ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να αναστοχαστούμε πάνω στις επιλογές μας

Ο Νικόλας Κυριάκου μιλάει στην «Κ» για το βιβλίο του «10+1 μύθοι για το Κυπριακό»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρουσιάζεται την Πέμπτη 2 Ιουνίου στη Δημοσιογραφική Εστία το βιβλίο του Νικόλα Κυριάκου «10+1 μύθοι για το Κυπριακό» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψηφίδες. Το βιβλίο «10+1 μύθοι για το Κυπριακό» είναι το δεύτερο στην Κυπρολογική Σειρά «Ρότσος» και αποτελεί ένα εγχειρίδιο γύρω από το Κυπριακό και τους μύθους που έχουν κτιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο Νικόλας Κυριάκου είναι νομικός και έχει διατελέσει μέλος της ομάδας στήριξης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Μον Πελεράν Ι, στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.

Ο κ. Νικολάου μοιράστηκε με τους αναγνώστες της «Καθημερινής» 500 λέξεις για το βιβλίο του και για τη λογοτεχνία εν γένει.

 

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Διαβάζω λίγες σελίδες εναλλάξ από το «Tyranny of merit» του Michael Sandel και το «Aftermath» του Harald Jähner. Το πρώτο είναι ένα δοκίμιο για την έννοια της αξιοκρατίας και το δεύτερο για τα μεταπολεμικά χρόνια στη Γερμανία.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Δεν ταυτίστηκα ποτέ με αυτό τον τρόπο, ίσως να είναι αδυναμία μου.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε;

Τη Λουΐζα Παπαλοϊζου γιατί υποψιάζομαι ότι μοιραζόμαστε μια συγκεκριμένη αίσθηση της Κύπρου, τον Juan Gabriel Vásquez επειδή τα παιχνίδια της μνήμης που παίζει μου είναι γνώριμα και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη για να μιλήσουμε για την ηθική συγκρότηση του ανθρώπου. Ελπίζω να δεχθούν.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Από επαγγελματική διαστροφή θα ρωτούσα πώς ορίζεται ένα κλασικό βιβλίο. Χάριν απάντησης: «Το μηδέν και το άπειρο», του Άρθουρ Κέσλερ.

Σε ποιο κλασικό βιβλίο ανατρέχετε;

Πάσχω από δύο σύνδρομα: παρορμητικές αγορές βιβλίων σε κάθε ευκαιρία, που έχει οδηγήσει σε ράφια αδιάβαστων βιβλίων και ανάγνωση βιβλίων μόνο μία φορά ώστε να μπορέσω να διαβάσω τα νέα βιβλία. Έτσι, δεν ανατρέχω σε παλιά αναγνώσματα.

Ο μύθος στην ελληνική ιστορία πάντα συνέπαιρνε τους αναγνώστες. Εσείς βεβαίως επιλέγετε να τον χρησιμοποιήσετε αρνητικά…

Νομίζω ο μύθος είχε μια μεταπλαστική και παιδευτική λειτουργία, με ηθικό περιεχόμενο. Δεν πιστεύω ότι έχει εγγενώς αρνητικό ή θετικό περιεχόμενο. Στο βιβλίο μου επιχειρώ να κλονίσω την παραπειστική λειτουργία του.


Κυπριακό: Αφήγημα παράλληλης πραγματικότητας

 Ποιος είναι ο ρόλος των μύθων στην πορεία του Κυπριακού;

Πιστεύω ότι η πολιτική ελίτ του τόπου δημιουργούσε για δεκαετίες ένα αφήγημα παράλληλης πραγματικότητας για να δικαιολογήσει τις αστοχίες της και να χειραγωγήσει την κοινωνία. Δεν το εννοώ, φυσικά, με συνωμοσιολογικούς όρους.

Ποιος είναι ο καθοριστικότερος μύθος του και γιατί;

Θα διάλεγα τον μύθο ότι οι αγνοούμενοι είναι μόνο οι 1619 ελληνοκύπριοι που χάθηκαν το 1974. Κανείς δεν μιλάει για τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους, ούτε για όσους εξαφανίστηκαν την περίοδο 1963-64. Αυτό εκπαίδευσε γενεές Κυπρίων στην προσχηματική χρήση ενός ανθρωπιστικού θέματος, η οποία υπονόμευσε ηθικά την κοινωνία μας και έδωσε το μήνυμα ότι τα πάντα επιτρέπονται.

Στο Κυπριακό λέτε δεν είναι κανένας αθώος. Έχουν όμως όλοι την ίδια ευθύνη;

Προφανώς όχι. Ο σκοπός δεν είναι να ποσοτικοποιήσουμε την ευθύνη. Αυτό δεν θα μας έβγαζε πουθενά. Το ζήτημα είναι να αναστοχαστούμε πάνω στις επιλογές μας των τελευταίων δεκαετιών.

Από την πορεία του Κυπριακού τι θα έπρεπε να κρατήσει η νέα γενιά;

Το αδιέξοδο του εθνικισμού, την ασημαντότητα του βερμπαλισμού, την αξία του μέλλοντος.

Η μνήμη έχει ρόλο σε όλο αυτό;

Πρώτιστη! Το συμπυκνώνει ο Σεφέρης: «Κύριε, βόηθα να θυμόμαστε πώς έγινε τούτο το φονικό / την αρπαγή το δόλο την ιδιοτέλεια, το στέγνωμα της αγάπης / Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε».

 

Πληροφορίες

Για το βιβλίο του Νικόλα Κυριάκου θα μιλήσουν η Μαρίνα Οικονομίδου, διευθύντρια εφημερίδας «Καθημερινή», η Σταύρη Καλοψιδιώτου, νομικός – διεθνολόγος, η Μυρτάνη Πιερή, επίκουρη καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Νάσια Χατζηγεωργίου, επίκουρη καθηγήτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταβατικής Δικαιοσύνης, πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κατερίνα Γεννάρη, διεθνολόγος.

Πέμπτη 2 Ιουνίου, ώρα 7 μ.μ. Δημοσιογραφική Εστία, λεωφόρος ΡΙΚ 12, Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση