ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιβεβαίωση «Κ»: Σε ισχύ η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας

Ανακοινώθηκε και επίσημα η συνεργασία των δυο χωρών σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με μια ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας τίθεται σε ισχύ και επίσημα η συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας στον στρατιωτικό τομέα και τα ενεργειακά. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση εσωτερικών διαδικασιών τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2020 η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017.

Η εν λόγω συμφωνία, ενισχύει και επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλική Δημοκρατία, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του κοινού στόχου διασφάλισης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

«Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας, επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την πολυσχιδή μεταξύ τους συνεργασία, κάτι το οποίο κατεδείχθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, στο Παρίσι» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το θέμα της «Κ» - Του Απόστολου Τομαρά 

Προς αμοιβαιότητα Κύπρου-Γαλλίας  σε περίπτωση επίθεσης - Στα σκαριά ειδική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών

Δύο σημεία των δημοσίων τοποθετήσεων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι, αποκαλύπτουν τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Γαλλίας για την περιοχή, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων αγγίζει και την Κύπρο. Το πρώτο αφορά την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου στις έκνομες τουρκικές επιδιώξεις, σε συνάρτηση με το ρόλο της Ευρώπης αλλά και της Γαλλίας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το δεύτερο τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, στον στρατιωτικό τομέα και στις άκρατες τουρκιές απειλές. Δύο ζητήματα που, όπως ευστόχως παρατηρούν πηγές στη Λευκωσία, είναι αλληλένδετα και εξυπηρετούν, από διαφορετική αφετηρία, τα θέλω των δύο πλευρών. Έντεκα μέρες μετά το ταξίδι Αναστασιάδη στο Παρίσι, η «Κ» έχει στη διάθεσή της λεπτομέρειες για όσα φαίνεται να συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, που αναμφίβολα δημιουργούν ένα νέο γεωπολιτικό δεδομένο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και που θωρακίζουν σημαντικά την Κυπριακή Δημοκρατία, στο ενδεχόμενο επίθεσης.

Γαλλικές φρεγάτες

Επίκεντρο των όσων φαίνεται να συμφώνησαν στο Παρίσι είναι η Λεμεσός αλλά και η ναυτική παρουσία των Γάλλων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει γράψει το τελευταίο διάστημα η «Κ». Η ειδική συμφωνία, όπως χαρακτηρίζεται, των δύο πλευρών, θα ικανοποιήσει μια πάγια επιδίωξη της γαλλικής πλευράς για εντονότερη και σταθερή παρουσία των πολεμικών ναυτικών της δυνάμεων στην περιοχή. Στο πνεύμα αυτό η Κύπρος φαίνεται ότι είναι έτοιμη να δώσει χώρο για πρόσβαση των γαλλικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού. Μια εξέλιξη, που όπως επισημαίνεται, ξεφεύγει από την πάγια πρακτική της Δημοκρατίας για παροχή διευκολύνσεων σε τρίτες χώρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που προκρίνεται είναι η ύπαρξη ειδικής συμφωνίας με τη Γαλλία, που μεταφράζεται σε σταθερή παρουσία πολεμικών πλοίων της στη Λεμεσό. Σε αντιστάθμισμα, εν είδει αμοιβαιότητας, η Γαλλία θα προσφέρει «ενεργητική βοήθεια στην Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα», όπως φαίνεται να είπε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώνοντας και για το ταξίδι στο Παρίσι. Εάν και εφόσον η συμφωνία πάρει σάρκα και οστά η Κύπρος, όπως εκτιμάται, αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα θωράκισης απέναντι σε επιθετικές συμπεριφορές, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία. Επί τούτου, η αναφορά Μακρόν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ότι «μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη στήριξη της Γαλλίας και είμαστε στο πλευρό σας» δεν θεωρείται μια απλή διπλωματική αβρότητα. Από την άλλη, όπως ορθώς σημειώνεται, η Γαλλία κάνει ένα σημαντικό βήμα να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, κάτι που δεν έκρυψε ο Γάλλος πρόεδρος, λέγοντας πως «θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».

Η Λεμεσός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ο πιθανός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί από τα γαλλικά πολεμικά πλοία ανήκει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου και δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία διαχείρισης από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το λιμάνι Λεμεσού. Μια τέτοια περιοχή με προβλήτες, αλλά και άλλες υποδομές που μπορούν να ικανοποιήσουν τα στάνταρ για ελλιμενισμό μεγάλων πολεμικών πλοίων, όπως φρεγάτες, βρίσκεται στο νότιο λιμενοβραχίονα της Λεμεσού, ένα σημείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά καιρούς από ναυτικά μέσα της Ε.Φ. Εάν και εφόσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, στην περιοχή αναμένεται να πραγματοποιηθούν βελτιωτικά έργα σε θάλασσα και στεριά προκειμένου να καλύπτουν τις γαλλικές ανάγκες. Οι δε υπηρεσίες στα πλοία θα δίνονται αποκλειστικά από γαλλικό προσωπικό. Μια άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί μιας μορφής αγκυροβόλιο, ανοιχτά της Λεμεσού στο οποίο θα δένουν τα γαλλικά πολεμικά. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με τα ρωσικά πολεμικά πλοία ανοιχτά της Λάρνακας. Στην περίπτωση των Γάλλων, ένας από τους λόγους που τους ενδιαφέρει έντονα η ειδική συμφωνία είναι και το οικονομικό κομμάτι ελλιμενισμού πολεμικών της πλοίων στην Κύπρο, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό από τότε που αναθεωρήθηκαν τα τέλη από τους ιδιώτες διαχειριστές του λιμένα Λεμεσού.

Η Πάφος

Σημαντικό κομμάτι της ειδικής συμφωνίας κατέχει και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο. Όπως έχει γράψει η «Κ», στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, τη Γαλλία την ενδιαφέρουν οι υποδομές της Ε.Φ. στην Πάφο τις οποίες σημειωτέον χρησιμοποιεί και σήμερα κάτω, όμως, από διαφορετικό πλαίσιο και με περιορισμούς. Οι πληροφορίες που υπάρχουν εμφανίζουν τους Γάλλους να επιθυμούν τη χρήση της βάσης για ελικόπτερα και άλλα πτητικά μέσα και εδώ σε σταθερή βάση και με ένα διαφορετικό πλαίσιο συνεργασίας, κάτι που φαίνεται να αντικρίζεται θετικά από τη Λευκωσία.

Οι επιδιώξεις

Στρατιωτικοί αναλυτές πίσω από τα γαλλικά θέλω στην Κύπρο, εντοπίζουν την πολιτική βούληση της Γαλλίας να ανακτήσει τον ρόλο που είχε στην περιοχή στο παρελθόν. Το Παρίσι, όπως αυτό έχει φανεί ξεκάθαρα, δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει περιθώρια στην Άγκυρα να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί, από την αισθητή αποχώρηση των ΗΠΑ. Ανάλογες κινήσεις, με αυτές που γίνονται με την Κύπρο φαίνεται να έγιναν και με την Ελλάδα με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως η συμφωνία αμοιβαιότητας, εκεί, κόλλησε ένεκα του διαφαινόμενου ναυαγίου αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πέρα από τους ενεργειακούς διαδρόμους της ανατολικής Μεσογείου, το Παρίσι ενδιαφέρεται ζωηρά για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Λιβύη αλλά και για τις γεωπολιτικές διεργασίες στη Μέση Ανατολική, όπου στο παρελθόν είχε ενεργό συμμετοχή και παρουσία. Στη γενικότερη γεωπολιτική εξίσωση η γαλλική πλευρά θεωρεί ότι η θέση της Κύπρου καλύπτει τα θέλω της, στην περιοχή κάτι που έχει φέρει της κυπρογαλλικές σχέσεις στην καλύτερή τους φάση.

Το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Καθημερινής

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση