ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

«Πλούσια» η ατζέντα της προτελευταίας Ολομέλειας του ΕΚ

Την Τετάρτη ενώπιον της Ευρωβουλής το Brexit και τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με καυτά θέματα στην ατζέντα όπως το Brexit, οι εκπομπές ρύπων και η μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα στα καινούργια αυτοκίνητα, τα πνευματικά δικαιώματα καθώς και η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης συνεδριάζει η προτελευταία πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κυρίαρχο θέμα της Ολομέλειας, το Brexit καθώς και τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην Ολομέλεια θα τεθούν δυο ημερομηνίες για το τι μέλει γενέσθαι με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η πρώτη είναι η 22α Μαΐου 2019 στην περίπτωση που η Βρετανική Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός συμφωνημένου Brexit και η 12 Απριλίου 2019 στην περίπτωση πως δεν υπάρξει συμφωνία επί του Brexit. H συγκεκριμένη ημερομηνία έχει να κάνει και με το σενάριο να δοθεί μια μακροχρόνια αναβολή και την δυνατότητα από τεχνικής απόψεως η Βρετανοί να μπορούν να ετοιμασθούν για εκλογές.

Η μεγαλύτερη ατζέντα

Παρουσιάζοντας την ατζέντα της Ολομέλειας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΚ έκανε λόγο για την πιο πυκνή ατζέντα της Ολομέλειας, από το 2014. Σε νομοθετικό επίπεδο ένα από τα θέματα με έντονο ενδιαφέρον είναι η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία 3 χρόνια και την προσωρινή συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 12.30 η ώρα το μεσημέρι Τετάρτης. Στην Ολομέλεια με προοπτικές να ψηφιστεί θα τεθεί την Τετάρτη, η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Στόχος της νομοθεσίας να μειωθούν η ρύπανση των θαλασσών κατά 70%. Επί του συγκεκριμένου θέματα οι περισσότερες ομάδες τοποθετήθηκαν θετικά και το όλο θέμα αναμένεται να περάσει από το ΕΚ. Την Τετάρτη στην Ολομέλεια θα έλθει και των θέμα των ρύπων από αυτοκίνητα. Το νομοθέτημα έχει να κάνει με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά το 2030.

Θερινή και χειμερινή ώρα

Ο τερματισμός της εναλλαγής ώρας στην Ευρώπη είναι από τα θέματα που θα τεθούν στην Ολομέλεια της Τρίτης, με ισχύει, εάν ψηφιστεί από το 2021. Όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΚ την Δευτέρα το απόγευμα, επί του θέματος δεν υπάρχει συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως η κατάργηση της θερινής ή χειμερινής ώρας ουσιαστικά είναι μια πρόταση του ΕΚ. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση από την τωρινή Ευρωβουλή το όλο θέμα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές του Μάϊου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X