ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σωφρόνης Σωφρονίου: Great Quotations in English

Συναγωγή αποφθεγμάτων του αγγλόφωνου κόσμου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σωφρόνης Α. Σωφρονίου
Superior Quotations to Educate and Amuse
εκδ. Amazon, 2015, σ. 404


Έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου το βιβλίο του Κύπριου ακαδημαϊκού Σωφρόνη Α. Σωφρονίου με μία συλλογή αποσπασμάτων και αναφορών από τον αγγλοσαξονικό κόσμο της γνώσης και χωρίς να το καταλάβω «συνελήφθην» να διαβάζω κάπως αδηφάγα αποφθέγματα σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, της πολιτικής και της κοινωνίας. Το βιβλίο του Σωφρονίου «Superior Quotations to Educate and Amuse» είναι χωρισμένο σε χρονολογική σειρά ξεκινώντας από τον Βέδα ή Σεβάσμιο Βέδα, τον Βενεδικτίνο μοναχό που συνέγραψε το έργο «Εκκλησιαστική ιστορία της Αγγλίας», φτάνοντας έως τους πιο πρόσφατους διανοούμενους του αγγλόφωνου κόσμου. Μάλιστα, για το κάθε όνομα υπάρχει η ιδιότητά του και οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει με ποιον «συνομιλεί».
Η ανθολόγηση αυτή των αναφορών οπωσδήποτε είναι παιδευτική και συνάμα διασκεδαστική, καλύπτοντας όλα τα γνωστικά πεδία, από τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τις φυσικές επιστήμες, την πολιτική και την οικονομία. Είναι μία συναγωγή σοφίας που καλύπτει εξαντλητικά είκοσι αιώνες αγγλόφωνης πνευματικής παραγωγής και νομίζω ότι μία τέτοια συγκέντρωση δεν έχει προηγούμενη, τουλάχιστον στην αγγλική γλώσσα.

Οι 400 σελίδες του βιβλίου κατανέμονται σε 13 κεφάλαια, όπου χωρίζονται χρονολογικά (σε αδρές γραμμές) οι συγγραφείς από τα έργα των οποίων ο Σωφρόνης Σωφρονίου αρύεται τις σημαντικότερες στιγμές λόγου τους.
Η συγκέντρωση αυτή των αποφθεγμάτων από το Αγγλοσαξονικό Χρονικό και τον Σαίξπηρ έως τον Δαρβίνο, τον Τσόρτσιλ, τη Βιρτζίνια Γουλφ, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, αλλά και έως τους πιο πρόσφατους Πωλ Κρούγκμαν, Στηβ Τζομπς, Μπιλ Γκέιτς και άλλους πολλούς οπωσδήποτε ήταν μία κοπιαστική δουλειά, αφού απαιτεί πάρα πολύ καλή εποπτεία της μακραίωνης λογοτεχνικής παραγωγής του αγγλόφωνου κόσμου, αλλά και τη παρακολούθηση των σύγχρονων τεκταινόμενων σε πάρα πολλούς τομείς. Μια συναγωγή σοφίας που ομοιάζει με του ευαγγελιστή Ιωάννη (6,12), «Συναγάγετε τα περισσεύματα κλάσματα, ίνα μη τι απόληται», αν και η σοφία που συγκεντρώνεται στον τόμο «Superior Quotations to Educate and Amuse» οπωσδήποτε δεν περιέχει μόνο μικρές και βραχείς παραινέσεις αλλά συγκεντρώνει έναν εξαιρετικά σημαντικά αριθμό αποφθεγμάτων με σπουδαία αξία και βάρος.

Είναι αξιέπαινη αυτή η προσπάθεια του Σωφρονίου και ως τέτοια κρίθηκε ήδη, αφού το πόνημά του αυτό έχει καταταγεί στις πρώτες δέκα θέσεις (5 stars) του Εκπαιδευτικού Χάρτη (Education Charts) των βιβλίων Amazon.
Το «Superior Quotations to Educate and Amuse» πράγματι μπορεί και να διδάξει αλλά και να διασκεδάσει. Φυσικά, ξεφυλλίζοντας ο αναγνώστης τις σελίδες του μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της αγγλοσαξονικής πνευματικής παραγωγής, και να γνωρίσει επιστήμονες, λογοτέχνες και τα έργα τους. Η συγκέντρωση αυτή των λόγων των σοφών του αγγλόφωνου κόσμου πράγματι είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια που απευθύνεται σε όσους αναζητούν λόγια δυνατά, διασκεδαστικά αλλά και στοχαστικά. Μία σταχυολόγηση γνωμικών, αποσπασμάτων και φράσεων πολύτιμος οδηγός για όλους.

*Το βιβλίο διατίθεται τώρα και στα περίπτερα, σε πολύ προσιτή τιμή.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση