χώρας και των πολιτών και θα έπρεπε να υπάρχει από όλους τους εμπλεκόμενους η αναγκαία συνεργασία και συνεννόηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες χειρισμού, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν και επί του προκειμένου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X