ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο κόκκινο οι σχέσεις Σιζόπουλου-Ευσταθίου

Ο βουλευτής Λευκωσίας αναμένεται να καταψηφίσει την τροποποίηση για την περί κομμάτων νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τις καλύτερες σχέσεις σίγουρα δεν διάγουν το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου. Δεν είναι μόνο οι συχνές δηλώσεις του βουλευτή που ψέγουν τον ρόλο που έχει η ΕΔΕΚ, αλλά και οι διαφωνίες που έχουν τελευταίος εντός της βουλής. Κύριο αντικείμενο αντιπαράθεσης αναμένεται να γίνει η πρόταση Σιζόπουλου για τον περί κομμάτων νόμο.

Πρόσφατα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, εξέφρασε στον Πολίτη την λύπη του για το γεγονός ότι το κόμμα του αδυνατεί να διαδραματίσει ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2023. Σημείωσε πως ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του σε συναντήσεις δεδομένου ότι αυτές δεν δεσμεύουν κανένα καθώς το κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει αποφάσεις, αφού δεν υπάρχουν συλλογικά όργανα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ευσταθίου είχε εκφράσει έντονη διαφωνία για τις εσωκομματικές έριδες του τελευταίου χρονικού διαστήματος, χαρακτηρίζοντας την εικόνα εντός της ΕΔΕΚ αποκρουστική, τόσο με τη διαγραφή Παπαδάκη όσο και με τα σκάνδαλα που ακολουθούσαν το κόμμα, καθώς όπως έλεγε με αυτή την εικόνα χάνεται το ηθικό πλεονέκτημα του κόμματος.

Πέραν των εσωκομματικών, ο Κωστής Ευσταθίου προτίθεται να διαχωρίσει τη θέση του από την πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου που αφορά τον περί κομμάτων νόμου και να εξηγήσει τους λόγους. Υπενθυμίζεται πως με την εν λόγω πρόταση περιορίζεται το δικαίωμα πολιτών να προσφεύγουν στο δικαστήριο, αν θεωρούν ότι ενέργειες κάποιων εντός ενός κόμματος έρχονται σε σύγκρουση με το καταστατικό ή είναι παράνομες. Η εν λόγω πρόταση που κατατέθηκε από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, έρχεται μετά και την εσωκομματική έριδα εντός ΕΔΕΚ και μερίδας στελεχών που προσέφυγαν στο δικαστήριο καθώς όπως υποστήριζαν η ηγεσία της ΕΔΕΚ παραποιούσε το καταστατικό. Η εν λόγω κατάσταση οδήγησε και στην ακύρωση του εκλογικού συνεδρίου για την ανάδειξη των νέων οργάνων του κόμματος.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ αναμένεται να συνεδρίασει με την ηγεσία του κόμματος και δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο που γίνει επίκληση στην κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές επιμείνουν να καταψηφίσουν δεν αποκλείεται να υπάρξουν προεκτάσεις εντός της ΕΔΕΚ. Επί του παρόντος, τόσο ο Κωστής Ευσταθίου όσο και ο Ηλίας Μυριάνθους διαφωνούν και το ενδεχόμενο καταψήφισης, μπορεί να θέσει την πρόταση Σιζόπουλου στον αέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση