ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: Στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας η ναυτιλία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, μέσα από τις γεωπολιτικές αναταραχές

ΚΥΠΕ

Σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας του τόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η ναυτιλία θα είναι μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε, το μεσημέρι της Τρίτης, στη Λεμεσό, την 36η Γενική Συνέλευση του Κυπριανού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη, της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη, Βουλευτών, Πρέσβεων ξένων χωρών και της ναυτιλιακής κοινότητας του τόπου.

Λέγοντας ότι το ΚΝΕ, από την ίδρυση του, το 1989, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα οικοδόμησης της φήμης της Κύπρου στον διεθνή ναυτιλιακό χάρτη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της Πολιτείας για την συμβολή του Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι ο στόχος για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, είναι κοινός.

Επαναβεβαιώνοντας την σταθερή δέσμευση της Κυβέρνηση για στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου, μέσω πολιτικών που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι το Κυπριακό νηολόγιο κατέγραψε αύξηση πέραν του 18% τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας επίσης αυξήθηκε, την ίδια περίοδο, κατά 15%.

«Δεν σταματάμε εδώ», είπε και σημείωσε πως «συνεχίζουμε να πιέζουμε για διεύρυνση των προοπτικών», υπενθυμίζοντας το ενδιαφέρον που επέδειξαν ναυτιλιακές εταιρείες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο, κατά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Απρίλιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε «συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τις διμερείς σχέσεις με άλλες ναυτιλιακές χώρες, ενισχύοντας την παγκόσμια προβολή της κυπριακής ναυτιλίας και τη φωνή της στα διεθνή φόρα», ενώ έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη του στη Φιλανδία, μαζί με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, «κατά τη διάρκεια της οποίας η ναυτιλιακή συνεργασία ήταν στην πρώτη γραμμή».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως, παράλληλα με την προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ανέλαβε μια νέα δράση που αφορά στην προώθηση πολιτικών για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσέλκυση υπηρεσιών που σχετίζονται με την κυπριακή ναυτιλία, ιδίως σε υπηρεσίες τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης (RND) και στα σκάφη αναψυχής.

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι τον Οκτώβριο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας, η οποία αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα του Επιμελητηρίου, υποδεικνύοντας ότι η πρώτη φάση εφαρμογής της ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με την χαρτογράφηση του τοπίου και τον εντοπισμό των βασικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, των ευκαιριών και των αδυναμιών, καθώς και των ανεκμετάλλευτων προοπτικών.

Κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής, συνέχισε, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα αναπτυχθεί ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, δημιουργώντας το απαραίτητο πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο.

«Μετά από μια απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις περίοδο το 2024, είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι φέτος, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά», ανέφερε και υπενθύμισε πως το λιμάνι Λεμεσού έχει επιλεχθεί, ως λιμάνι αφετηρίας, από εταιρεία κρουαζιέρων στη Μεσόγειο.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα του ότι, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, μερών, «η Κύπρος θα εξελιχθεί σε ελκυστικό προορισμό για τα κρουαζιερόπλοια».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, η οποία συνεχίζεται και φέτος, για 4η συνεχή χρονιά, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον εταιρειών να δραστηριοποιηθούν στις θαλάσσιες επιβατικές συνδέσεις «τις οποίες είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, μέσα από τις γεωπολιτικές αναταραχές, την αναγκαία πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη της Κύπρου στο έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και την πρόσφατη «φιλόδοξη απόφαση» να εγκρίνει το προσχέδιο «ΙMO Net-Zero Framework», ενώ τόνισε την ανάγκη ενός σταθερού και φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την ναυτιλιακή βιομηχανία της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια επηρεάζεται αρνητικά από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τον προστατευτισμό και τις πολιτικές τρίτων χωρών.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η χώρα μας προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς και ότι «η ναυτιλία θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας».

«Η ανταγωνιστικότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας αναμένεται να αποτελέσει βασικό ζήτημα» είπε και ανακοίνωσε ότι στη Λεμεσό θα φιλοξενηθεί, στο πλαίσιο της Προεδρίας, άτυπη Υπουργική συνάντηση για ναυτιλιακά θέματα.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ναυτιλιακή βιομηχανία του τόπου και ευχαρίστησε τον Θέμη Παπαδόπουλο, ο οποίος παρέδωσε τα ηνία της Προεδρίας του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση