ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προϋπολογισμός μέσα από την κάλπη

Γέφυρες για τον β’ γύρο από Αβέρωφ, ταύτιση ΔΗΣΥ-Νικόλα από Άντρο και αναβίωση Τάσσου από Νικόλα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και στη συσπείρωση του ακροατηρίου τους παρά στις πτυχές του προϋπολογισμού κινήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων κατά την πρώτη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να μπει σε αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκε η πολιτική Αναστασιάδη, σε μία προσπάθεια να ανοίξει γέφυρες με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Υπογράμμισε ωστόσο πως η Κύπρος προκαλεί διεθνώς σεβασμό για την πορεία της στην οικονομία, κάτι που δικαιώνει την πολιτική Αναστασιάδη.

Ο Άντρος Κυπριανού εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη κατηγορώντας τον πως στο κυπριακό, δεν σκέφτηκε τις επόμενες γενιές αλλά την καρέκλα. Ταύτισε με την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη τον Νικόλα Παπαδόπουλο χαρακτηρίζοντάς τον παραλλαγή της υποψηφιότητας Νίκο Αναστασιάδη. Και ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τη σειρά του συνταύτισε Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά στο κυπριακό. Έδωσε για πρώτη φορά ξεκάθαρη απάντηση για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία επικαλούμενος τον Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ υποσχέθηκε πως με τη δική του διακυβέρνηση και προτάσεις η Κύπρος θα γυρίσει στην οικονομία επί διακυβέρνησης Τάσσου. Ο Γιώργος Λιλλήκας με τη σειρά του φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του από τους υποψηφίους του που ψήφισαν υπέρ του κουρέματος.

Αβέρωφ με το βλέμμα στον β’ γύρο

Ομιλία που άνοιγε πόρτες με τα υπόλοιπα κόμματα για τον β’ γύρο και για την επομένη των προεδρικών θύμισε η τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τοποθέτηση που θύμιζε εν πολλοίς τις ισορροπίες που προσπάθησε να κρατήσει εντός της βουλής ο Αβέρωφ Νεογύτου κατά την πενταετία Αναστασιάδη. Μετά και τις σφοδρές επικρίσεις προς την πολιτική Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση με καμία πολιτική δύναμη. «Για μένα προσωπικά δεν υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοι και το απέδειξα στην πράξη τα τελευταία πέντε δύσκολα χρόνια που πέρασε ο τόπος μας. Για εμάς μόνος αντίπαλος θα πρέπει να είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών» ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου χωρίς ωστόσο να παραλείπει να απαντήσει στις επικρίσεις Άντρου Κυπριανού ότι ο ίδιος αποτελούσε θιασώτη των τραπεζών, πως η μόνη κυβέρνηση που χρησιμοποίησε τόσους τραπεζίτες ως υπουργούς οικονομικών ήταν του Δημήτρη Χριστοφια. «Η πορεία αυτή της οικονομίας, πέραν των ορθών πολιτικών της κυβέρνησης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις θυσίες των πολιτών. Και στην υπεύθυνη στάση που κράτησαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Οφείλεται επίσης στην υπευθυνότητα που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα, που στήριξαν κρίσιμες και σκληρές νομοθεσίες στη βουλή. Ακόμα και το ΑΚΕΛ, έστω και αν δεν στήριξε τα απαραίτητα για την σωτηρία της χώρας νομοσχέδια, δεν παρότρυνε εργαζόμενους σε απεργίες και άλλα ακραία μέτρα, διασφαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.

Εξάροντας το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επεσήμανε πως η Κύπρος προκαλεί τον σεβασμό όλων στον κόσμο για την πορεία της οικονομίας. «Αυτή την πορεία έχουμε υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε και να τη διατρανώσουμε» σημείωσε για να προσθέσει πως «σκεφτόμαστε και συγκρίνουμε: πού ήμασταν και πού έχουμε βρεθεί. Αλλά κυρίως να δούμε και πού μπορούμε να πάμε. Προχωράμε για την Κύπρο της ανάπτυξης και της δημιουργίας». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο κυπριακό και ξεκαθάρισε πως στόχος είναι μία λύση που θα αποδειχτεί καλύτερη και από το Σύνταγμα του 1960.

Άνοιξε πόλεμο ο Άντρος

Επίθεση πανταχόθεν και ιδιαίτερα απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Άντρος Κυπριανού. Μία ομιλία που στόχο έχει όπως όλα δείχνουν να θέσει τις σαφείς και διαχωριστικές γραμμές του από την πολιτική Νίκου Αναστασιάδη αλλά και τη διαφοροποίηση από τον Νικόλα Παπαδόπουλου, μήνυμα προς όλους τους ΑΚΕΛικούς που βλέπουν είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως ο Νίκος Αναστασιάδης απέτυχε τόσο στην οικονομία όσο και στο κυπριακό, καθώς έβαλε την καρέκλα πάνω από τις επόμενες γενιές. Σε ο,τι αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο ξεκαθάρισε πως πρόκειται για παραλλαγή της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.

«Ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ κριθήκαμε το 2013. Τώρα είναι η δική τους σειρά να κριθούν» ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ σε μία προσπάθεια να προλάβει τις επικρίσεις που θα δεχόταν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια στην οικονομία. «Η Κυβέρνηση απέτυχε, γιατί παραδίδει μια οικονομία χωρίς όραμα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Σήμερα η οικονομία βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο μιας διακυβέρνησης που ξέχασε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πορεύεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μεσομακροπρόθεσμων κινδύνων που εγκυμονεί το κληρονομημένο από το παρελθόν παραγωγικό μας μοντέλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το κυπριακό, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως «ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τον κ. Αναστασιάδη όχι μόνο γιατί κούρεψε τις καταθέσεις του κόσμου, αλλά και γιατί κούρεψε την ελπίδα του λαού μας για λύση του Κυπριακού» ενώ πρόσθεσε πως ο Νίκος Αναστασιάδης επαναδιεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας «με ένα βεβαρημένο βιογραφικό». Έντονος υπήρξε και με τον Νικόλα Παπαδόπουλο υπενθυμίζοντας τι ψήφιζε στη βουλή ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος και χαρακτηρίζοντάς τον ως παραλλαγή της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. «Κανένας από τους τρεις, ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε ο κ. Παπαδόπουλος, ούτε ο κ. Λιλλήκας μπορούν να δώσουν πειστικές προτάσεις για το αύριο» σημείωσε ο κ. Κυπριανού ξεκαθαρίζοντας πως ο «μόνος που μπορεί να το εγγυηθεί αυτό είναι ο Σταύρος Μαλάς. Ο Σταύρος έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έντιμα, δίχως υπεκφυγές και συνθήματα του αέρα, αλλά με ξεκάθαρο σχέδιο» κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Νικόλας όπως Τάσσος

Δριμεία επίθεση στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη τόσο σε ο,τι αφορά το κυπριακό όσο και για τη διαχείριση της οικονομίας εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Μιλώντας για την οικονομία ξεκαθάρισε πως με τις δικές του προτάσεις η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές, ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008, δηλαδή επί εποχής Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά τον επέκρινε ότι ο δημοσιονομικός τομέας θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση εάν δεν εφαρμοζόταν το «αχρείαστο και καταστροφικό κούρεμα».

Ενδιαφέρον προκαλεί πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το βήμα της βουλής φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία αλλεργία με την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, φτάνει να έχει το σωστό περιεχόμενο. «Το ερώτημα που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι ομοσπονδία ή όχι ομοσπονδία. Αυτό είναι ένα ψευδοδίλλημα. Προσωπικά δεν έχω αλλεργία με την ομοσπονδία. Δεν είναι το πολίτευμα το πρόβλημα. Θέλησε μάλιστα να επικαλεστεί τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος έλεγε «πως υπάρχουν σαράντα ομοσπονδίες στον κόσμο που λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Σημασία έχει το περιεχόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου για την νέα στρατηγική, τοποθετήθηκαν και τα συνεργαζόμενα μέρη. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στηρίζουμε αποφασιστικά την υιοθέτηση μιας νέας τακτικής στη βάση μιας νέας στρατηγικής που θα προβάλλει την πραγματική φύση του κυπριακού ως ενός διεθνούς προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης όπως το αντιμετωπίζουν ανεπιτυχώς οι οπαδοί της δήθεν λύσης» και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική της αλλαγής.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης ξεκαθάρισε πως το κίνημα στηρίζει τις εξαγγελίες του Νικόλα Παπαδόπουλου «γιατί πιστεύουμε ότι με αυτές η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο εύρωστες και δυναμικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ για το κυπριακό ξεκαθάρισε πως επιβάλλεται νέα στρατηγική διαχείρισης του κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκε και ο Γιώργο Περδίκης επισημαίνοντας πως καθήκον του κάθε πατριώτη είναι να στηρίξει την νέα στρατηγική στο κυπριακό.

Βολές σε Νικόλα από Λιλλήκα

Αιχμές κυρίως προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στον προϋπολογισμό ο Γιώργος Λιλλήκας καταδεικνύοντας πως ο κύριος αντίπαλός του για τις προεδρικές είναι ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος. «Οι αποσπασματικές προτάσεις για αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας που προκάλεσε το κούρεμα καταθέσεων και η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας, δεν αναιρούν το βασικό στόχο και τη βασική φιλοσοφία και αυτών των προϋπολογισμών. Δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό» ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας για να προσθέσει πως δεν ανέμενε τίποτα διαφορετικό από αυτούς που για τέσσερα χρόνια στήριζαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X