ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Πάφος2017 δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή του δρόμου

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι η χρυσή ευκαιρία για την πόλη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η ονομασία της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, μαζί με τη δανέζικη πόλη του Άαρχους, είναι ένα άνευ προηγουμένου πολιτιστικό γεγονός που για την πόλη του Κινύρα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο είναι μία αφετηρία και όχι το τέλος. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος2017 Χρίστος Πατσαλίδης λέει στην «Κ» ότι αυτή η ανάθεση είναι μία ευκαιρία ανάδειξης της πόλης, και μέσω των ποικίλων εκδηλώσεως που θα γίνουν όλο το 2017, προώθησης του κυπριακού πολιτισμού. Ο κ. Πατσαλίδης τόνισε, επίσης, ότι η πόλη θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα και ήδη έχει κερδίσει, μιας και οι εμπειρίες όλων όσοι ενεπλάκησαν στο εγχείρημα είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

–Κύριε Πατσαλίδη, τι σηματοδοτεί το Πάφος2017 για την πόλη αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο;
–Η ανάθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που για πρώτη φορά αναλαμβάνει μία κυπριακή πόλη είναι μία ευκαιρία ανάδειξης του δικού μας πολιτισμού, που είναι όμως και μέρος του συνόλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εκτός αυτών μέσω της Πάφου δεικνύονται οι δυνατότητες που μπορεί να έχει μία μικρή πόλη και μία μικρή χώρα, να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, να συμμετέχουμε, να συνδημιουργούμε και να φέρουμε τη δική μας ταυτότητα στον σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

–Η Πάφος ξαναγίνεται φωτοδότης και σταυροδρόμι πολιτισμών;
–Θεωρώ ότι ο θεσμός αυτός έχει πολύ μεγάλα οφέλη που σηματοδοτούν από εδώ και πέρα μία ιστορική πορεία, με όλο αυτό να είναι μόνο ή αρχή. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν είναι ένα φεστιβάλ με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις. Μέσω του θεσμού αυτού θέλουμε να επιτύχουμε πολύ σημαντικότερους στόχους. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι κληρονομιά μπορεί να αφήσει μία τέτοια διοργάνωση, για εμάς αυτό είναι το όραμα. Το 2017 δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή.

Με αφορμή το Πάφος2017 η πόλη αλλάζει

–Πόσο έτοιμη είναι η Πάφος να αναλάβει τα ηνία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017; Σας ρωτώ διότι πολλά έχουν ακουστεί για την ετοιμότητα της πόλης σε θέματα υποδομής.
–Επαναλαμβάνω ότι το 2017 δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή μιας όμορφης περιπέτειας, που μόνο οφέλη έχει να δώσει στην πόλη της Πάφου. Οι κεντρικές πλατείες που ανακατασκευάζονται, το χάνι του Ιμπραήμ, το ιστορικό κέντρο της Πάφου που ουσιαστικά θα αναζωογονήσει μια ολόκληρη περιοχή, οι σπηλιές στον Μούτταλο, οι αναπλάσεις στην παραμελημένη τουρκοκυπριακή συνοικία, που για πρώτη φορά γίνονται έργα υποδομής από το 1964, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, τα δύο θέατρα, που θα λέγαμε αναγεννιούνται προς όφελος της πόλης, όλα αυτά τα έργα είναι πάρα πολύ σημαντικά είναι μία κληρονομιά και οφείλονται αποκλειστικά στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αρκετά από τα έργα αυτά τα οραματιστήκαμε κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης και μάλιστα πολλά από αυτά υπήρχαν στα συρτάρια για πολύ καιρό, αν δεν υπήρχε ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους, πολύ αμφιβάλλω να θα καταφέρναμε ποτέ να τα υλοποιήσουμε. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ήταν ο καταλύτης για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

–Με τα έργα υποδομής τι γίνεται; Η πόλη είναι έτοιμη;
– Ναι, η Πάφος μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις εκδηλώσεις όπως αυτές έχουν προγραμματιστεί. Μπορεί να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κάποιων έργων και ο πολίτης να έχει υποστεί κάποια ταλαιπωρία, ωστόσο επαναλαμβάνω ότι το σημαντικό είναι ότι η πόλη με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα εμπλουτίζεται τόσο σε θέματα υποδομής όσο και ευρύτερα πολιτιστικά. Το Πάφος2017 θα αφήσει για παράδειγμα στην πόλη δύο νέα θέατρα, αυτό κάτι σημαίνει. 


–Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι λοιπόν μια αφετηρία για την Πάφο. Θα μπορέσει, πιστεύετε, να ακολουθήσει απρόσκοπτα την πορεία που θα της κληροδοτήσει ο θεσμός;
–Ξέρετε, όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό που λέμε Πάφος2017 έχουν γίνει πλέον κοινωνοί μιας άλλης κουλτούρας. Και δεν μιλώ μόνο για όσους βρίσκονται στον στενό κύκλο του Πάφος2017, αλλά και τους τεχνικούς, τους υπαλλήλους φορέων, τους καλλιτέχνες, άπαντες. Όλοι αυτοί έχουν αποκτήσει πλέον μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Είδαν πώς λειτουργούν οι συνέργειες, πώς στήνεται μία διοργάνωση υψηλών απαιτήσεων και αυτά, ξέρετε, είναι κέρδος. Η Πάφος μπήκε στον σύγχρονο χάρτη της ευρωπαϊκής δημιουργίας, όπως είπε και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, όταν είχε έρθει στην Πάφο.

–Με τους Δανούς εταίρους έχετε συνεργαστεί, φυσικά. Μια χρυσή ευκαιρία για περισσότερη εξωστρέφεια, έτσι δεν είναι;
–Οπωσδήποτε. Με την αδελφή πόλη Άαρχους έχουμε μία στενή συνεργασία. Το Μουσικό Λύκειο της Πάφου, που θα αναχωρήσει αυτές τις μέρες για τη Δανία, θα λάβει μέρος στην τελετή έναρξης του θεσμού στη δανέζικη πόλη, αλλά και χορωδία από το Άαρχους θα συμμετάσχει στις δικές μας εκδηλώσεις. Πέραν τούτου, όμως, αναπτύσσονται πλέον σημαντικά δίκτυα συνεργασιών με όλες τις προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες, με πολλούς σημαντικούς φορείς απ’ όλη την Ευρώπη. Η Πάφος γίνεται ένα χωνευτήρι ιδεών, σιγά-σιγά. Μπήκαμε στον χάρτη, όπως είπα, οπότε οι Πάφιοι καλλιτέχνες, και όχι μόνο, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συνέργειες και να γίνουν πιο εξωστρεφείς.

–Από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις τι αίσθηση έχετε αποκομίσει; Η κοινωνία της Πάφου έχει αγκαλιάσει τον θεσμό;
–Νομίζω ότι οι πέραν των 300 εθελοντών που συνδράμουν την προσπάθεια του Πάφος2017 δίνουν το στίγμα ότι κάτι γίνεται στην πόλη, κάτι αλλάζει. Για πρώτη φορά νιώθουμε το πάθος αυτών των ανθρώπων, έτσι που οργανωμένα και μεθοδικά δημιουργείται μία νέα νοοτροπία όσον αφορά την εθελοντική προσφορά και δημιουργίας. Εμπνέεται από τον θεσμό ολόκληρη η πόλη με τις υπηρεσίες της και τους ανθρώπους της, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει, παραστέκεται στον θεσμό, και οι πολίτες με όποιες ταλαιπωρίες υπέστησαν κατά τη διάρκεια των έργων αντιλαμβάνονται ότι η πόλη τους πλέον αλλάζει προς όφελός τους. Συνεπώς, ναι, οι πολίτες της Πάφου έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό, παρακολουθώντας τους αριθμούς αντιλαμβανόμαστε ότι πάρα πολλοί έχουν ευαισθητοποιηθεί στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Οι πολίτες έχουν γίνει κοινωνοί της όλης προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα. Ναι, η κοινωνία της Πάφου δραστηριοποιείται και ευαισθητοποιείται πολιτιστικά.

–Τι θα θέλατε να αφήσει ο θεσμός στην πόλη, αλλά και στην Κύπρο ολόκληρη μετά το 2017;
–Τα έργα είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορεί να αφήσει ο θεσμός. Ωστόσο, η πόλη με το Πάφος2017 αποκτά νέα σημεία κατατεθέν, νέα χαρακτηριστικά. Πέραν λοιπόν της γνωστής μας πολιτιστικής κληρονομιάς το Πάφος2017 μπορεί και θέλουμε να αφήσει τη δική του πολιτιστική σφραγίδα. Θέλουμε να αφήσουμε ένα ζωντανό κύτταρο σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, κάτι που φαίνεται να το κερδίζουμε.


Η μικρή Πάφος κατάφερε πολλά

–Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίστηκε υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έτσι δεν είναι;
–Οπωσδήποτε είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά περισσότερα οικονομικά θέματα απ’ ό,τι είχαν άλλες πόλεις. Εμείς έπρεπε να αντεπεξέλθουμε με πολύ λιγότερα χρήματα και έπρεπε να προετοιμάσουμε το πρόγραμμά μας σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Να σας πω ότι το Άαρχους είχε προϋπολογισμό, γύρω στα 60-70 εκατομμύρια ευρώ, και άλλες πόλεις, που έλαβαν το χρίσμα παλαιότερα, είχαν πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Ωστόσο, αυτό που καταφέραμε είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Η τελετή έναρξης για παράδειγμα σε εμάς θα κοστίσει γύρω στις 300.000 ευρώ όταν η αντίστοιχη στο Άαρχους θα στοιχίσει ενάμιση εκατομμύριο. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι στην τελική αναφορά της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής κατεγράφη ότι η Πάφος αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς μία μικρή πόλη μπορεί να πετύχει ένα τόσο σημαντικό και σπουδαίο πρόγραμμα. Και φτάνοντας στο 2017 είμαστε διπλά χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που καταφέραμε να πετύχουμε όσα πετύχαμε.

–Συνήθως μετά από τέτοιου μεγέθους εκδηλώσεις προκύπτουν διάφορα οικονομικά θέματα. Στο Πάφος 2017 θα επέμβει νομίζετε ο γενικός ελεγκτής όταν τελειώσει το έτος;
–Είμαστε ένας Οργανισμός που λειτουργεί με έναν μικρό αριθμό εργαζομένων και πολλοί από εμάς δουλεύουμε εθελοντικά, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το άριστο αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθούμε και είναι βασική μας αρχή τα πάντα να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των σωστών διαδικασιών και της ορθής διαχείρισης. Μάλιστα, πρώτη μας απόφαση ως Δ.Σ. ήταν να δηλώσουμε ότι κάνουμε αυτή τη δουλειά εθελοντικά, διότι μπροστά στις προκλήσεις του Πάφος2017 χρειάζεται η συνεισφορά όλων. Όπως και να έχει, έχουν μπει κανόνες προσφορών και είναι απαίτησή μας να τηρούνται και επιθυμούμε όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας και της σωστής διαχείρισης. Είμαστε ένας μικρός οργανισμός και χρειάζεται υπερπροσπάθεια από μέρους μας, ώστε όλα να γίνονται με διαφάνεια.

–Πείτε μας δυο λόγια για την Τελετή Έναρξης.
–Είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ, ίσως είναι και το μεγαλύτερο αυτού του είδους που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο. Μία εκδήλωση που καλούμαστε να υλοποιήσουμε σε συνθήκες Ιανουαρίου, είναι μία ανοικτή εκδήλωση και όλοι εργαζόμαστε πυρετωδώς. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, πάντοτε στα δικά μας μέτρα βέβαια. Η Τελετής Έναρξης της αδελφής πόλης Άαρχους έχει κόστος γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο, με τη δική μας να κοστίζει γύρω στις τριακόσιες χιλιάδες. Με τους λιγότερους δυνατούς οικονομικούς πόρους προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Σας καλούμε όλους να έρθετε να απολαύσετε το θέαμα το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου. Από το πρωί του Σαββάτου με ορχήστρες και χορωδίες και εκθέσεις, σε διάφορα σημεία της πόλης. Στις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσει η επίσημη τελετή, που θα είναι εμπνευσμένη από τον μύθο της Γαλάτειας και του Πυγμαλίωνα που γέννησαν την Πάφο. Φυσικά, η Πάφος περιμένει να υποδεχθεί όλη την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Μάθετε περισσότερα για το Πάφος2017 στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού: www.pafos2017.eu

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση