ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

​​​​​​​Παιδιά συνέθεσαν το «παζλ πολιτισμών» αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά Λευκωσίας

ΚΥΠΕ

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Λευκωσίας και στο πλαίσιο της προσπάθειας διεκδίκησης του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων όλης της επαρχίας Λευκωσίας, έσπευσαν να συναρμολογήσουν τα κομμάτια παζλ συνθέτοντας τη Λευκωσία ως αυτό που ανέκαθεν ήταν: Ένα μωσαϊκό πολιτισμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, σκοπός της δράσης «Λευκωσία: Παζλ Πολιτισμών», ήταν η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή της Λευκωσίας μέσα από τα μάτια τους.

Τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κλήθηκαν να ζωγραφίσουν, κομμάτια του παζλ με στοιχεία από τις ιστορικές εποχές της Λευκωσίας και της Κύπρου, εμπνευσμένα από εδώλια, αγγεία, κάστρα, αγάλματα, μοτίβα της πολιτιστικής κληρονομιάς παρμένα από τη λαϊκή τέχνη της Κύπρου, αλλά και τη λαϊκή τέχνη εθνικοτήτων που ζουν στη Λευκωσία.

Καλωσορίζοντας παιδιά και νέους στη Λεωφ. Μακαρίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λευκωσίας 2030, Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου, κάλεσε όλους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της Λευκωσίας.

«Έχουμε ανάγκη το δικό σας πάθος και τη δικιά σας αγάπη για τη Λευκωσία», τόνισε.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 να αποτελέσουν όχι μόνο η πόλη της Λευκωσίας, αλλά και τα χωριά της, από τα Λύμπια μέχρι τον Κάτω Πύργο». «Σήμερα η Λευκωσία και σχολεία από όλη την επαρχία Λευκωσίας, δηλώνουν παρόντα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα της Ευρώπης, στο νοτιο-ανατολικότερο της άκρο, μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ημικατεχόμενη πρωτεύουσα, όμως, πιστεύουμε ότι έχουμε την ιστορία, το καλλιτεχνικό δυναμικό, το όραμα και την αγάπη για την πόλη μας, ώστε να αποτελέσουμε ένα φωτεινό φάρο πολιτισμού».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ενώ παρόντες ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η πρώην ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπουλου, νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι και υποψήφιοι Δήμαρχοι και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Από την πλευρά της, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, Λεώνη Ορφανίδου, επισήμανε πως τα παιδιά είναι στο επίκεντρο των σχεδιασμών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030.

«Επιθυμία μας είναι να συνδημιουργήσουμε μαζί με σας τη Λευκωσία 2030. Η συνεργασία δεν αθροίζει απλώς, αλλά πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα και εμείς πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το παρών έδωσαν μαθητές και μαθήτριες από όλη την επαρχία Λευκωσίας, γονείς και εκπαιδευτικοί, η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, η Ομοσπονδία Συνδέσμου Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας και πλήθος κόσμου.

Στο πλάι των παιδιών ήταν και οι φοιτητές του Frederick Institute of Technology που παρουσίασαν έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Μετατρέποντας το μέταλλο σε ελπίδα». Οι φοιτητές κατασκεύασαν 13 γλυπτά από ανακυκλωμένο μέταλλο, τα οποία πωλήθηκαν σε δημοπρασία και τα έσοδα διατέθηκαν για την οικονομική στήριξη παιδιών με καρκίνο.

Τη δράση διοργάνωσαν ο Δήμος Λευκωσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση