ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση ανάγνωσης προθέσεων

Πρώτη άτυπη Χριστοδουλίδη-Τατάρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας με το Κυπριακό να… περιμένει ακόμη

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Λίγα λεπτά μετά τις 11 -με την απαραίτητη καθυστέρηση- ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αφίχθη στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για να γίνει δεκτός από τον κ. Κόλιν Στιούαρτ, τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στη Κύπρο. Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης διάβηκε το κατώφλι της οικίας του Καναδού διπλωμάτη, συνοδευόμενος από τον Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου και την συνεργάτιδά του κ. Μαριλένα Ραουνά -που εκτός απροόπτου θα αποτελεί και διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου.

Η συνάντηση, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, όπως διαφάνηκε κι από την προεργασία της με τις επιμέρους συναντήσεις του κ. Στιούαρτ με τους δύο ηγέτες τις προηγούμενες ημέρες, είναι άτυπη και -όπως αναμένονταν- δεν είχε ως αποτέλεσμα κάποια ανακοίνωση επανέναρξης διαλόγου. Εξάλλου οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως στη παρούσα συγκυρία οι αφετηριακές θέσεις των δύο πλευρών για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό μετά από μια εξαετία απουσίας διαλόγου, δυσκολεύουν εξαιρετικά το σενάριο -με τον κ. Τατάρ να επιμένει στο ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας ως απαραίτητης προϋπόθεσης. Καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» ανέφεραν πως υπήρξε καλό κλίμα στη συνάντηση με τους δύο ηγέτες κατά την αποχώρησή τους να λένε πως χάρηκαν για το αποτέλεσμα, ανταλλαγή απόψεων σε μεγάλο εύρος θεμάτων καθώς και συνομιλίες των δύο διαπραγματευτών. Οι σεισμοί στη Τουρκία και Συρία ήταν μεταξύ του ζητήματος που συζητήθηκε με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν την συμπάθειά τους για τα θύματα και τις οικογένειες τους. Καταληκτικά, η συνάντηση δείχνει προς την κατεύθυνση της καλύτερης γνωριμίας των δύο, της ανάγνωσης προθέσεων και της διατήρησης ενός κλίματος που, μελλοντικά, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέες συναντήσεις (σ.σ. δεν ορίστηκε την Πέμπτη κάτι τέτοιο).

Έδωσαν στίγμα

Προσερχόμενος στη συνάντηση, όπως και κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της, ο κ. Χριστοδουλίδης κράτησε χαμηλούς τόνους τονίζοντας πως δεν θα επιδοθεί σε blame-game, πως θέλει να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης -υπό τον ΟΗΕ- στη διαδικασία άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών και τόνισε πως τα ΜΟΕ και το έργο των τεχνικών επιτροπών είναι σημαντικά αλλά δεν πρέπει να υποκαθιστούν την λύση. Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Τατάρ για την πρότασή του σε σχέση με συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει θέση για αυτό. «Υπάρχουν και προτάσεις που έχουν ήδη γίνει μέσα στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών. Υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα μέσα στο πλαίσιο της σχετικής τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Είχαμε το παράδειγμα των πυρκαγιών», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεχνογνωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θα ακούσω τον κ. Τατάρ και είμαι έτοιμος να απαντήσω».

Στίγμα προθέσεων έδειξε και ο κ. Τατάρ που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ Τ/κ Μέσων έπαιξε με το χαρτί των σεισμών λόγω της σφοδρής κριτικής που δέχτηκε από σειρά πολιτικών δυνάμεων μετά την τραγωδία με τους Τουρκοκύπριους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δείχνει να εμμένει στη θέση του για ύπαρξη δύο κρατών στη Κύπρο και να μην διαφοροποιείται από το αφήγημα της κυριαρχικής ισότητας.

Δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Ο ΠτΔ προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης από το πολιτικό του γραφείο. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η συνάντηση ήταν καλή και πως ήταν η πρώτη και γνωριμίας με το ζήτημα των σεισμών να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με τον κ. Χριστοδουλίδη να απαντάει στην πρόταση του κ. Τατάρ για κοινές δράσεις σε περίπτωση σεισμού. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν υπήρξε διαπραγμάτευση» και πως για την άρση του αδιεξόδου παρά τις καταγραφείσες διαφωνίες εμμένει στο σπάσιμο του αδιεξόδου -πάντα εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης τέλος ανέφερε πως προσκάλεσε τον κ. Τατάρ σε μια δεύτερη, κοινωνικού χαρακτήρα, συνάντηση και πως θεωρεί πως είναι αισιόδοξος για θετική απόκριση. Τέλος ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Τατάρ να σταλεί, κάποια στιγμή, ένα κοινό μήνυμα για τους αγνοούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ

Συνάντηση ανάγνωσης.
Κατά κυριολεξίαν συνάντηση επιδίωξης αναγνώρισης των τουρκικών προθέσεων, δύο Κράτη, και δια του Στιούαρτ διοχέτευσης των.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση