ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρία σενάρια για το επόμενο «κυβερνητικό» σχήμα

Τα βλέμματα στραμμένα στην τ/κ Δεξιά για την επόμενη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

Στον απόηχο της διάλυσης της τετρακομματικής «κυβέρνησης στα κατεχόμενα έρχονται στο προσκήνιο τρία σενάρια για το επόμενο «κυβερνητικό» σχήμα.

Πριν από λίγη ώρα, ο «Πρωθυπουργός» Τουφάν Έρχιουρμαν παρέδωσε την παραίτηση του στον Μουσταφά Ακιντζί. Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παράδοση της εντολής σχηματισμού «κυβέρνησης» στις αρχές της νέας εβδομάδας.

Τα σενάρια

Μετά από αυτή τη δήλωση, στην τ/κ πλευρά τα βλέμματα στρέφονται στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και στο Κόμμα του Λαού (ΚΛ). Ο ηγέτης του ΚΚΕ Ασίμ Ιντρίς χθες ξεκαθάρισε ότι προσεγγίζει θετικά μια «κυβέρνηση», την οποία θα σχηματίσει το μεγαλύτερο κόμμα της τ/κ Δεξιάς με το κόμμα του Κουντρέτ Οζερσάι που μέχρι χθες λάμβανε μέρος στην πολυκομματική «κυβέρνηση».

Αυτό το σενάριο συζητείται εδώ και καιρό στην τ/κ κοινότητα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο κ. Οζερσάι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Το ΚΛ θα λάβει την τελική απόφαση του μετά την νέα σύσκεψη του κεντρικού οργάνου του.

Το δεύτερο σενάριο-ενδεχόμενο, έφερε στο προσκήνιο χθες βράδυ ο ηγέτης του κόμματος που εκπροσωπεί τους έποικους. Ο Ερχάν Αρίκλι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την «κυβέρνηση» του ΚΕΕ και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) του Σερντάρ Ντενκτάς. Αυτή η «κυβέρνηση» μειοψηφίας θα πρέπει να εστιάζει σε συγκεκριμένους στόχους και να οδηγήσει την τ/κ πλευρά μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε πρόωρες «εκλογές».

Το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ) από τη μεριά του δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε αυτήν την «κυβέρνηση», αν και εφόσον σχηματιστεί.

Οι πρόωρες «εκλογές»

Σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι προαναφερόμενες προσπάθειες, οι Τ/κ αναλυτές και οι κύκλοι της τ/κ Δεξιάς θεωρούν μονόδρομο τις «πρόωρες εκλογές». Σύμφωνα με το «σύνταγμα», ο κ. Ακιντζί έχει στην διάθεση του ένα χρονικό περιθώριο 60 ημερών για την έγκριση του νέου «κυβερνητικού» σχήματος. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου, ο ίδιος μπορεί να οδηγήσει τους Τ/κ στις «κάλπες».

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα άλλο ενδεχόμενο δεν βρίσκει αντίκτυπο στην τ/κ κοινότητα. Το ΚΕΕ προς το παρόν δεν συζητά το ενδεχόμενο του σχηματισμού μιας «κυβέρνησης» συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ). Και αυτό διότι σε πολλά ζητήματα τα δυο κόμματα εκφράζουν διαφορετικές, συγκρουόμενες απόψεις και πριν από περίπου τρία χρόνια, μια παρόμοια προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X