ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος προς Γαλλία: Εκτίμηση για την έμπρακτη στήριξη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη διαχρονική θέση αρχών της Γαλλίας στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών, η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αποδεικνύει εμπράκτως την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ενώ στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε όσους με απαράδεκτες ενέργειες στοχεύουν στην κλιμάκωση των εντάσεων, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, ο Πρόεδρος είπε ότι στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, η συμμετοχή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και η ενεργός εμπλοκή της στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει αναμφίβολα διανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας όσον αφορά τα ενεργειακά δρώμενα, προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος είπε πως οι δράσεις της Τουρκίας έχουν καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τη διεθνή κοινότητα, και είναι δράσεις που δεν συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

"Για τούτο και η έντονη επιθυμία μου να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμηση της Κύπρου για την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων που είναι μέλη του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη διαχρονική θέση αρχών της Γαλλίας στο Κυπριακό και τη στήριξη στις άοκνες προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας.

"Στήριξη, η οποία εκφράζεται μέσα από το αυξημένο ενδιαφέρον και την εκπεφρασμένη επιθυμία να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και τη διασφάλιση και εγγύηση της εφαρμογής της λύσης", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως παρά τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, μοναδικό μας μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν.

"Ταυτόχρονα, βεβαίως, η διεξαγωγή μίας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο εξυπακούει ως προαπαιτούμενο πως θα αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο επί εδάφους όσο και επί των θαλάσσιων ζωνών", συνέχισε.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη για βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα τερματίζει την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μακριά από παρεμβάσεις, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων χωρών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και τόνισε πως ένδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί και η συνεργασία στον τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης, με έμπρακτο παράδειγμα την άκρως πετυχημένη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία, το οποίο παρουσιάζει μια συνεχή ανοδική πορεία και αλματώδη ανάπτυξη.

"Την ίδια στιγμή, μια πρόσφατη και ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η έναρξη από την 1η Αυγούστου 2020 τεσσάρων πτήσεων ανά εβδομάδα από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Παρίσι και αντιστρόφως, τερματίζοντας το παράδοξο της μη απευθείας συνδεσιμότητας Κύπρου – Γαλλία και ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις τουριστικές, εμπορικές και οικονομικές μας συνδιαλλαγές, αλλά και τις επαφές μεταξύ των λαών των δύο χωρών", ανέφερε.

Ο ΠτΔ είπε ακόμη πως Κύπρος και Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις ασύμμετρες απειλές στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, κυρίως, όμως, το ίδιο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, έχοντας ως πυξίδα πάντοτε το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ως μεσογειακά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουμε στον σχηματισμό MED7, εις τον οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη και όχι μόνο.

"Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω φίλη Πρέσβης πως, για την ιδιαίτερη μας πατρίδα, η Γαλλία πάντοτε αποτελούσε στρατηγικό εταίρο και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης μου, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο", είπε απευθυνόνενος στην Πρέσβειρα της Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κρίση του κορωνοϊού και τις μεγάλες προκλήσεις και σημείωσε πως λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρεί υποχρέωση του να συγχαρεί τον Πρόεδρο Μακρόν, και την Καγκελάριο Μέρκελ, "για τις ηγετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει για μια Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιονομικά αλληλέγγυα, πιο ικανή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ