ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκίνησαν από νωρίς προεκλογικό οι τρεις μεγάλοι

Ο Αβέρωφ ανοίγεται στη βάση και διεκδικεί θέση στις Βρυξέλλες, ο Νικόλας προσβλέπει σε συνεργασίες ενώ ο Άντρος ψάχνει οικονομική πρόταση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από ένα συνηθισμένο Φθινόπωρο απομακρυσμένο από την όποια προεκλογική περίοδο θυμίζει η παρούσα κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό γιατί την ώρα που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατέβαινε από τον πέμπτο όροφο της Πινδάρου και γύριζε βουνά θάλασσες και λαγκάδια βλέποντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις ψαράδες και αγρότες, ο Άντρος Κυπριανού, έκανε διαβουλεύσεις και με τους πολιτικούς αρχηγούς του Ενδιάμεσου και με τις ευρύτερες Νέες Δυνάμεις. Και ο Νικόλας Παπαδόπουλος όμως, απομακρυνόταν από τον πέμπτο όροφο των κεντρικών γραφείων του ΔΗΚΟ και ξεκινούσε διάλογο με πολίτες σε κάθε δήμο και κοινότητα. Κινήσεις που δείχνουν πως μπήκαν από νωρίς στον προεκλογικό για να διασώσουν ο,τι μπορούν στην μεγάλη μάχη που επίκειται και δεν είναι άλλη από τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντιλαμβάνεται πως υπάρχει θέμα εικόνας και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση και επιχειρεί άνοιγμα στη βάση. Ο Άντρος Κυπριανού βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με όλα τα κόμματα του κεντρώου χώρου και προσπαθεί να συγκεντρώσει την ευρύτερη Αριστερά κοντά του ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αντιλαμβανόμενος πως η πολιτική του τρίτου δρόμου δεν του βγήκε επιχειρεί συνεννόηση με το ΑΚΕΛ και προσπαθεί να αποδομήσει την όποια ελιτίστικη εικόνα του προσδίδουν.

Μπαίνει στη μεσαία τάξη ο Αβέρωφ

 

Κρατά αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, γυρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διεκδικεί αντιπροεδρία του ΕΛΚ

Ο ΔΗΣΥ έχει χάσει την επαφή του με την μεσαία τάξη η οποία ήταν ανέκαθεν η σπονδυλική στήλη του κόμματος και στέλνει το μήνυμα πως εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που βγήκε κατά το πολύωρο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ το καλοκαίρι που πέρασε σε μία προσπάθεια να εξηγηθούν οι λόγοι της πτώσης. Μαζί με αυτό, διαπιστώθηκε πως ο ΔΗΣΥ επηρεάζεται και συμπαρασύρεται από την κυβερνητική φθορά με άγνωστες τις προεκτάσεις.
Το μήνυμα ελήφθη από τον Συναγερμικό Πρόεδρο ο οποίος, από το Φθινόπωρο κατηφόρισε στην βάση. Καθόλου τυχαίο ότι την ίδια ώρα που παρουσιαζόταν το τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη το οποίο δίχασε την κοινή γνώμη για τα περί συνομοσπονδίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήγαινε βαρκάδα στο Ζύγι και άκουγε τις ανησυχίες των ψαράδων. Έστελνε μάλιστα το μήνυμα προς τον υπουργό Εξωτερικών και διαχώριζε συνεπώς τη θέση του πως δεν κερδίζουμε «την διεθνή σκηνή με το να κρατούμε όλοι ένα μικρόφωνο και να προσπαθούμε να καταγράψουμε πόντους για εσωτερική κατανάλωση». Στο ίδιο πλαίσιο και όταν άνοιγε ο ασκός του Αιόλου με τα χρυσά διαβατήρια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισκεπτόταν τους γεωργούς έβγαζε φωτογραφίες πάνω στο γεωργικό μηχάνημα που μάζευε ελιές και στη συνέχεια φωτογραφίες σε καλλιέργειες στην ύπαιθρο. Στο ίδιο πλαίσιο άφηνε το αυτοκίνητό του και διέσχιζε την Πινδάρου περπατώντας, για να αποφύγει την κίνηση.

Των Βρυξελλών…
Απόδειξη της αλλαγής πλεύσης και μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η κίνησή του να εναντιωθεί στις τραπεζικές χρεώσεις. Και έκανε αίσθηση δεδομένου ότι ο Συναγερμικός Πρόεδρος θεωρείτο μέχρι σήμερα, δικαίως ή αδίκως ταυτισμένος με τα τραπεζικά συμφέροντα. Η συνάντησή του με τον CEO της Τράπεζας Κύπρου και η απόσυρση της πρότασης περί χρεώσεων από την τράπεζα που ακολούθησε, θεωρήθηκε για κάποιους ένδειξη του ποιος κάνει πολιτικό παιχνίδι και για άλλους ένα μικρό δώρο ευγνωμοσύνης των τραπεζών απέναντι στον Συναγερμικό Πρόεδρο που τους στήριξε πολλάκις. Το αν έπεισε είναι κάτι σχετικό, το σίγουρο είναι πως καταγράφηκε και κατέδειξε πως στοχεύει προς άλλο ακροατήριο που δεν συνδέεται απαραίτητα με το άσπρο κολάρο. Κατέδειξε πως άλλαξε και επικοινωνιακή τακτική χρησιμοποιώντας περισσότερο το instagram των πολλών παρά το twitter των λίγων. Ενδεικτική και η κίνησή του να επισκεφθεί τον Ακάμα αμέσως μετά την πυρκαγιά, κίνηση που θύμισε την πολιτική Νικολά Σαρκοζί όσο ήταν υπουργός Εσωτερικών και προτού υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Όμως, δεν σκοπεύει να μείνει στη βάση. Ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού οδεύει στην Κροατία για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά το οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου διεκδικεί μία από τις 10 θέσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος θέλει να αλλάξει την εικόνα που έχει προς τα έξω και η περίοδος αυτή θεωρείται κατάλληλη για αλλαγές. Αντιλαμβάνεται πως η κυβερνητική φθορά αλλά και οι αδυναμίες που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα με την έλλειψη στελεχών και πολιτικών προτάσεων αντανακλούν απευθείας πάνω του και μπορούν να αποβούν μοιραία για τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Ένα κακό αποτέλεσμα και κυρίως η απώλεια της πρωτιάς θεωρείται πως θα φέρει τον Συναγερμικό Πρόεδρο σε στενωπό για τις όποιες ευγενείς φιλοδοξίες του που έχουν ως στόχο το 2023. Ήδη μετά και την πτώση ποσοστών στις ευρωεκλογές δέχτηκε κριτική και αμφισβήτηση από τον πρώην υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος έχει το δικό του συναγερμικό έρεισμα στη βάση. Ένα κακό αποτέλεσμα στις βουλευτικές θεωρείται μειώνει τις όποιες πιθανότητες διεκδίκησης με αξιώσεις την υποψηφιότητα για το 2023, βάζοντας άλλους στο παιχνίδι από τον συναγερμικό χώρο. Κύριος αντίπαλος επί του παρόντος θεωρείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος χαίρει της εκτίμησης και της στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το έρεισμα των Γιώργου Παμπορίδη και Χρίστου Στυλιανίδη.

Καλό ψηφοδέλτιο
Ένα καλό αποτέλεσμα προϋποθέτει και ένα καλό ψηφοδέλτιο. Η επιστροφή του Χάρη Γεωργιάδη στο κόμμα θεωρείται από κάποιους πως θα ενισχύσει εκλογικά και πολιτικά το κόμμα σε μία περίοδο που στερείται στελεχών, ωστόσο πολλοί διερωτούνται πως θα καλυφθεί το κενό της Στέλλας Κυριακίδου στην αστική Λευκωσία και του Νίκου Νουρή στη λαϊκή δεξιά. Υπάρχει βεβαίως ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου με έρεισμα και στη λαϊκή δεξιά αλλά και στη νεολαία. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως στο ενδεχόμενου εισόδου των Σάβια Οφανίδου Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλη Σοφοκλέους στη βουλή με τον ανασχηματισμό, θα δοθεί αέρας ανανέωσης. Υπάρχουν ωστόσο και οι κύκλοι που θεωρούν πως έτσι θα δοθεί στα εν λόγω στελέχη σημαντικό προβάδισμα για το 2021, τόσο που να αποτρέψει αριστίνδην να διεκδικήσουν.

Ψάχνεται στην οικονομία ο Άντρος

Ο Άντρος Κυπριανού πραγματοποιεί επαφές με πολιτικούς αρχηγούς και κτίζει τη στρατηγική του κόμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2021

Ο Άντρος Κυπριανού ανοίγει κύκλο επαφών με πρώην αξιωματούχους δικηγόρους και οικονομικούς κύκλους. Σε αυτές τις συναντήσεις τέθηκε μεν το ότι το ΑΚΕΛ έχει κερδίσει μία μερίδα της κοινής γνώμης από τη στάση που τηρεί στο κυπριακό ωστόσο αν θέλει να γίνει κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να καταθέσει σοβαρή πρόταση στην οικονομία. Κύριος στόχος για το ΑΚΕΛ είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές με αξιώσεις, καθώς στο κόμμα αντιλαμβάνονται πως ακόμα μία εκλογική ήττα θα ενισχύσει την εσωστρέφεια.

Οικονομικό φόρουμ
Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται σύντομα οικονομικό φόρουμ που θα έχει διεθνή υπόσταση, ούτως ώστε να απαλλαχθεί το ΑΚΕΛ από τις επικρίσεις ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Όπως λέγεται το 2021 είναι η χρονιά που το ΑΚΕΛ θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα ή τουλάχιστον πολύ κοντά στον ΔΗΣΥ, επιδιώκοντας αύξηση εδρών για να αλλάξουν και οι ισορροπίες στη βουλή. Αυτό θα δώσει άλλον αέρα πρώτα για την προεδρία της βουλής και στη συνέχεια για την τις προεδρικές εκλογές.

Διαβουλεύσεις με όλους
Ο Άντρος Κυπριανού θεωρείται δεδομένο ότι μένει στο κάδρο και την γενική γραμματεία, αν και ακόμα δεν έχει δώσει τελική απάντηση στην κεντρική γραμματεία. Δεν συμπεριφέρεται άλλωστε ως πολιτικό πρόσωπο που ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση αλλά το αντίθετο. Οι εκτιμήσεις στο ΑΚΕΛ είναι πως θα μείνει στη γραμματεία μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές χωρίς να αποκλείεται να διεκδικήσει την προεδρία της βουλής, με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, ή τανάπαλιν. Να είναι δηλαδή η απαρχή μίας νέας συνεργασίας με ορίζοντα το 2023. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος έχει ανοίξει παράθυρο συχνής επικοινωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, θέλοντας αυτή τη φορά να αποφύγει την απομόνωση των τελευταίων ετών υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η συνεργασία με τα κόμματα του Κέντρου είναι δύσκολη. Κάτι τέτοιο άλλωστε ενδεχομένως να διώξει μακριά την ευρύτερη προοδευτική Αριστερά που είναι υπέρ της λύσης και βλέπει θετικά τον τρόπο που πολιτεύεται στο κυπριακό. Μερίδα της κοινωνίας που κέρδισε από το Κραν Μοντανά και μετά, με κορύφωση τις ευρωεκλογές όταν έβαλε στο ψηφοδέλτιο τον Νιαζί Κιζίγλιουρεκ.
Ήδη στο ΑΚΕΛ ξέφυγαν από τη συνεχή κριτική στο κυπριακό, διευρύνοντας το πεδίο ιδιαίτερα μετά και τον φάκελο «χρυσά διαβατήρια» και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συνεχίσει τα κτυπήματα το ΑΚΕΛ κτυπώντας την κυβέρνηση για διαφθορά και ασυδοσία.

Οι επαρχίες και η ανανέωση
Το αν θα τα καταφέρει θα φανεί στη συνέχεια. Το σίγουρο βεβαίως είναι πως το κόμμα της Αριστεράς θα πρέπει να αρχίσει από τώρα την προεργασία για να βρει πρόσωπα που θα φέρουν κοντά ένα ευρύτερο ακροατήριο της Αριστεράς. Με την παραμονή του Άντρου Κυπριανού στο παιχνίδι θεωρούνται κλειδωμένες οι έδρες στην επαρχία Λευκωσίας και κατ’ επέκταση δύσκολο να διεκδικήσει πρόσωπο από τις Νέες Δυνάμεις με σοβαρές αξιώσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επαρχία Λάρνακας δεδομένου ότι έχει φύγει ο Γιώργος Γεωργίου που έχει σημαντικό έρεισμα ενώ πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και στην Λεμεσό δεδομένου ότι ο Αδάμος Αδάμου που έχει σημαντικό δύναμη στην ευρύτερη κοινωνία, δεν θα διεκδικήσει. Σε διαφορετικό πλαίσιο, ανεπάρκεια αναμένεται να διαφανεί και στην Πάφο καθώς ο επί σειρά ετών βουλευτής Ανδρέας Φακοντής συμπληρώνει το όριο θητειών. Ένα κακό αποτέλεσμα κλείνει τον δρόμο για τις όποιες μετέπειτα ευγενείς φιλοδοξίες του Άντρου Κυπριανού ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ των έσω αμφισβήτηση.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η τοποθέτησή του στον «Φιλελεύθερο» όταν ρωτήθηκε για τις προεδρικές του φιλοδοξίες. «Επειδή βλέπω να γράφονται και να λέγονται διάφορα, εκπλήττομαι από εκείνους που μιλούν για ανανέωση και ενώ είναι και οι ίδιοι σε κάποια ηλικία, την ίδια ώρα έχουν φιλοδοξίες να διεκδικήσουν άλλους θώκους. Αυτό το αναφέρω ευρύτερα. Πολλά πολιτικά πρόσωπα μιλούν για ανανέωση και δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι ίσως ήρθε και η δική τους ώρα να κάνουν χώρο σε κάποιους άλλους» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ερωτήματα αν αυτό αφορά άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ που ενδιαφέρονται για τη γενική γραμματεία του κόμματος, ή άλλα στελέχη της Αριστεράς.

Βλέπει προς Αριστερά ο Νικόλας

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εγκαταλείπει την στρατηγική του τρίτου πόλου, φλερτάροντας πλέον με το ΑΚΕΛ και παρακολουθώντας πως κινείται η ΔΗΠΑ 

Η αρχική στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου να δημιουργήσει τον τρίτο πόλο του Κέντρου ο οποίος θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία χωρίς το δεκανίκι ούτε της Αριστεράς ούτε της Δεξιάς φαίνεται να εγκαταλείφθηκε μετά και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να επιστρέφει στην παραδοσιακή τακτική του Κέντρου για σύναψη συνεργασιών με έναν από τους δύο πόλους και δη με το ΑΚΕΛ. Την ίδια ώρα επιχειρεί να «τσιμπήσει» το 10% του εκλογικού σώματος που είχε επιλέξει κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη.

Κάπως έτσι, όταν ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε στην «Κ» πως το ΑΚΕΛ δεν θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή άλλο ΔΗΚΟϊκό στέλεχος ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επέμεινε πως μία από τις καλύτερες συνεργασίες του ΔΗΚΟ ήταν με το ΑΚΕΛ. Κίνηση που κατέδειξε την αλλαγή τακτικής και συμπεριφοράς του κ. Παπαδόπουλου. Στο ίδιο πλαίσιο το κόμμα του Κέντρου επιχειρεί να αλιεύσει ψηφοφόρους από το πιο δεξί ακροατήριο και δη από τη Συμμαχία Πολιτών (με την παρουσία του Παύλου Μυλωνά στην επαρχία Λεμεσού) και χωρίς να αποκλείεται η προσάρτηση στελεχών της Αλληλεγγύης μέχρι και τότε.
Ένα σημαντικό ποσοστό θεωρείται πως θα διατηρήσει τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ, αλλά και τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως εν δυνάμει υποψήφιο για την προεδρία. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο και με την αδυναμία που παρουσιάζουν τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, το ΔΗΚΟ αναμένεται να στραφεί προς το ΑΚΕΛ για συνεργασία, πρώτα για την προεδρία της βουλής και κατ επέκταση για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει ήδη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ένα κόμμα με σημαντική οργανωτική δύναμη που στοχεύει στο ίδιο ακροατήριο. Ο Μάριος Καρογιάν έχει εφαρμόσει από νωρίς την πολιτική του «από πόρτα σε πόρτα» και «από επαρχία σε επαρχία». Αυτό είναι γνωστό στον πέμπτο όροφο και γι αυτό ακριβώς τον λόγο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα του «απρόσιτου πρίγκιπα» και να προσεγγίσει την βάση με επικοινωνιακές καμπάνιες όπως το «διάλογος» και το «συζητάμε».

Το αν θα καταφέρει να αποτινάξει το γαλαζόαιμο προφίλ είναι βεβαίως ένα ζήτημα που θα διαφανεί στην πορεία, το σίγουρο είναι πως τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει μία μερίδα στελεχών η οποία νιώθει πως επισκιάζεται και εν πολλοίς παραγκωνίζεται από στενούς συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου. Ενδεικτική η σφαγή που άρχισε ήδη στην επαρχία Λευκωσίας όταν το μέλος της γραμματείας Χρύσης Παντελίδης εκδήλωσε ενδιαφέρον να διεκδικήσει εκεί με στελέχη όπως ο Αλέκος Τρυφωνίδης να αντιδρούν κάνοντας λόγο για πραξικόπημα εντός του ΔΗΚΟ αλλά και προειδοποιώντας σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ότι δεν θα ανεχτεί «σημαδεμένη τράπουλα» στις βουλευτικές εκλογές. Και ο Μαρίνος Μουσιούττας αλλά και ο Χρίστος Τσίγκης έχουν δείξει τη δυσφορία τους και έχουν στείλει το μήνυμα ότι δεν θα φέρνουν ψήφους οι ίδιοι από ένα ευρύτερο ακροατήριο του Κέντρου μπαίνοντας στο ψηφοδέλτιο για να εκλέγονται άλλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ