ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Ναι υπάρχει πρόβλημα με το Πουρνάρα

Παραδοχή Νίκου Νουρή ο οποίος ωστόσο εντοπίζει υπερβολή στο τρόπο που παρουσιάζονται οι ελλείψεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών Πουρνάρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει τις σημερινές ανάγκες πρώτης υποδοχής μεταναστών εάν ληφθούν υπόψη οι προδιαγραφές που ανεγέρθηκε παραδέχεται ο Υπουργός Εσωτερικών στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην «Κ». Ο Νίκος Νουρής σε σχετικό ερώτημα απαντά «βεβαίως υπάρχει πρόβλημα» πλην όμως ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα προβλήματα. «Όταν ένα κέντρο είναι δομημένο για να φιλοξενήσει, στα αρχικά του στάδια, 500 ανθρώπους, το έχουμε επεκτείνει για 800 με 1000 και όταν φτάνουμε να φιλοξενούμε 2500 ανθρώπους εν μέσω πανδημίας που απαιτείται να πάρεις μέτρα ασφάλειας, με τεράστια αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών τα οποία πρέπει να φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο, οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες. Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα». Στην κριτική που ασκείται κατά καιρούς ο Υπουργός Εσωτερικών προτρέπει όσους τον επικρίνουν να διαβάσουν τις εκθέσεις και αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το κέντρο Πουρνάρα όταν φιλοξενούσε μέχρι και 1300 - 1400 ανθρώπους ήταν πρότυπο λειτουργίας για όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα» αναφέρει ο κ. Νουρής ο οποίος καλεί άπαντες να δουν «τι γινόταν στα κέντρα της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης, τι γινόταν στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Μάλτα που είναι τα κράτη πρώτης γραμμής, συγκρίνω όμοια μεγέθη». Ο Υπουργός συγκρίνει και τα ποσοστά μεταναστών που φιλοξενεί κάθε χώρα πρώτης γραμμής υποστηρίζοντας πως σήμερα η Κύπρος έχει 5% του πληθυσμού της, σε μετανάστες ενώ οι υπόλοιπες άλλες λιγότερο από 1%.

Τα προβλήματα

Κατά τον κ. Νουρή τα προβλήματα στο Πουρνάρα είναι συγκεκριμένα. Πρώτον αφορούν θέματα φύλαξης. Το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που παρατηρούνται στην περίφραξη του Κέντρου προχωρά με την τοποθέτηση διπλής περιμετρικής περίφραξης για αποτροπής της ανεξέλεγκτης εισόδου και εξόδου. Στα προβλήματα υγιεινής σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας θα επεκταθούν οι υποδομές. Σε απάντηση σε όσους επικρίνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ο Νίκος Νουρής δίνει τα εύσημα στους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Πολιτικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας που κατά τον ίδιο κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Αλλά όταν κάθε βράδυ οι αφίξεις είναι μεταξύ 60 και 120, σημαίνει ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορείς να τις ικανοποιήσεις. Εύκολη είναι η κριτική, η απάντηση και η λύση είναι το δύσκολο».

Οι στόχοι

Για φέτος και εν αναμονή εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί δυο είναι οι στόχοι κατά τον κ. Νουρή. «Ο πρώτος στόχος είναι ο έλεγχος της πράσινης γραμμής ώστε να περιορίσουμε τις ροές αποτελεσματικά και ο δεύτερος να μεγιστοποιήσουμε τις εκροές δηλαδή τις επιστροφές», αναφέρει στην «Κ» ο ΥΠΕΣ. Με βάση επίσημα στοιχεία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 έγιναν 1645 επιστροφές μεταναστών, ο μεγαλύτερος κατ’ αναλογία στις 27 χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Νουρής ο αριθμός 1645 είναι μικρός σε σχέση με τις 7000 αφίξεις την ίδια περίοδο.

Εξελίσσεται ομαλά η άφιξη και φιλοξενία ουκρανών μεταναστών;

Σε όλη την Ευρώπη είναι υπάρχει μια σταθεροποίηση στους αριθμούς. Το μεγάλο κύμα έχει παρέλθει μάλιστα έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου αρκετές χιλιάδες ουκρανοί (7,208) επέλεξαν να επιστρέψουν. Στη Δημοκρατία αφίχθηκαν 18,873, παρέμειναν 11,665 εκ των οποίων οι 11,256 αιτήθηκαν προσωρινή προστασία. Η διαχείρισης είναι απόλυτα ικανοποιητική και βεβαίως έχουμε συμμορφωθεί. Από τις πρώτες μέρες το Υπουργείου Εσωτερικών έχει συμμορφωθεί απόλυτα με την ευρωπαϊκή οδηγία, έχουμε παράσχει σε όλους τους ουκρανούς που αιτήθηκαν μια κάρτα η οποία τους παρέχει 4 συγκεκριμένες δυνατότητες για διάστημα ενός χρόνου. Ουσιαστικά τους δίνει δικαιώματα ισότιμα με έναν ευρωπαίο πολίτη ή αιτητή διεθνούς προστασίας. Τους παρέχει το δικαίωμα της δωρεάν διαμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα και βεβαίως εννοείται και σίτισης που παρέχει η Δημοκρατία, τους δίνει το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, τους δίνει το δικαίωμα της πρόσβαση στην αγορά εργασίας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όσα παιδιά επιθυμούν να προχωρήσουμε με τα θέματα εκπαίδευσης. Ελπίδα όλων είναι να τερματιστεί σύντομα πόλεμος για να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία και το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα των 5 τόσων εκατομμυρίων να επιστρέψει στην Ουκρανία στο βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό σε μια χώρα που φαίνεται ότι είναι εντελώς κατεστραμμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση