ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κληροδότημα του Ν. Αναστασιάδη στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πέντε ζητήματα ανέδειξε η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τελεία και παύλα σε κάθε δημόσια συζήτηση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα και αφορά τις μελλοντικές πολιτικές προθέσεις τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνέντευξή στην «Κ». Στον απόηχο των τελευταίων δημοσκοπήσεων και των υψηλών ποσοστών αποδοχής του (63% δημοσκόπηση «Κ»), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε κάθε προοπτική να διεκδικήσει τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο. «Το θέμα δεν είναι να χαίρεις δημοτικότητας, αλλά να γνωρίζεις πότε εισέρχεσαι και πότε εξέρχεσαι από την πολιτική. Η θέση μου να μη διεκδικήσω τρίτη θητεία είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ό,τι έχεις να δώσεις μπορείς να το δώσεις στη διάρκεια δύο θητειών. Μακάρι και κατά την αποχώρησή μου να χαίρω της ίδιας δημοτικότητας. Αυτό θα είναι το ευτυχέστερο, γιατί σημαίνει ότι θα έχω επιτύχει κάποιους στόχους που ικανοποιούν τον λαό». Τη ρητή διαβεβαίωση του Νίκου Αναστασιάδη για το τέρμα της πολιτικής του διαδρομής το 2023, ήλθε να συμπληρώσει και η αποστασιοποίηση του, από τις κομματικές διαδικασίες που θα ανοίξουν στην Πινδάρου, το δεύτερο ζήτημα που ανέδειξε στη συνέντευξή του. Τηρώντας τις κομματικές ισορροπίες εμφανίσθηκε αρνητικός στο να καθορίσει ο ίδιος τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ στις επόμενες προεδρικές, λέγοντας απερίφραστα πως δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει πρόσωπα και διαδικασίες κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση του καταστατικού του κόμματος, όπως είπε.

Οι παρακαταθήκες

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν αποκαλυπτικός για το ζητούμενο του υπολοίπου της θητείας του, το οποίο στην ουσία έρχεται να ενισχύσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τον πολιτικό στίβο. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί και που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, αποτελούν για τον ίδιο το μέγα ζητούμενο και στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Με αφορμή τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και τις επιλογές που έκανε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε πως επιθυμία του, που την έχει διαβιβάσει στους πολιτικούς αρχηγούς, είναι να παραδώσει στον διάδοχό του, στην προεδρία της Δημοκρατίας ένα κράτος το οποίο να έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία. «Ένα κράτος πραγματικά σύγχρονο, ουσιαστικά κοινωνικό κράτος και για τούτο οι μεταρρυθμίσεις, για μένα, είναι η προτεραιότητα. Να αφήσω, αν θέλετε, μια σφραγίδα ότι επιτέλους, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αυτό το κράτος έχει κάνει βήματα μπροστά». Στο πνεύμα αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης ουσιαστικά προανήγγειλε τη σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού ενώ ο ίδιος θεωρεί αναγκαία τη σύσταση Υφυπουργείων, Ενέργειας, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.

ΓεΣΥ

Το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελεί για την παρούσα κυβέρνηση τη μέγιστη μεταρρύθμιση μια κοινωνική, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες καθώς ουδείς τολμούσε να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νομοθεσίας η οποία έχει ψηφιστεί από το 2001 όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. Όπως ανάφερε στη συνέντευξή του, ο ίδιος παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ ανακοινώνοντας πως αυτό που τον απασχολεί είναι οι μηχανισμοί ελέγχου του συστήματος. Προς τούτο τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σύσκεψη με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο την αποτελεσματικότητα τους κράτους στους ελέγχους αλλά και πού διαπιστώνονται μειονεκτήματα όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Προς Γενικό Ελεγκτή

Το πέμπτο ζήτημα που ανέδειξε η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην «Κ», αφορά τις σχέσεις του ιδίου με ανεξάρτητους θεσμούς και πιο ειδικά με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος επί του γενικότερου θέματος, ο Νίκος Αναστασιάδης επικαλέστηκε τις σχέσεις άλλων Προέδρων της Δημοκρατίας με ανεξάρτητους αξιωματούχους, υποστηρίζοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκε υπέρμετρη έμφαση, δηλώνοντας ωστόσο πως δεν μετανιώνει για τις επιλογές του.

Για την περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν έντονος, διερωτώμενος με ποιον θεσμό ή Υπουργούς δεν έχει συγκρουστεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Κληθείς να διευκρινίσει αν οι νουθεσίες του περί ανάρμοστης συμπεριφοράς δείχνουν πρόθεση του ιδίου να κινηθεί για παύση του, ο Νίκος Αναστασιάδης αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοιο δικαίωμα είπε με νόημα. «Εκείνο που αναμένω από κάθε αξιωματούχο είναι να λειτουργεί εντός των εξουσιών του χωρίς καμία και από κανέναν παρέμβαση και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Διότι υπήρξαν δυστυχώς συμπεριφορές που υποδηλούν μία σαφέστατη επιθυμία εμπλοκής σε πολιτικές διαδικασίες, κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι αρμόζει από το αξίωμα του ανεξάρτητου αξιωματούχου και περιορίζομαι μέχρι εδώ, γιατί δεν θέλω να δώσω έκταση».

Αναμένει πρωτοβουλίες

Στο καυτό ζήτημα της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Ο ίδιος θεωρεί τις επόμενες μέρες κρίσιμες, όσον αφορά την ανάδειξη πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων ενεργειών από πλευράς Ε.Ε. και ΗΠΑ προς την Τουρκία, έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση. Περιγράφει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση άριστη και πολυεπίπεδη. «Οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης όσο και κυπριακής έχουν κινητοποιήσει τόσο το ενδιαφέρον όσο και τις ανησυχίες και της ίδιας της Ευρώπης και των ΗΠΑ.Οι επόμενες των ημερών είναι κρίσιμες όσον αφορά την ανάδειξη πρωτοβουλιών από πλευράς Ε.Ε. και ΗΠΑ, έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση».

Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις για το κυπριακό, συνιστούν άνευ όρων παράδοση. «Αυτό που εξέφρασα ήταν μια αποτίμηση των επιλογών που προσφέρονται σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, προκειμένου αποτελεσματικά να αντιμετωπισθεί η τουρκική επιθετικότητα και οι εξ αυτής κίνδυνοι. Και τούτο όχι μόνο δεν συνιστά «παράδοση», όπως κάποια τουρκικά Μ.Μ.Ε. αυθαιρέτως απέδωσαν, αλλ’ αντιθέτως υποδηλούν την αποφασιστικότητα αντίστασης, με επιλογή αντί ενός καταστροφικού σεναρίου, την επιλογή της διπλωματίας και των όπλων που το διεθνές δίκαιο προσφέρει και η ιδιότητα της χώρας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό υπαγορεύει ο πατριωτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός και όχι μια ρητορική κενών συνθημάτων».

Υπέρ της μαθήτριας

Χαρακτηρίζοντας ως ατυχέστατη την διαχείριση του θέματος που προέκυψε με τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά μαθήτριας, για άρθρο της για το μάθημα των θρησκευτικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρότησε τους νέους εκείνους που έχουν κριτική σκέψη και άποψη και την διατυπώνουν. «Εγώ χαίρομαι όταν έχει κάποιος το θάρρος να διατυπώνει άποψη. Να σας υπενθυμίσω ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αποβλήθηκε από το Γυμνάσιο, γιατί είχε την τόλμη να γράψει άρθρο εναντίον της καθαρεύουσας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X