ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Εσωτερικών: Η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της

Σημειώνει πως η ιστορία της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο δεν ξεκίνησε με την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική αυτοκρατορία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέσω γραπτής του δήλωσης ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης απαντά στους ισχυρισμούς του κατοχικού καθεστώτος περί κυριότητας του ΕΒΚΑΦ επί των περιουσιών της Αμμοχώστου. Ο κ. Πετρίδης προβαίνει παράλληλα σε παράθεση επιχειρημάτων που αποδομούν τη ρητορική της τ/κ πλευράς.

Στην προσπάθεια τους αυτή, αναφέρει, αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφησβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου

Καθιστά εξάλλου σαφές πως η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση της εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Αυτούσια η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών

Σε συνέχεια των μεθοδεύσεων των κατοχικών δυνάμεων, που αφορούν στην κατεχομένη πόλη της Αμμοχώστου, γίνεται προσπάθεια να «τεκμηριώσουν» ότι η πόλη είναι ιδιοκτησία του EVKAF.

Στη προσπάθεια τους αυτή, αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το Αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου, το οποίο κατέχουν αυτούσιο από το 1974, καθώς επίσης του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Κερύνειας, όπως επίσης και μέρος των Κτηματικών Μητρώων και Αρχείων της Λευκωσίας που κατέχουν από το 1963.

Αν θέλουν να μιλήσουν σε μια σημερινή προσπάθεια διακρίβωσης, πρέπει να επιτρέψουν την ανοικτή χρήση των Μητρώων και Αρχείων αυτών, μέσα από τα οποία θα διαφανεί με σαφήνεια όλο το ιστορικό της ακίνητης ιδιοκτησίας της Κύπρου και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Η ιστορία της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο δεν ξεκίνησε με την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ούτε και το 1858 με την εισαγωγή του Οθωμανικού κώδικα γαιών, κατ΄ αναλογία του Ναπολεόντειου κώδικα στην Ευρώπη, ούτε βέβαια το 1878 με την ενοικίαση της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γη της Κύπρου άνηκε και ανήκει στους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση τους εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Τα Κτηματικά Μητρώα και το Κτηματολογικό Αρχείο της Κύπρου καταγράφουν την ιστορία αυτή και πρέπει όλοι να την σεβαστούν και όχι να την χρησιμοποιούν για να ερμηνεύουν όπως βολεύει άλλες ενέργειές τους.

Η ιστορία του Κτηματολογίου της Κύπρου πάει πίσω στο 470 π.χ. όπου συντάχθηκε η περίφημη ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου η οποία βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και αποτελεί τον πρώτο γραπτό τίτλο ιδιοκτησίας, με τον οποίο ο Βασιλιάς του Ιδαλίου Στασίκυπρος και οι κάτοικοι του Βασιλείου του Ιδαλίου έδωσαν στον γιατρό Ονήσιλο και στην οικογένειά του τη γη μεταξύ Ιδαλίου και Αλαμπρατίας σε αντάλλαγμα για την περίθαλψη των τραυματιών στον πόλεμο με τους Πέρσες.

Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν έχουν καμία υπόσταση. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο διευκρινίστηκε επαρκώς και η πόλη ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση