ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρέμβαση Γκουτέρες για στενότερη συνεργασία των δυο ηγεσιών

Τι επισημάνει ο ΓΓ ΟΗΕ στην νέα επιστολή του προς τον Τ/κ ηγέτη;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε μια επιστολή στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην επιστολή του, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του κ. Ακιντζί στην έκκληση του για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός για την αποτελεσματική καταπολέμηση της απειλής του COVID-19.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε από τις θετικές αντιδράσεις που έλαβε και ότι όλοι θα πρέπει να πράξουν περισσότερα στον αγώνα κατά του COVID-19. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η επιδημία απειλεί την προστασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, και αυτή η θέση έχει μεταβιβαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί για όσους έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις συγκρούσεις και είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία, οπότε η προστασία των αμάχων, ιδίως των γυναικών, των παιδιών και των ευπαθείς ομάδων είναι κοινή ευθύνη για όλους.

Η εντολή του Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια έκκληση του δεν στοχεύει μόνο στην επίτευξη εκεχειρίας σε περιοχές με ενεργή σύγκρουση, αλλά στην ενθάρρυνση των εμπλεκόμενων πλευρών σε στάσιμες συγκρούσεις για να επιλύσουν αμέσως τις διαφορές τους. Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες η επιδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μόνο με συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι ανέθεσε σε όλους τους Ειδικούς Εκπροσώπους του το καθήκον να βοηθήσουν στην παραγωγή συγκεκριμένων δράσεων και να δημιουργήσουν το απαραίτητο περιβάλλον για την αποτελεσματικότερη και συντονισμένη καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19.

Το μήνυμα προς τις δυο ηγεσίες

Ο κ. Γκουτέρες, στην επιστολή του, εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί είχε επαφή με πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και συμφώνησε να συνεργαστεί και να μοιραστεί πληροφορίες για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Ο ΓΓ ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για πρωτοβουλίες σε συνεργασία, διάλογο και συντονισμό για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη νόσο και ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας είναι ο κύριος δίαυλος επικοινωνίας στην κρίση. Επίσης, ενθαρρύνει άλλες δικοινοτικής τεχνικές επιτροπές να συμβάλουν στον ευρύτερο αγώνα κατά του ιού.

Ο Γενικός Γραμματέας ζητά επίσης, από τους δυο ηγέτες να βρουν πρόσθετους «τρόπους εμπιστοσύνης», όπως μεταδίδουν χαρακτηριστικά τα τ/κ μέσα, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δηλώνοντας ότι αναμένει κοινή συμφωνία για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων. Επίσης, ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να συνεργαστούν στενά με την Ειδική Εκπρόσωπο, Ελιζάμπεθ Σπέχαρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ