ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε προεκλογικό ανατροπών ο Συναγερμός

Μία εκλογική μάχη με πολλές ανασκευές και ανακατατάξεις και απρόβλεπτη τη συνέχεια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός έμπαινε στη μάχη των ευρωεκλογών υπήρχαν στελέχη που διέρρεαν πως τα ποσοστά ενδεχομένως να φτάσουν και το 40% με αποτέλεσμα οι έδρες από δύο να αυξηθούν σε τρεις.

Οι ευρωεκλογές ήταν άλλωστε μία εύκολη μάχη για το κυβερνών κόμμα δεδομένου ότι ανέκαθεν λάμβανε την πρωτιά χρησιμοποιώντας το αφήγημα του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού του. Χρειάστηκε να περάσουν λίγοι μήνες για να διαπιστώσουν πως η εκλογική μάχη κάθε άλλο από δεδομένη μπορεί να θεωρηθεί και τείνει να μετατραπεί από υγιεινό περίπατο σε τρενάκι του τρόμου για τον Συναγερμό. Πρώτα, η δυσκολία στον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, στη συνέχεια η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Συνεργατισμού και κυρίως οι κατά συρροή δολοφονίες που ακολούθησαν ήταν αρκετά για να θέσουν τον ΔΗΣΥ σε πίεση.

Μία πίεση που προκάλεσε σειρά ανατροπών, ατυχών χειρισμών και ανασκευών. Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα με το ΑΚΕΛ να κλείνει κατά πολύ και το κυβερνών κόμμα να δυσκολεύεται στη συσπείρωση. Το τι θα γίνει τελικώς είναι ακόμα θολό. Το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει τον δικό του ρόλο για την επόμενη μέρα και της δεξιάς παράταξης και των πρωταγωνιστών της.

Η αρχή του κακού

Οι κατά συρροή δολοφονίες, σε συνδυασμό με την καθημερινή επίθεση που δέχονταν Πινδάρου-Προεδρικό από το ΑΚΕΛ για ανεπάρκεια και παραιτήσεις, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αφόρητη πίεση στον ΔΗΣΥ. Τόση πίεση που οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ σε συμμαχία. Συμμαχία που προϋπέθετε την εμπλοκή του Προέδρου και κυβέρνησης στον προεκλογικό και τη σφοδρή επίθεση προς το ΑΚΕΛ, σε μία προσπάθεια συσπείρωσης των συναγερμικών ψηφοφόρων.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΣΥ στις αρχές του Μάη. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ άνοιξαν πυρ εναντίον του ΑΚΕΛ και της «καταστροφικής διακυβέρνησης» που «πήρε τη χώρα πίσω». Έθεσαν παράλληλα ερωτήματα προς το ΑΚΕΛ για το τι τάζει στους Τ/κ κατά τις προεκλογικές τους εκστρατείες στα κατεχόμενα, αφήνοντας να νοηθεί ότι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας.

Ο Νιαζί και οι φιλελεύθεροι

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ είχε από μόνη της προκαλέσει αντιδράσεις οι οποίες ωστόσο κορυφώθηκαν όταν την ίδια στιγμή η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου παίρνοντας το αφήγημα του ΔΗΣΥ αρκετά βήματα πιο κάτω στοχοποιούσε την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και παρουσίαζε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ ως εν πολλοίς εγκάθετο της Άγκυρας.

Αυτό ήταν αρκετό για να ενταθούν οι αντιδράσεις από το φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό ακροατήριο του ΔΗΣΥ, το οποίο εδώ και καιρό μέσα από δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και εξαιτίας της επιλογής του να βάλει την Ελένη Σταύρου στο ψηφοδέλτιο έκριναν πως το κόμμα της Δεξιάς κινείται σε πιο συντηρητικά μονοπάτια. Μονοπάτια που στόχο έχουν να σταματήσουν τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ καθώς αυτό βάσει των δημοσκοπήσεων ήταν το κύριο πρόβλημα του ΔΗΣΥ, με δευτερεύον την μετακίνηση συναγερμικών υπέρ της υποψηφιότητας Νιαζί.

Η αλήθεια είναι πως ο ΔΗΣΥ ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει την όποια ευθεία αντιπαράθεση με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεδομένης και της σχέσης που είχε με τον Γλαύκο Κληρίδη αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι υπήρξε σύμβουλος του Νίκου Αναστασιάδη. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Πινδάρου διαφοροποιήθηκε από τα λεγόμενα της Ελένης Σταύρου και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Νίκος Νουρής έστειλε εκ των υστέρων εγκύκλιο στους υποψηφίους ότι δεν θα βγαίνουν εκτός της επίσημης γραμμής του κόμματος. Όπως λένε συναγερμικοί κύκλοι, η κίνηση της Ελένης Σταύρου φέρεται πως στοίχισε αρκετά στο κόμμα, βάσει και των δημοσκοπήσεων του κόμματος.

Η Καίτη στο προσκήνιο

Όμως οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στο ακροατήριο του ΔΗΣΥ αλλά και σε στελέχη του κόμματος που είδαν με δυσφορία τη νέα προσέγγιση του ΔΗΣΥ. Πέραν του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Μαππουρίδη, ανησυχίες προκάλεσε και η στάση της Καίτης Κληρίδου. Η επίθεση προς τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ άνοιξε επίσημα τον κύκλο των αντιδράσεων, με την θυγατέρα του Γλαύκου Κληρίδη να αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι διαφωνεί κάθετα με τις τοποθετήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα γύρω από την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ. Σημείωνε μάλιστα πως με την έλλειψη άλλης επιλογής, θα ψηφίσει δυο υποψήφιους του ΔΗΣΥ που κατά την άποψη της έχουν κατανοήσει την πολιτική του Γλαυκού Κληρίδη στο Κυπριακό, και που αν εκλεγούν, θα εξακολουθούν να εργάζονται μέσα σε αυτό το πνεύμα.

Ψήφος υπό διαμαρτυρία

Το γεγονός βεβαίως ότι η ίδια προ ημερών διακινούσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος άρθρο με την τοποθέτηση «αξίζει να δημοσιοποιηθεί» που εξηγούσε για ποιους λόγους ο αρθρογράφος δεν θα ψηφίσει ΔΗΣΥ αλλά Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναφέροντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης κορόιδεψε τους ψηφοφόρους του και έχει αποφασίσει τη διχοτόμηση ήταν αρκετό για να προκαλέσει παραζάλη στην Πινδάρου και έτυχε πολλών ερμηνειών από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για το για ποιάν υποψηφιότητα εργάζεται τελικώς.

Η εμπλοκή Αναστασιάδη

Το τελικό κτύπημα βεβαίως, όπως αναφέρουν Συναγερμικά στελέχη, δεν ήταν άλλο από την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή ότι «δε μπορούν τα μηδενικά να μιλούν για τους άριστους» απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ. Κίνηση που αξιοποίησε πλήρως το ΑΚΕΛ, πολώνοντας το ακροατήριό του κατά το παγκύπριο συνέδριο του ΑΚΕΛ που ακολούθησε των δηλώσεων του κ. Αναστασιάδη.

Στην Πινδάρου είδαν βεβαίως με αμηχανία την τοποθέτηση του Προέδρου. Κομματικοί κύκλοι άρχισαν μάλιστα να διερωτούνται κατά πόσο η εμπλοκή Αναστασιάδη στον προεκλογικό λειτουργεί υπέρ του ΔΗΣΥ ή του ΑΚΕΛ. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κανένα στέλεχος δεν έκανε οποιαδήποτε κίνηση ανασκευής ή επεξήγησης των δηλώσεων του Νίκου Αναστασιάδη τις πρώτες δύο μέρες, πλην του διευθυντή του γραφείου τύπου του Προεδρικού Βίκτωρα Παπαδόπουλου μέσα από αναρτήσεις και απαντήσεις του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Συναγερμικοί κύκλοι θεωρούν πως η τοποθέτηση του Προέδρου κλείδωσε μια και καλή την απομάκρυνση των φιλελεύθερων και προοδευτικών ψηφοφόρων από τον ΔΗΣΥ σημειώνοντας πως ενίσχυσε την αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση ρέπει προς την αλαζονεία. Στο Προεδρικό, αντιλαμβανόμενοι τις αντιδράσεις, προσπάθησαν λίγες μέρες αργότερα να ανασκευάσουν την κατάσταση προωθώντας βίντεο κατά το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης λέει πως σέβεται τον κόσμο της Αριστεράς και πως εν πολλοίς οι αναφορές αφορούν την μηδενιστική προσέγγιση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Το κατά πόσο αυτό έπεισε το συναγερμικό και ευρύτερο ακροατήριο της Δεξιάς είναι υπό συζήτηση.

Από Δευτέρα…

Το σίγουρο είναι πως αυτό το αφήγημα ακολούθησε τελικώς και ο ΔΗΣΥ. Και λέμε τελικώς δεδομένου ότι ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ενώ το πρωί της Δευτέρας ζήτησε συγγνώμη σε όσους ένιωσαν προσβεβλημένοι, λίγες ώρες αργότερα, σημείωνε πως «ο Πρόεδρος καυτηρίασε τη μηδενιστική συμπεριφορά της ηγεσίας του ΑΚΕΛ απέναντι στο έργο μιας κυβέρνησης που από την κρίση μας έφερε ανάπτυξη, με σωρεία ωφέλιμων μεταρρυθμίσεων και ακόμη τη στάση της στο μεγαλύτερο ζήτημα, το κυπριακό και απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας».

Διαφορετική στάση τήρησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος από το ραδιόφωνο του «Πολίτη» χαρακτήρισε ατυχή την δήλωση του Προέδρου για μηδενικά. Αντί άλλων ενεργειών, θα έπρεπε να υπήρχε μια ανθρώπινη απολογία ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοφοκλέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να μηδενίζει την οικονομικοκοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς επί δικής του διακυβέρνησης προκλήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία του τόπου.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του ότι μετεκλογικά θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι φταίει που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν καλά, τα ποσοστά του ΔΗΣΥ. Συζήτηση που όπως είπε, αν δεν γίνει θα την ξεκινήσει ο ίδιος. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι οι εκλογές και να βγει το μήνυμα από την κάλπη μιας ευρωπαϊκής Κύπρου.

Πάγωσε η «καταστροφική διακυβέρνηση»

«Δεν θα μας πάρουν πίσω» είναι το προεκλογικό σύνθημα του ΔΗΣΥ, με στελέχη του κόμματος να σημειώνουν εδώ και καιρό ότι το ΑΚΕΛ και η διακυβέρνησή του ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή του τόπου. Το γεγονός ότι αυτό το αφήγημα είχε χρησιμοποιηθεί στις προεκλογικές εκστρατείες από το 2013 και εντεύθεν, έκανε πολλούς εντός του ΔΗΣΥ να διερωτηθούν κατά πόσο θα βγει και αυτή τη φορά στο κόμμα. Το σίγουρο είναι πως εξαιτίας και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η υγεία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, έχει αποφασιστεί να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προηγούμενη διακυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X