ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε στρατηγική τελικής ευθείας τα κόμματα

Τα τελικά μηνύματα οι λανθασμένες κινήσεις και οι ανατροπές πριν από την εκλογική μάχη της κάλπης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε προεκλογικό που θυμίζει περισσότερο βουλευτικές παρά τις διαχρονικά αδιάφορες ευρωεκλογές μετατρέπεται η προεκλογική καμπάνια, σε ό,τι αφορά και την ένταση και τις επιθέσεις ένθεν και ένθεν. Αν αυτό πολώσει το κλίμα και οδηγήσει το κοινό στην κάλπη είναι ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι μεγάλο για κάθε κόμμα ξεχωριστά αλλά και για κάθε πολιτικό αρχηγό που βλέπει την επόμενη μέρα. Ο ΔΗΣΥ επιστρατεύει την κυβέρνηση και κυρίως τον Νίκο Αναστασιάδη όπως έκανε κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Το αν ο προεκλογικός που κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης ευνοεί το κόμμα του ή το ΑΚΕΛ τελικώς είναι ακόμη θολό βέβαια. Το ΑΚΕΛ αν λάβουμε υπόψη την προεκλογική συγκέντρωση του Σαββάτου πόλωσε το ακροατήριό του και αξιοποίησε πλήρως το προεκλογικό δώρο που του έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης με τα μηδενικά. Πλέον θέλει να αποδομήσει το όποιο αφήγημα καλλιεργείται περί ευρωσκεπτικισμού στην Αριστερά. Το ΔΗΚΟ ανησυχεί πως η πόλωση των δύο θα λειτουργήσει αρνητικά για το κόμμα και επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως απέναντι στους «ψευδοκαυγάδες» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ υπάρχει επιλογή του ΔΗΚΟ. ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ από την άλληα ρίχνονται στη μάχη της αντιπαράθεσης για την έκτη έδρα, χωρίς να λείπει από το κάδρο η Συμμαχία Οικολόγων.

Μπαίνει και η κυβέρνηση στον προεκλογικό

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση λίγο πριν από τη μεγάλη μάχη, καθώς ούτε τον ένα ούτε τον άλλον ευνοεί ένα άσχημο αποτέλεσμα.

Ο ΔΗΣΥ ξεκίνησε τη συζήτηση των ευρωεκλογών με τα στελέχη να διαρρέουν και το ενδεχόμενο κατάληψης τρίτης έδρας. Η δυσκολία καταρτισμού ψηφοδελτίου αλλά και οι κυβερνητικοί χειρισμοί (Συνεργατισμός- έγκλημα στο Μιτσερό) μαζί με ατυχείς κινήσεις του ΔΗΣΥ κατέβασαν κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών σήμερα, με κάποιους να ανησυχούν ακόμη και για την πρωτιά. Η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου την ημέρα παραίτησης του Ιωνά Νικολάου δεν αφορούσε μόνο τη διαχείριση της κρίσης στην οποία εισέρχονταν Προεδρικό και Πινδάρου. Συζήτησαν και τις εκλογές και από αυτή τη συζήτηση πέρασε το μήνυμα πως οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις μπαίνουν στην άκρη, καθώς ένα κακό αποτέλεσμα δεν συμφέρει ούτε τον ένα ούτε τον άλλο. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο τα περί σπασμένου τηλεφώνου μεταξύ Πινδάρου και Προεδρικού παγώνουν με στόχο τη συμπόρευση στην εκλογική αναμέτρηση. Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου στο παγκύπριο συνέδριο ότι οι συναγερμικοί παρευρέθηκαν για να ακούσουν τον Νίκο Αναστασιάδη, «τον πρόεδρό τους». Τοποθέτηση που απέφυγε εντέχνως να κάνει λίγες μέρες νωρίτερα κατά τα 100χρονα του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης φρόντισε μέσω της τοποθέτησής του στο παγκύπριο συνέδριο να δείξει πως βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον συναγερμικό πρόεδρο. Ήδη η κυβέρνηση και οι υπουργοί βγήκαν μπροστά με απολογισμούς, την παρουσίαση πολιτικών, όπως το στρατηγικό σχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και η στεγαστική πολιτική από τους Ζέτα Αιμιλιανίδου και Κωνσταντίνο Πετρίδη. Υπήρξαν και υπουργοί, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που έδωσαν δυναμικά το παρών τους στις προεκλογικές υποψηφίων και του κόμματος.

Το ερώτημα είναι πόσο ευνοεί τον ΔΗΣΥ αυτή η άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ και η εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη σε αυτό τον προεκλογικό. Και λέμε ευνοεί καθώς μέχρι και πριν λίγους μήνες ο ΔΗΣΥ εξήρε τη στάση του ΑΚΕΛ στο κυπριακό. Η δήλωση του Προέδρου ότι «δεν μπορούν τα μηδενικά να μιλούν για τους άριστους» προκάλεσε αμηχανία στον ΔΗΣΥ. Ενδεικτικό πως ο μόνος ο οποίος στήριξε τον Πρόεδρο ανασκευάζοντας το τι είπε ήταν ο διευθυντής του γραφείου τύπου Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Το γεγονός οτι ο Πρόεδρος βγήκε με βίντεο που διαχωρίζει το ΑΚΕΛικό ακοατήριο καταδεικνύει πως αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων τη ζημιά που προκάλεσε. Αξιοποιήθηκε βεβαίως πλήρως ως προεκλογικό δώρο από το ΑΚΕΛ για να περάσει το μήνυμα αλαζονείας της κυβέρνησης και να πολώσει το ΑΚΕΛικό ακροατήριο.

Η ροπή στον συντηρητισμό

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τήρησε σιγή ιχθύος γύρω από τα «μηδενικά» και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ απολογήθηκε στο ΣΙΓΜΑ σε όσους ένιωσαν προσβεβλημένοι γύρω από τη δήλωση των μηδενικών, όμως ο ΔΗΣΥ προσπάθησε αντ' αυτού να αξιοποιήσει πλήρως τη συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στην «Καθημερινή», ο οποίος και αποκάλυψε πως και η Τουρκία αλλά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσαν θέμα λύσης δύο κρατών. Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου αυτές οι δηλώσεις δεν εξυπηρετούν την πλευρά μας, με πολλούς να θεωρούν ότι συμπλέει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κάποιοι έχουν πει πως ο συναγερμικός πρόεδρος με την τακτική των τελευταίων ημερών ρέπει προς τον συντηρητισμό. Συντηρητισμός που ανέκαθεν διακατείχε τον Νίκο Αναστασιάδη και όχι τον Αβέρωφ Νεοφύτου και ο οποίος διατηρεί το κόμμα και τα ποσοστά του. Όπως λέγεται, η κύρια δεξαμενή ψήφων του ΔΗΣΥ ρέπει προς τη λαϊκή δεξιά και αυτό είναι κάτι που διαφάνηκε κατά τις βουλευτικές του 2016 και όχι η φιλελεύθερη τάση στην οποία πρόσβλεπε ο κ. Νεοφύτου. Οι διαρροές της σκληρής τάσης προς το ΕΛΑΜ ανησύχησαν την Πινδάρου και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το προεκλογικό αφήγημα του ΔΗΣΥ κινήθηκε στην πιο σκληρή αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, υιοθετώντας το αφήγημα Αναστασιάδη πως το ΑΚΕΛ με τη στάση του στο Κυπριακό υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο της πόλωσης και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου περί προπαγάνδας του ΑΚΕΛ την οποία έμαθαν στις «πρώην κομμουνιστικές χώρες». Κινήσεις που θεωρείται πως θα συσπειρώσουν το κόμμα και το ακροατήριο, το οποίο συγχύστηκε με τη μέχρι τώρα σύμπλευση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους για τη συσπείρωση του κόμματος και κυρίως για τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ –ιδιαίτερα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου– ο Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθέτησε μία πιο σκληρή στάση για να τους συγκρατήσει. Το αν θα βγει τελικά στο κόμμα αυτή η προσέγγιση μένει να διαφανεί. Η αλήθεια βεβαίως είναι πως το φιλελεύθερο προφίλ του ΔΗΣΥ έπληξε σύμφωνα με κάποιους και το πρόσφατο ερωτηματολόγιο το οποίο δημοσιοποίησε η εφημερίδα "Πολίτης" κατά το οποίο και οι έξι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν όλοι μεταξύ άλλων εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της πολιτικής κηδείας. 

Η αναστάτωση λόγω Καίτης

Από το κάδρο δεν πρέπει να παραλείπεται και η αναστάτωση που προκλήθηκε με το θέμα της Καίτης Κληρίδου. Αν και η θυγατέρα του ιδρυτικού ηγέτη του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε και στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και σε ΜΜΕ πως δεν αφορούσε την ίδια το άρθρο, το γεγονός οτι η ίδια προωθούσε άρθρο που έλεγε για ποιούς λόγους η αρθρογράφος δεν θα ψηφίσει ΔΗΣΥ αλλά Νιαζί ήταν αρκετό για να ξύσει πληγές και να προκαλέσει αναστάτωση στην Πινδάρου. 

Πλήγμα λόγω Σταύρου
Αν και η δημοσκόπηση της «Κ», που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, δείχνει την πλειοψηφία των συναγερμικών να διαφωνούν με τη συμπερίληψη Τ/κ υποψηφίου σε ψηφοδέλτιο, επί του παρόντος φαίνεται να μη βγαίνει στο κόμμα της Δεξιάς. Και από τον Συναγερμό, αλλά και από την κυβέρνηση βλέπουν να υπάρχει θέμα κυρίως στη στοχοποίηση του κ. Κιζίλγιουρεκ και θεωρούν ότι η προεκλογική της Ελένης Σταύρου έχει πλήξει τελικά το κόμμα. Και στο προφίλ του ΔΗΣΥ ως κόμμα εκσυγχρονιστικό και φιλελεύθερο, αλλά και σε θέμα συσπείρωσης, καθώς το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει ελαφρά μείωση στη συσπείρωση σε σχέση με τη συσπείρωση που παρουσίαζε έναν μήνα προηγουμένως. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως ο ΔΗΣΥ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του και να κτυπήσει το ΑΚΕΛ για τον ευρωσκεπτικισμό του, καθώς και για το ότι βρίσκεται σε «περιθωριακή ομάδα».

Επιστρατεύουν τους αστούς
Όμως η λαϊκή δεξιά δεν είναι το μόνο θέμα που προβληματίζει τον Συναγερμό. Ζήτημα τίθεται για την αστική Λευκωσία με την οποία ανέκαθεν είχαν πρόβλημα στις ευρωεκλογές, γιατί απείχε. Βάσει δημοσκοπήσεων του κόμματος στο κόμμα παρουσιάζεται σημαντική μείωση εισροών από τα αστικά κέντρα που είτε θα απέχουν είτε θα επιλέξουν άλλο σχηματισμό. Στο παιχνίδι της συσπείρωσής τους έχουν ήδη επιστρατευθεί στελέχη –εκπρόσωποι της αστικής Λευκωσίας. Ενδεικτική η τοποθέτηση της Στέλλας Κυριακίδου την περασμένη Παρασκευή, η οποία κάλεσε τον κόσμο να πει όχι σε όσους γυρνάνε την πλάτη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ και μιλώντας σε εκείνο το φιλελεύθερο ακροατήριο, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και που διαφωνεί με τις τελευταίες τοποθετήσεις του ΔΗΣΥ. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι έχει ήδη δεχτεί κρούσεις για εμφανίσεις ο Ιωάννης Κασουλίδης σε εκδηλώσεις και ομιλίες, ενώ στα τηλεοπτικά πάνελ αναμένεται να παρελάσουν και στελέχη που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρίσκοντας εκτός του προεκλογικού και κράτησαν απόσταση από Προεδρικό και Πινδάρου. Υπάρχουν βέβαια στελέχη του Συναγερμού οι οποίοι θεωρούν πως μετά και από τις δηλώσεις του Προέδρου την περασμένη Παρασκευή κλείδωσε την απομάκρυνση των αστικών κέντρων και των ψηφοφόρων που αντιδρούν.

Κτυπούν κυβέρνηση και Ακροδεξιά στο ΑΚΕΛ

 

Τα περί μηδενικών του Νίκου Αναστασιάδη θεωρήθηκαν προεκλογικό δώρο για το ΑΚΕΛ 

Στο ΑΚΕΛ είχαν ξεκινήσει τον προεκλογικό με τον φόβο της απώλειας και της δεύτερης έδρας. Σήμερα, το κόμμα της Αριστεράς πλησιάζει αρκετά τον ΔΗΣΥ, με την ψαλίδα να μειώνεται τόσο σε σχέση με άλλες εκλογικές μάχες, όσο και με δημοσκοπήσεις προηγούμενων μηνών. Ενδεικτικό ότι η δημοσκόπηση του ΑΚΕΛ που παρουσιάστηκε τη βδομάδα που πέρασε στα στελέχη έδειξε το κόμμα της Αριστεράς να βρίσκεται τρεις μονάδες πίσω από το κυβερνών κόμμα.

Στην πόλωση
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου νιώθουν πως η αντιπαράθεση με τον ΔΗΣΥ έχει κινητοποιήσει τον κόσμο της Αριστεράς. Ενδεικτικό ότι σε διάστημα ενός μήνα από το 15,5% το ΑΚΕΛ λαμβάνει 16,1% με τη συσπείρωση από 70% να φτάνει σήμερα το 77,6%. Όπως εκτιμάται η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ενίσχυσε αρκετά το κόμμα και σίγησε εκείνα τα στόματα που έκαναν λόγο για απουσία αντιπολιτευτικής φωνής. Σε αυτό όπως λέγεται βοήθησε η δριμεία επίθεση Αναστασιάδη απέναντι στο ΑΚΕΛ με τα περί μηδενικών και αυτό φάνηκε από τον παλμό των ΑΚΕΛικών στο συνέδριο του περασμένου Σαββάτου. Η εξέλιξη της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια βεβαίως, χαμήλωσε το τελευταίο εικοσιτετράωρο τους αντιπαραθετικούς τόνους και από πλευράς ΑΚΕΛ και από πλευράς κυβέρνησης. 

Το ζήτημα που τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες είναι κατά πόσο το ΑΚΕΛ το παρακάνε στην αντιπαράθεση και συγκεκριμένα σε ο,τι αφορά την κρίση στην ΑΟΖ. Στο κόμμα αντιλήφθηκαν ότι η αρχική στάση που τήρησαν για την κρίση στην ΑΟΖ προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς έδωσε το κατάλληλο όπλο σε ΔΗΣΥ να το καταγγείλει για στείρα αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να χαμηλώσουν τους τόνους. Το πόσο θα χαμηλώσουν οι τόνοι είναι θολό, δεδομένου ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στην «Κ» λέει ξεκάθαρα πως και η τουρκική πλευρά. αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης έχουν θέσει θέμα λύσης δύο κρατών και προειδοποιεί πως ο ΔΗΣΥ δεν θα τους φιμώσει.

Θα δοθεί βεβαίως ιδιαίτερη έμφαση στην εσωτερική διακυβέρνηση, που, βάσει κομματικών στελεχών, αποτελεί τη μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Αναμένεται συνεπώς πως τις επόμενες μέρες θα κορυφωθούν οι αντιπαραθέσεις ΑΚΕΛικών στελεχών με κυβέρνηση-ΔΗΣΥ για το τι έκανε ή τι δεν έκανε μέχρι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης σε διάφορους τομείς. Άρχισε άλλωστε τη Δευτέρα με τις δηλώσεις του Χρίστου Χριστοφίδη γύρω από τους χειρισμούς στην παιδεία. 

Θέμα που προβληματίζει κάποια στελέχη είναι πως οι ευρωεκλογές ήταν ανέκαθεν μία μάχη δύσκολη για το κόμμα της Αριστεράς δεδομένου ότι έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση εδώ και καιρό πως το ΑΚΕΛ βλέπει με καχυποψία την Ε.Ε. Ενδεικτικές οι επιθέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον Άντρο Κυπριανού για μελέτη της πρότασης εξόδου από το ευρώ που έφερε σε δύσκολη θέση και Αριστερούς, αλλά και μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που βλέπουν με συμπάθεια το ΑΚΕΛ. Πλέον θα δοθεί έμφαση στο ότι οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς (Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου) έχουν τη μεγαλύτερη δράση μεταξύ των έξι ευρωβουλευτών. Αφήγημα που προσπαθεί να αποδομήσει τα περί ευρωσκεπτικισμού και να δώσει έμφαση στο ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στις βασικές της αξίες.

Ζήτημα, βεβαίως, που ανησυχεί το ΑΚΕΛ είναι το ζήτημα της οικονομίας που μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μία ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση και αποτελεί εν πολλοίς την αχίλλειο πτέρνα του κόμματος. Ο ΔΗΣΥ έχει ήδη επιχειρήσει με τη συνθηματολογία του «δεν θα μας γυρίσουν πίσω», αλλά και τις αναφορές στην «καταστροφική» διακυβέρνηση Χριστόφια να προκαλέσουν πλήγμα στο ΑΚΕΛ. Το αν θα τα καταφέρουν είναι ακόμα ανοικτό, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία χρησιμοποιείται σε όλους τους προεκλογικούς του ΔΗΣΥ από το 2013 και εντεύθεν.

Έμφαση θα δοθεί και στην απειλή της Ακροδεξιάς, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Στο ΑΚΕΛ ήλπιζαν πως θα είχαν εισροές από κεντρώους μετριοπαθείς σε μία προσπάθεια να ανακόψουν το ΕΛΑΜ. Πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΕΔΕΚ να κερδίζει σημαντικό έδαφος και δεν αποκλείεται να κινηθούν ψήφοι προς εκείνη τη μεριά. Το ΑΚΕΛ θα ενισχύσει την επιθετική ρητορική του απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς, τις σχέσεις ΕΛΑΜ με το νεοναζιστικό κόμμα Γερμανίας, τις χρηματοδοτήσεις τους, αλλά και τις σχέσεις στελεχών με τον υπόκοσμο. Ζήτημα που ανέκαθεν συσπείρωνε το ΑΚΕΛικό ακροατήριο.

Ο εφησυχασμός της έδρας και το ντέρμπι

Στο ΔΗΚΟ προτάσσουν τη διατήρηση του ρυθμιστικού ρόλου του κόμματος απέναντι στην παρουσία της ΔΗΠΑ ενώ ΕΔΕΚ -ΕΛΑΜ δίνουν μάχη για την έκτη έδρα

Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ακολούθησε καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία χαμηλούς τόνους. Σε αυτό βοήθησε βεβαίως και η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, συντέλεσε και το ότι το κόμμα του Κέντρου ήθελε να επουλώσει τις πληγές που προκλήθηκαν επί προεδρικών εκλογών. Στελέχη του κόμματος ξεκαθάρισαν πως κύριος στόχος στις ευρωεκλογές θα ήταν να γίνει μία σωστή οργανωτική δουλειά. Καθόλου τυχαίο ότι το ψηφοδέλτιο καλύπτει στελέχη από όλους τους γεωγραφικούς χώρους.
Η πόλωση μεταξύ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ θεωρείται από κάποιους πως ενδεχομένως να προκαλέσει πλήγμα στο ΔΗΚΟ, ενώ κάποιοι εκτιμούν πως αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση θα συσπειρώσει τον ΔΗΚΟϊκό κόσμο. Καθόλου τυχαίο ότι μπροστά στην κρίση της ΑΟΖ και τον Συνεργατισμό, το κόμμα προέβαλε τη «δικαίωση» της Νέας Στρατηγικής που πρότεινε στις προεδρικές ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ στον Συνεργατισμό δικαιώνεται, σύμφωνα με κομματικές πηγές λόγω των προειδοποιήσεών του. Μπροστά στην αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, έστειλε το μήνυμα πως μπροστά στους «ψευτοκαυγάδες» των δύο μεγάλων, υπάρχει η τρίτη επιλογή.

Ζήτημα επιβίωσης

Στο ΔΗΚΟ υπάρχει η ανησυχία της απουσίας διακυβεύματος σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς η μία έδρα θεωρείται δεδομένη, ενώ ανησυχίες υπάρχουν για διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς την ΕΔΕΚ σε μία προσπάθεια να ανακόψουν το ΕΛΑΜ. Το μόνο θέμα που όπως λέγεται θα αποτελέσει ζήτημα επιβίωσης είναι η παρουσία της Δημοκρατικής Παράταξης σε αυτή την εκλογική μάχη. Καθόλου τυχαίες οι τοποθετήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ. Στο παρασκήνιο, δηκοϊκά στελέχη εργάζονται για την πλήρη συσπείρωση, αλλά και για τον επαναπατρισμό μελών που βλέπουν με συμπάθεια τη Δημοκρατική Παράταξη.

Και όσο κι αν στο ΔΗΚΟ υπάρχει απουσία διακυβεύματος, το ίδιο δεν ισχύει σε ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ. Για την ΕΔΕΚ είναι θέμα επιβίωσης η διατήρηση της έδρας. Ήδη το κόμμα δούλεψε στο παρασκήνιο για τη συσπείρωση, θέτοντας ως διακύβευμα πως ψήφος στην ΕΔΕΚ θα ανακόψει την Ακροδεξιά. Βάσει και των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τόσο η αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ όσο και η οργανωτική δουλειά της ΕΔΕΚ φαίνεται να είχε αποτέλεσμα, καθώς κερδίζει σημαντικό έδαφος μετατρέποντας την κατάληψη της έκτης έδρας σε θρίλερ για γερά νεύρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σιζόπουλος αξιοποίησε πλήρως το όπλο της ΕΔΕΚ που είναι η ιστορία της και ο ιδρυτικός της ηγέτης Βάσος Λυσσαρίδης με τη διεξαγωγή μεγάλης συναυλίας με τον Γιώργο Νταλάρα. Η αντιπαράθεση αναμένεται να ενταθεί. Από την άλλη το ΕΛΑΜ επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μένοντας στο παρασκήνιο και ενισχύοντας το αφήγημα περί αντισυστημικού κόμματος. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους, που το ένα στέλεχος αναιρεί τα όσα λέει ο άλλος, έκαναν ζημιά, όπως επίσης και οι αποκαλύψεις για τη μη κατάταξη στελεχών στην Εθνική Φρουρά, οι σχέσεις και η χρηματοδότηση από το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, αλλά και οι σχέσεις στελεχών με τον υπόκοσμο. Καταγγελίες για τις οποίες δεν έδωσαν απάντηση πλην της μη κατάταξης. Το αν αυτό θα τους ωφελήσει είναι ανοικτό, όπως ανοικτό είναι και το τι θα κάνει τελικά η Συμμαχία Οικολόγων, οι οποίοι ανέκαθεν στις δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρότερα ποσοστά από όσα λαμβάνουν στην κάλπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση