ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο και οι συναντήσεις Στέφανου-Νικόλα

Τι βγήκε από τη συνάντησή του με τον Στέφανο Στεφάνου και η απόσυρση του ονόματος της Χριστιάνας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τέλος στην όποια συζήτηση εξακολουθούσε να συντηρείται γύρω από το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου έβαλε την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως του ανέφερε στην τελευταία συνάντησή τους, το μόνο πρόσωπο που βρίσκεται πλέον στο τραπέζι από πλευράς ΔΗΚΟ ως πιθανό για κοινή υποψηφιότητα των δύο κομμάτων είναι αυτό του ιδίου, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση του κόμματος είναι η μόνη υποψηφιότητα που μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο και να κερδίσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο ΔΗΚΟ υποστηρίζουν πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορεί να συσπειρώσει τον ενδιάμεσο χώρο και πως το ΑΚΕΛ θα αναγκαστεί να συσπειρωθεί γύρω του στον β΄ γύρο.

Εξήγησε πως η δική του υποψηφιότητα μπορεί να συσπειρώσει το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά παράλληλα να φέρει κοντά και άλλες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, όπως την ΕΔΕΚ, είτε αφορά τον Μαρίνο Σιζόπουλο είτε την τάση του Δημήτρη Παπαδάκη. Είπε παράλληλα πως το όνομά του είναι εκείνο που έλεγαν όλα τα στελέχη και τα μέλη κατά τη διάρκεια των επαρχιακών διασκέψεων. Αμφότερες οι πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει πως αν κλειδώσει το ναυάγιο, το διαζύγιο θα είναι σίγουρα βελούδινο. Το «τελεσίγραφο» Νικόλα προς το ΑΚΕΛ για δική του υποψηφιότητα ερμηνεύεται πάντως ως οι τίτλοι τέλους στο σενάριο συνεργασίας των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς το ΑΚΕΛ έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει πως μία τέτοια υποψηφιότητα είναι αντίθετη στη συνοχή του κόμματος.

Η Χριστιάνα εκτός

Τα τρία ονόματα που είχε στη λίστα του το ΔΗΚΟ είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, του Μάρκου Κυπριανού και εσχάτως της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Ο Στέφανος Στεφάνου έβλεπε πολύ θετικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Μάρκου Κυπριανού. Θετικά, δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ θα τον στήριζε χωρίς διαρροές (ήταν υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια), όπως επίσης και το ΔΗΚΟ αλλά και η ΔΗΠΑ. Ο Μάρκος Κυπριανού ωστόσο του διαμήνυσε πως δεν θέλει να επιστρέψει και πως ο ιδανικός υποψήφιος για να κερδίσει τις εκλογές είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Άγνωστο βεβαίως είναι αν θα εμείνει στην εν λόγω θέση μέχρι τέλους ή αν θα δεχτεί λόγω των πιέσεων. Η υποψηφιότητα Χριστιάνας Ερωτοκρίτου θεωρείτο για πολλούς από την αρχή καταδικασμένη.

Όχι μόνο γιατί ο Στέφανος Στεφάνου, σε συνέντευξή του στην «Κ», υπογράμμισε την «παραδοξότητα» να αποκλείονται οι επικεφαλής και να συζητούνται στελέχη της ηγετικής πυραμίδας των δύο κομμάτων. Ήταν και γιατί μέσα στο ίδιο το ΔΗΚΟ δεν αντιμετωπίστηκε με θέρμη η εν λόγω πρόταση. Εκτός των στελεχών που διαμαρτυρήθηκαν ότι έμαθαν για την υποψηφιότητα Χριστιάνας Ερωτοκρίτου από την «Κ», υπήρχαν και εκείνα τα στελέχη που θεωρούσαν πως μία τέτοια υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι νικηφόρα για συγκεκριμένους λόγους:

• Δεν συσπειρώνει το ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα τα στελέχη και τη βάση που έχει ήδη δει θετικά την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη.

• Δεν κερδίζει τη στήριξη της ΕΔΕΚ και συγκεκριμένα του Μαρίνου Σιζόπουλου.

• Δεν φαίνεται να έχει δυναμική βάσει δημοσκοπήσεων.

Πέραν της θέσης της Εζεκία Παπαϊωάννου υπάρχουν στελέχη του ΑΚΕΛ που ευνοούν τη συνεργασία με τον ενδιάμεσο, και υποστήριξαν στο Πολιτικό Γραφείο ότι θα πρέπει να γίνουν υπερβάσεις. Πληροφορίες ήθελαν στελέχη να είναι έτοιμα να μιλήσουν υπέρ της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αν αυτή ήταν η μόνη πρόταση για συνεργαστούν τα δύο κόμματα, καθώς όπως υποστήριξαν στο Πολιτικό Γραφείο το τελευταίο διάστημα, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί ότι το ΑΚΕΛ θα οδηγηθεί στον β΄ γύρο και κατ’ επέκταση ότι μπορεί να επέλθει η αλλαγή.

Η εκ των υστέρων απόσυρση του ονόματός της προτού την απορρίψει επισήμως ο Στέφανος Στεφάνου έδωσε την ερμηνεία ότι ενδεχομένως να αποτελούσε μπλόφα από πλευράς Νικόλα, θεωρώντας δεδομένη την απόρριψή της από το ΑΚΕΛ. Όχι μόνο γιατί αποσύρθηκε την υστάτη αλλά και γιατί σε κατ’ ιδίαν επαφές του με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, είχε εκφράσει τη θέση πως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δεν είναι εκλέξιμη. Από πλευράς του ΔΗΚΟ, πάντως, σημειώνουν πως η απόσυρση του ονόματός της ήταν για να διευκολύνει το κόμμα της Αριστεράς.

Το προαναγγελθέν ναυάγιο

Τι σημαίνει όμως η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου; Στο ΑΚΕΛ ερμηνεύεται ως η προαναγγελία του ναυαγίου, καθώς γνωρίζουν καλά όπως λένε τη δυσκολία που θα έχει μία τέτοια υποψηφιότητα. Ο Στέφανος Στεφάνου απέφυγε να το αποκλείσει από την αρχή, σε αντίθεση με τον Άντρο Κυπριανού, ωστόσο του επεσήμανε στη συνέχεια, πως αποτελεί κόκκινο πανί για κάποια μέλη του ΑΚΕΛ. Αυτό καταδεικνύει και το αποτέλεσμα των συναντήσεων στις κομματικές ομάδες βάσης, καθώς μερίδα της βάσης επιζητούν μεν συνεργασία με το ΔΗΚΟ για να φύγει ο ΔΗΣΥ από την εξουσία, δεν ευνοούν όμως υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα φέρεται να είναι και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος το μετέφερε στον γ.γ. του ΑΚΕΛ, ούτως ώστε να κλειδώσει η συνεργασία. Στο ΑΚΕΛ βεβαίως κάτι τέτοιο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, όχι μόνο εξαιτίας της βάσης, αλλά και των στελεχών που έχουν άλλη προσέγγιση στο Κυπριακό από το ΔΗΚΟ.

Η παλαιότερη φρουρά (Κυπριανού, Τσελεπής, Ιωάννου, Σ. Χαραλάμπους) βλέπουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ και φρόντισαν πολλές φορές να το υπογραμμίσουν, με κάποιους εξ αυτών να μιλούν ήδη στο παρασκήνιο για ναυάγιο που δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί. Πέραν τούτου θα θεωρείται και επικοινωνιακά δύσκολο να εξηγηθεί για ποιο λόγο πλέον συναινεί σε υποψηφιότητα Νικόλα το ΑΚΕΛ δεδομένου ότι την είχε απορρίψει στην αρχή.

Ένα τρενάκι του τρόμου

Το κατά πόσο ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να είναι τελικά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε στο παρασκήνιο πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος εγκατέλειψε την όποια προσπάθεια μετά την ήττα του 2018 και ιδιαίτερα μετά την ήττα των βουλευτικών εκλογών το 2021, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδιαίτερη συνοχή εντός του κόμματος. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί σε στενό του κύκλο πως δεν είναι διατεθειμένος να βάλει υποψηφιότητα χωρίς να συσπειρώνει το ΑΚΕΛ. Ένα ενδεχόμενο αποκλεισμού του από τον β΄ γύρο είναι κάτι που τον φοβίζει, καθώς θεωρείται πως έτσι κλείνει η όποια πολιτική του καριέρα απότομα. Ωστόσο, τα όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα εντός του ΔΗΚΟ, με στελέχη να έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλοι να τον βλέπουν ως τη μόνη λύση για να ανέλθει το κόμμα ξανά στην εξουσία, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται προ κατάρρευσης. Η απουσία από την εξουσία έχει ήδη προκαλέσει έντονες προστριβές εντός του κόμματος και εδώ οφείλονται εν πολλοίς και όσα συμβαίνουν στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ο κάθε βουλευτής ψηφίζει ό,τι θέλει πολλές φορές. Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου θα ήταν μια κάποια λύση, καθώς εκτιμάται πως θα συγκρατήσει το κόμμα από τις διαρροές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ακόμα και προς τον Γιώργο Κολοκασίδη. Θεωρείται πως έχει την πλήρη στήριξη της ΕΔΕΚ τόσο της σημερινής ηγεσίας όσο και της αντιπολίτευσης. Έχει ήδη ζητηθεί από τον Μαρίνο Σιζόπουλο να μεσολαβήσει και να ξεκαθαρίσει πως βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Νικόλα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πάντως προσπαθεί να διατηρήσει καλές τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και εδώ εμπίπτει, όπως υποστηρίζεται και η τάση του να στηρίξει την τροποποιητική πρόταση Σιζόπουλου για τον περί κομμάτων νόμο. Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ πάντως και τη δυσκολία να ακολουθήσει η βάση του, ΔΗΚΟϊκά στελέχη υποστηρίζουν πως μπορεί να μην καταφέρει το ΑΚΕΛ να συσπειρωθεί στον α΄ γύρο, αλλά σίγουρα θα το καταφέρει στον β΄ γύρο απέναντι από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς θεωρούν βέβαιο το εισιτήριο για τον Νικόλα.

Μέχρι το Πάσχα

Το ερώτημα είναι πότε θα ληφθεί μία τελική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν τα δύο κόμματα. Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο στη Γραμματεία της περασμένης Τρίτης είχε ξεκαθαρίσει πως θα δοθεί χρόνος μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, για το αν θα προχωρήσει η συνεργασία ή όχι. Αν και πολλά στελέχη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και τη βεβαιότητά τους ότι δεν προχωρά η όλη διαδικασία, η απόφαση που πάρθηκε είναι πως δεν θα ανακοινωθεί αμέσως το plan b, αλλά θα δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο. Και όταν μιλάμε για plan b, αυτό αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση