ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:25
 

Στα σκαριά συμφωνία Κύπρου – Frontex για τους παράτυπους μετανάστες

Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με το διευθυντή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκαν οι βαρύτατες ευθύνες που φέρει η Τουρκία για την απαράδεκτη, από κάθε έννοια εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έτσι όπως εκδηλώνεται από την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, τα νησιά του Αιγαίου έως και την Κύπρο, το τελευταίο διάστημα. Οι Υπουργοί Εσωτερικών που συνήλθαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, ομόφωνα αποδοκίμασαν τις τουρκικές επιδιώξεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, εκφράζοντας την αλληλεγγύης τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην έκτακτη Σύνοδο με αποκλειστικό θέμα τα όσα διαδραματίζονται στα ανατολικά χερσαία ελληνικά σύνορα, η κυπριακή πλευρά δια του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, έβαλε στο τραπέζι τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, η Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου των ΥΠΕΣ το μοναδικό θέμα ήταν η Ελλάδα, ο Νίκος Νουρής κατάφερε, μέσω των επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους, να θέσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Ως πολύ σημαντική εξέλιξη θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τις Βρυξέλλες, το αποτέλεσμα των επαφών που είχε με τον διευθυντή της Frontex για το θέμα που καίει την Κύπρο και είναι η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, για το θέμα των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών.

Στην Κύπρο η Frontex

Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου, ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον διευθυντή της Frontex και συμφωνήθηκε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, να υπογράψουν συμφωνία για τις επιστροφές όσων μεταναστών απορρίπτεται η αίτηση ασύλου. Η συγκεκριμένη συμφωνία θεωρείται πολύ σημαντική για την κυπριακή πλευρά, μιας και όπως εκτιμάται θα εκτονώσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, άμα τη επιστροφή του στη Λευκωσία την Παρασκευή, θα αποστείλει στην Frontex επιστολή, όπως συμφωνήθηκε, προκειμένου να ετοιμασθούν τα σχετικά συμφωνητικά τα οποία κατά πάσα θα υπογραφούν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται και πάλι ο κ. Νουρής για την τακτική σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Εάν δεν έχουν ετοιμασθεί τα σχετικά έγγραφα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, ο διευθυντής της Frontex θα προσκληθεί στη Λευκωσία. Η συμφωνία Κύπρου – Frontex, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αφορά το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών καθώς και το πρακτικό.

Με EASO

Από τις σημαντικές επαφές του ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες, με έντονο κυπριακό ενδιαφέρον, η συνάντηση με τη γενική διευθύντρια τις Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Κατά τη συνάντηση το θέμα που απασχόλησε ήταν η αποστολή της υλικοτεχνικής υποδομής για τις διαδικασίες ασύλου, θέμα το οποίο καίει τη Λευκωσία προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων.

Ομόφωνη στήριξη

Η έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνήλθε, την Τετάρτη, στις Βρυξέλες συζήτησε αποκλειστικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν για προώθηση μεταναστών προς την Ελλάδα. Ομόφωνα η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δική του παρέμβαση ο Υπουργός Εσωτερικών, πέραν από την ανάδειξη των ευθυνών της Τουρκίας, παρουσίασε την επικρατούσα κατάσταση στη Κύπρο με την δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποδεδειγμένα υποκινούνται από την Τουρκία και διοχετεύονται στη Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων. Η Σύνοδος κατέληξε σε Κοινή Δήλωση η οποία, πέραν από την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, καταδικάζει έντονα την από μέρους της Τουρκίας εκμετάλλευση του μεταναστευτικού για την εξασφάλιση πολιτικών ωφελημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X