ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Politico: Η υποψηφιότητα της Στέλλας Κυριακίδου αναβαθμίζει την υποστήριξη ασθενών

Ειδική αναφορά γίνεται στις δράσεις της τόσο ως πρόεδρος της Europa Donna, όσο και στην κυπριακή πολιτική σκηνή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε άρθρο της διεθνούς αναγνωρισμένης ιστοσελίδας Politico, αναλύονται οι ευρωπαϊκές προκλήσεις στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αναπόφευκτα, ειδική μνεία γίνεται στην υποψήφια Ευρωπαία επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, «φωτογραφίζοντας» την ως την μεγαλύτερη ελπίδα των ευρωπαίων ασθενών για ένα καλύτερο μέλλον.

Με αναφορές στην σταδιοδρομία της ως πρόεδρος της Europa Donna, αλλά και την προσωπικότητα της η οποία χαίρει εκτίμησης σε όλο το φάσμα της κυπριακής πολιτικής σκηνής, το Politico καταγράφει τους λόγους που ενδεχομένως ο ευρωπαϊκός τομέας υγείας να γυρίσει σελίδα μετά από αρκετά χρόνια γενικής απαξίωσης.

Η υποψηφιότητά της από την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, φαίνεται να ανατρέπει το αίσθημα αδικίας που βιώνουν οι ασθενείς από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες, παρόλη την αυξανόμενη χρήση λέξεων όπως «φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή».

Το Politico φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις του Προέδρου Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου Μάριου Κουλούμα, ο οποίος αναφερόμενος στην κα Κυριακίδου επισημαίνει πως « φυσικά και γνωρίζει πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», συνεχίζοντας με το ότι « είναι πολύ υποστηρικτική και ανοικτόμυαλη».

Ελπίδα στους Ασθενείς

Οι απαιτήσεις που έχει η κα Φον ντερ Λάιεν από την Κύπρια επίτροπο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, κάτι που επιβεβαιώθηκε εξάλλου το τελευταίο διάστημα μέσα από τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου της. Ενδεικτική η «απαίτηση» της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν για «προσφορά οικονομικά προσιτών φαρμάκων», ως επίσης και τη σημαντικότητα των εμβολιασμών εν μέσω ενός αυξανόμενου κλίματος σκεπτικισμού και παραπληροφόρησης. Μέσα σε όλα αυτά είναι και η αξιολόγηση του ρόλου της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, τη στιγμή που μια σημαντική μερίδα κρατών προσπαθούν να θέσουν εμπόδια στην υποχρεωτική υιοθέτηση εκ μέρους των κρατών-μελών για κοινές επιστημονικές εκθέσεις.

Πέραν όμως της κας Φον ντερ Λάιεν, η Στέλλα Κυριακίδου χαίρει εκτίμησης και από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών, με τον επικεφαλής του φόρουμ να χαρακτηρίζει την κα Κυριακίδου ως άτομο που « έχει σημαντική εμπειρία στη συνεργασία και συμβουλευτική των ασθενών, ως επίσης και αξιοσημείωτο ποσοστό συνεργασίας ανάμεσα στους ασθενείς, τα κλινικά εργαστήρια και τις προοπτικές μιας πολιτικής για την υγεία». Ο εκτελεστικός διευθυντής του φόρουμ Ούσμαν Χαν συνεχίζει μάλιστα λέγοντας οτι « ελπίζουμε πως με την εμπειρία και τις γνώσεις της θα διασφαλιστεί ο τομέας της υγείας ως κεντρικός άξονας των προτεραιοτήτων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και φυσικά θα λαμβάνεται υπόψιν και η οπτική πλευρά των ασθενών».

Το Politico επισημαίνει παράλληλα πως η διοικητική γραφειοκρατία δεν ανήκει στα βασικά γνωρίσματα της κας Κυριακίδου. Παρόλα αυτά έχει ήδη δοκιμαστεί σε σημαντικότατες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στη Europa Donna, αγωνιζόμενη για να θέσει τις Βρυξέλλες προ των ευθυνών τους, σχετικά με την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την υγεία. Ειδικότερα τη διετία 2004-2006, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέδειξαν αντίσταση στη θέσπιση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο περιελάβανε νέα πρότυπα για τον έλεγχο και τη θεραπεία. Για αυτό το λόγο η ίδια καθιέρωσε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστήριξης το οποίο ουσιαστικά λειτουργούσε τόσο επιμορφωτικά όσο και συμβουλευτικά ως «μοχλός πίεσης».

Παγκύπρια αναγνώριση

Ειδική αναφορά γίνεται όμως και για την παρουσία της στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Από το 2006 αποτελεί μέλος του κυπριακού κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα κατέχει θέση αντιπροέδρου στο ΔΗΣΥ. «Παρόλα αυτά είναι αποδεκτή από όλους τους ανθρώπους από όλα τα κόμματα» σχολίασε ο κ. Κουλούμας.

Το Politico επισημαίνει παράλληλα πως το νομοθετικό έργο της κας Κυριακίδου ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές οργανώσεις ασθενών, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά εμπόδια ενώπιον τους. Συγκεκριμένα, η τελευταία χρονικά απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους απέκλειε από τη διαδικασία αξιολόγησης της τεχνολογίας για την υγεία (HTA), καθώς οι ασθενείς δεν δικαιούνταν εκπροσώπηση στη συζήτηση για τον καρκίνο του μαστού.

«Η προσφορά της κας Κυριακίδου στους ασθενείς αποτελεί το καλύτερο βάλσαμο στις ανησυχίες των ευρωπαίων» υποστηρίζει ο κος Κουλούμας, «μιας και η Κύπρια επίτροπος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ασθενών. Στη συνέχεια προώθησε τη νομοθεσία που απαιτεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να διαβουλεύονται με την ομοσπονδία για κάθε θέμα που σχετίζεται με τους ασθενείς και την υγεία» δήλωσε ο κ. Κουλούμας.

«Είναι θεμιτό να ζητάς εκπροσώπηση, αλλά τα συναισθήματα σου πρέπει να περιορίζονται» είχε δηλώσει το 2015 στο Cancer World η κα Κυριακίδου. « Υπάρχει η πιθανότητα να σε αντιμετωπίσουν ως ένα καρκινοπαθή που μιλά για τα προσωπικά του βιώματα, και αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Οφείλουμε να προωθήσουμε μια επιστημονική και υπεύθυνη φωνή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο παρόν στάδιο και με τις υφιστάμενες προκλήσεις, η κα Κυριακίδου είναι επιφορτισμένη με το να προωθήσει ένα πανευρωπαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση του καρκίνου, πιθανότατα μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει η νέα Κομισιόν απέναντι της, καταλήγει το Politico στο κείμενο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση