ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις των δύο ηγετών

Με φόντο την κατάθεση της έκθεσης Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις των δύο πλευρών με αφορμή την κατάθεση της έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό η οποία αναμένεται να κατατεθεί στις 15 Απριλίου.

Την Τρίτη το μεσημέρι με γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι αποδέχθηκε τις επαφές με την προσωρινή συνεργάτιδα του γ.γ. του ΟΗΕ, με βασικό όρο τον σεβασμό του πλαισίου της 30ης Ιουνίου 2017 ενώ κατηγορεί την ε/κ πλευρά για υπαναχωρήσεις και υποστηρίζει ότι δεν είναι έτοιμη για λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Το Προεδρικό, σε ανακοίνωση απάντησε στα όσα αναφέρει ο κ. Ακιντζί, κατηγορώντας τον Τ/κ ηγέτη ότι μέσα από τις αξιώσεις του επιδιώκει είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία. Κάλεσε παράλληλα τον Μουσταφά Ακιντζί να απαντήσει αν ισχύουν οι συγκλίσεις για την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων και αν ισχύουν τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει για τις βασικές ελευθερίες.

Είναι σημαντικό τονίζεται στην ανακοίνωση του Προεδρικού να ξεκαθαρίσει ο κ. Ακιντζί κατά πόσο υποστηρίζει τη διατήρηση επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή στρατευμάτων τρίτων χωρών σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα.

Ο κ. Ακιντζί στη γραπτή ανακοίνωση τονίζει ότι οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για μια λύση που θα βασίζεται στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και στην πολιτική ισότητα και ζητά από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να μην «τιμωρήσει» τους Τ/κ για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι «η λύση στην Κύπρο δεν είναι δυνατή με όλα τα πράγματα να ξεκινούν από το μηδέν, αλλά με ένα χρονοδιάγραμμα προσανατολισμένο στην εξεύρεση λύσεων και με βάση το πλαίσιο της 30 Ιουνίου 2017, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συγκλίσεις και τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Σημειώνεται επίσης ότι παρόλο που το σημερινό status quo στην Κύπρο μπορεί να βλάπτει βραχυπρόθεσμα την τ/κ κοινότητα, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι μακροπρόθεσμα το status quo δεν θα έχει καλά αποτελέσματα και για την ε/κ κοινότητα.

Στην απάντησή του το Προεδρικό σημειώνει ότι «θα ήταν καλό, ο κ. Ακιντζί να υποδείξει τόσο σε εμάς όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, σε ποιο άλλο αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος ισχύουν τα ίδια ή ανάλογα των όσων αξιώνει για τη δική του κοινότητα» και να απαντήσει «αν ισχύουν οι συγκλίσεις για την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων και αν ισχύουν τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει για τις βασικές ελευθερίες, αλλά ταυτοχρόνως να απαντήσει και ποιος έχει υπαναχωρήσει από τα όσα συμφωνήθηκαν ως σύγκλιση για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο»

Θα πρέπει, επίσης, να δώσει εξηγήσεις ο κ. Ακιντζί, αναφέρει η ανακοίνωσή του Προεδρικό, γιατί εδώ και 45 χρόνια η Αμμόχωστος παραμένει μια πόλη φάντασμα, ενώ κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση, την ώρα, όμως. που δεν αποδέχεται ούτε καν τον διορισμό διεθνούς επιτροπής μελέτης της παρούσας κατάστασης της κατεχόμενης περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. ώστε να διαπιστωθεί τι θα απαιτηθεί για τη ανοικοδόμηση της.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση του Προεδρικού τονίζεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως στόχο να συμβάλει θετικά στη δημιουργία κλίματος και συνθηκών άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με προοπτικές επιτυχίας επ’ ωφελεία του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για αυτό συνεργάζεται στενά με την εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη του διαπραγματεύσεων»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση