ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσωπική σφραγίδα Αναστασιάδη ο ανασχηματισμός

Υπήρξαν ανατροπές και αλλαγές την υστάτη τόσο στο υπουργείο Άμυνας όσο και στο Ναυτιλίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την τακτική προηγούμενων ανασχηματισμών ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς υπήρχαν αλλαγές και ανατροπές μέχρι και την υστάτη. Πρόκειται για νέα ηλικιακά και πολιτικά πρόσωπα με πλούσιο βιογραφικό, καλές σπουδές και με πείρα στον επαγγελματικό τους τομέα. Επιλογές κυρίως τεχνοκρατικές παρά πολιτικές ενώ αίσθηση προκαλεί ότι στους τέσσερις διορισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κομματικός αξιωματούχος αυτή τη φορά. Το κατά πόσο θα λειτουργήσει θετικά προς το έργο της κυβέρνησης, αυτό θα το δείξει η πορεία.

Αυτό που διαφοροποιείται σε σχέση με τους προηγούμενους ανασχηματισμούς της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είναι ότι ενώ παλαιότερα μία μικρή ομάδα των στενών συνεργατών του έβαζε στο τραπέζι ονόματα, αυτή τη φορά τα πρόσωπα ήταν καθαρά δικές του επιλογές, με την Πινδάρου, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες από το Υπουργικό Συμβούλιο, να είναι ένα βήμα εκτός της διαδικασίας. Όλο αυτό εγείρει πάντως ερωτήματα για το ποιες είναι οι επιδιώξεις αλλά κυρίως για τις σκέψεις του Προέδρου για το πολιτικό του μέλλον.

Από την Αριστοτέλους στον Πετρίδη

Ο νέος υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης προέρχεται από τον χώρο εκτίμησης ακινήτων με σπουδές στο Cambridge και σίγουρα δεν είχε μέχρι τώρα οποιαδήποτε εμπλοκή με το Υπουργείο Άμυνας και τα περί αυτού. Ανήκει στον Δημοκρατικό Συναγερμό και θεωρητικά λέγεται πως ως επιλογή μπορεί να ικανοποιήσει την αστική Λευκωσία. Όπως αναφέρουν πηγές, το όνομά του είχε επιλεχθεί την υστάτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Πετρίδης ενημερώθηκε για τον διορισμό του, μία περίπου ώρα πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Πρόταση για το Υπουργείο Άμυνας είχε γίνει στη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, η οποία αρνήθηκε για δεύτερη φορά υπουργοποίηση.

Την αστική Λευκωσία ικανοποιεί και η μετακίνηση της Νατάσας Πηλείδου στο Υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας. Η ίδια θεωρείτο ιδιαίτερα επιτυχημένη στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρούσαν πως δεν έπρεπε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους για τη μετακίνησή της πίεσαν συναγερμικοί κύκλοι και επιχειρηματικοί παράγοντες. Πρόκληση για την κυρία Πηλείδου αποτελεί πάντως το πώς θα χειριστεί τις συνεχείς προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Έμιλυ Γιολίτη θεωρείτο εδώ και καιρό σίγουρη επιλογή για το Υπουργικό Συμβούλιο. Το όνομά της είχε παίξει σε κάθε ανασχηματισμό ενώ στον τελευταίο είχε κλειδώσει ο διορισμός της στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και ξεκλείδωσε την υστάτη. Με σπουδές στην Οξφόρδη, διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και αρκετή πείρα στον κλάδο της, είχε διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν έχει τον όποιο κομματικό δεσμό με τον ΔΗΣΥ, διατηρεί ωστόσο στενές φιλικές σχέσεις με το οικογενειακό περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη και θεωρείται πως έτσι ικανοποιείται η αστική Λεμεσός. Το όνομά της είχε κλειδώσει αρχικά για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ενώ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ακουγόταν έντονα αρχικά το όνομα της Άννας Αριστοτέλους. Η τελική απόφαση λήφθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Το στοίχημα για την κα Γιολίτη είναι κατά πόσο θα ολοκληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Από τον Καζάκο στον Δημητριάδη

Το ενδιαφέρον βεβαίως επικεντρώθηκε στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, καθώς το όνομα του Βασίλη Δημητριάδη δεν είχε ακουστεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας είχε ακουστεί ο γενικός διευθυντής του ναυτιλιακού επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος, ο οποίος αρνήθηκε την υπουργοποίηση. Ο Βασίλης Δημητριάδης έχει πλούσιο βιογραφικό, με επαγγελματική πείρα στα ναυτιλιακά, ενώ από το 2013 εργάζεται στην Κομισιόν ως εθνικός εμπειρογνώμονας. Αξίζει να σημειωθεί πως διετέλεσε σύμβουλος της πρώην επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X