ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επτά επιλογές παιδικού νεανικού βιβλίου από την «Κ»

Η «Κ» σάς προτείνει μερικά μόνο βιβλία, γνωρίζοντας πως υπάρχουν πολλά περισσότερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

«Η ιστορία του Λάθους…μου»
εκ. Ψυχογιός

Στην ιστορία, ο βασιλιάς Εκφόβιος συνθλιβεί τα γειτονικά βασίλεια, εκτοξεύοντας μπάλες κανονιού που περιέχουν αρνητικές λέξεις. Όταν φτάνει η σειρά του τελευταίου και ασήμαντου βασιλείου, ο βασιλιάς Συνετός αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να νικήσουν τον Εκφόβιο είναι να πιστέψουν στη δύναμη των θετικών λέξεων και να τις σκορπίσουν παντού.

Η Μαρία Λοϊζίδου είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Το 2015 κέρδισε διάκριση στον Διαγωνισμό Ανέκδοτου Παραμυθιού του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί τα έργα της «Το μαγαζάκι του χρόνου», «Ο πόλεμος των λέξεων» και «Η ιστορία του… Λάθους μου» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο της «Η ιστορία του Λάθους…μου» ήταν υποψήφιο στη βραχεία λίστα Παιδικού Βιβλίου του ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ, εκδόσεις 2020.

ΣΑΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο φύλακας του 8κτώ - Η αρχή…
εκδ. Ελληνοεκδοτική

Η ιστορία περιγράφει την ζωή του Αιμίλιου, ξεκινώντας από τη βρεφική του ηλικία, όταν ζει σε ορφανοτροφείο, μετά παιδί, υιοθετημένο από την Ερασμία και τον Γεώργιο Βρανά κι αργότερα ως έφηβο, αστέρι του τσίρκου Μιράκλ. Η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, μια και τίποτα στη ζωή δεν μένει στάσιμο και το μόνο βέβαιο είναι η αλλαγή. Το βιβλίο «Ο φύλακας του 8κτώ, η αρχή…» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για μεγάλα παιδιά και εφήβους.
Η Σάντρα Ελευθερίου σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως εικονογράφος. Έλαβε έξι φορές το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης, εκπροσώπησε την Κύπρο στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012 και προτάθηκε από τον Κ.Σ.Π.Ν.Β. (ΙΒΒΥ Κύπρου) για το Βραβείο Άντερσεν 2020. Το βιβλίο «Από την πόλη έρχομαι…», που έγραψε με τη Φυτούλα Βακανά, βραβεύτηκε από ΚΣΠΝΒ και συμπεριλήφθηκε στη λίστα των επικρατέστερων τίτλων για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

ΓΙΩΤΑ Χ. ΔΙΑΚΟΥ

«Η πράκτορας Αστραπή λύνει μυστήρια στο Πι και Φι:
1. Μυστήριο στην Τραμπολινογειτονιά»
εκδ. Βιβλιοσκόπιο

Η ηρωίδα της ιστορίας, η πράκτορας Αστραπή, είναι ένα κορίτσι πρώτης σχολικής ηλικίας με ιδιαίτερες για την ηλικία της «πρακτορικές» ικανότητες. Όλα τα παιδιά της παρέας την αγαπούν, τη θαυμάζουν και την εμπιστεύονται. Το πρότυπο λοιπόν της ηρωίδας που προβάλλεται μέσα από την ιστορία, προωθεί με έμμεσο τρόπο την Ισότητα των Φύλων, στηρίζοντας έτσι τον 5ο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η αλλαγή που φέρνει η ηρωίδα πράκτορας Αστραπή, είναι μια εσωτερική αλλαγή στον τρόπο που τα μικρά παιδιά αποδέχονται ένα μη-συνηθισμένο πρότυπο φύλου.
Η Γιώτα Χ. Διάκου έχει σπουδάσει Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο με διάκριση στην Ανοικτή, Ευέλικτη και Εξ Αποστάσεων Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2018 βραβεύτηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας. Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο το πρώτο παιδικό βιβλίο της: «Η πράκτορας Αστραπή λύνει μυστήρια στο Πι και Φι: 1. Μυστήριο στην Τραμπολινογειτονιά».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μια μέρα μόνο
εκδ. Καστανιώτης

Τι θα προφταίνατε να κάνετε αν η ζωή σας ήταν τόσο σύντομη που διαρκούσε μόνο μια μέρα; Ένα ανοιξιάτικο πρωινό από ένα τόσο δα μικρό αβγουλάκι γεννιέται η Μέι. Η Μέι βλέπετε είναι ένα εφημερόπτερο (Mayfly). Το έντομο με τον πιο σύντομο κύκλο ζωής στον κόσμο, και ζει μονάχα για μία μέρα, ούτε λεπτό παραπάνω.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό της Κύπρου. Από το 1991 βρίσκεται στον χώρο της διαφήμισης και των γραφικών και το 1993 ιδρύει τη δική του διαφημιστική εταιρεία στην οποία εργάζεται μέχρι σήμερα. Από το 2018 η συγγραφή παιδικών βιβλίων τον κερδίζει και το Νοέμβριο του 2020 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο «Μια μέρα μόνο» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το οποίο και βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για μικρά παιδιά.

ΜΑΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ-ΚΑΔΗ

«Ένα χαμόγελο και δύο όμορφες λέξεις»
εκδόσεις Καλέντη

Ακολουθώντας τους ήρωες στις σελίδες της ιστορίας, βλέπεις πώς οι διαφορετικοί τους δρόμοι γίνονται ένας και η μοναξιά τους, απαλή σαν χάδι… Ένα βιβλίο για τη μοναξιά και τη δύναμη της προσφοράς, που αναδικνύει πώς μέσα από μικρές πράξεις καλοσύνης, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός συνανθρώπου του που νιώθει μόνος και ξεχασμένος.Το βιβλίο περιλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα του Elniplex 2021 και στη βραχεία λίστα του Κυπριακού κρατικού βραβείου λογοτεχνίας για μικρά παιδιά 2021.

Η Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή γεννήθηκε στη Λεμεσό και σήμερα ζει στη Λευκωσία. Tο συγγραφικό της έργο επικεντρώνεται σε βιβλία για παιδιά που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, τη φιλοζωία και την περιβαλλοντική συνείδηση. Για τα βιβλία «Άσπρη στολή» και «Ο Νικόλας και η Έλλη» έχει λάβει το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για μικρά παιδιά. Έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο παιδικού βιβλίου της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου (Το χαμόγελο της Σεμέλης), με το βραβείο Peter Pan της Σουηδίας (Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ).

ΑΝΝΑ ΚΟΥΠΠΑΝΟΥ

Ο Φοίβος και η φάλαινα
εκδ. Πατάκη

Ο φόβος του Φοίβου είναι πολύ μεγάλος. Είναι όμως μεγαλύτερος από μια γαλάζια φάλαινα; Όταν ο Φοίβος αντικρίσει τον φόβο του για πρώτη φορά, θα μάθει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και η καρδιά του θα γεμίσει µε άλλα συναισθήματα. Ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει για το παιδικό άγχος, αλλά και για την απελευθερωτική στιγμή που ένας φόβος αποκτά μορφή και έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η Άννα Κουππάνου είναι η υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022. Είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Παιδείας. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2015), και τιμήθηκε επίσης με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018).

EΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛEΟΥΣ, ΑΝΔΡEΑΣ ΧΑΤΖΗΧΑΜΠHΣ, ΔHΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΧΑΜΠH, ΜΑΡΙAΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔAΚΗ, PEDRO REIS, DAPHNE GOLDMAN

«Τότε που οι άνθρωποι πάγωσαν και ο πλανήτης καιγόταν»
εκδ. Τελεία

Μια στρατιά υπερηρώων – Μια ομάδα παιδιών, αναλαμβάνει δράση και σώζει τον πλανήτη μας. Μια υπέροχη ιστορία μιας ομάδας παιδιών που δρουν ως περιβαλλοντικοί πολίτες για να σώσουν τον μικρό γαλάζιο πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή. Μια ομάδα παιδιών που εμπλέκουν παππούδες και γιαγιάδες και σκύλους και γάτες… Και τελικά; Τελικά κάνουν τη διαφορά! Μια ιστορία που θα συναρπάσει, που θα εμπνεύσει, που θα ενεργοποιήσει τα παιδιά. Μια ιστορία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση