ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον Στ. Χριστοδούλου το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

Gια το νουάρ μυθιστόρημά του «Η μέρα που πάγωσε ο ποταμός» από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Σταύρος Χριστοδούλου είναι ο νικητής του φετινού Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το νουάρ μυθιστόρημά του «Η μέρα που πάγωσε ο ποταμός». Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκαν άλλοι δώδεκα συγγραφείς από ισάριθμες χώρες της Ε.Ε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Βουδαπέστη, 12 Φεβρουαρίου 1985. Το κρύο περονιάζει τα κόκαλα, ο ποταμός έχει παγώσει και ένας χρησμός, που ακούγεται σαν κρώξιμο, σημαδεύει τον νεογέννητο Γιάνος: «Κακός σπόρος, κακά μαντάτα». Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο χρησμός επιβεβαιώνεται• ο «Γιάνος ο Ούγγρος» συλλαμβάνεται στην Αθήνα, κατηγορούμενος ότι δολοφόνησε τον ζωγράφο Μίλτο Αδριανό. Πρόκειται άραγε για ένα ακόμα «τυπικό» έγκλημα όπου εμπλέκεται το κύκλωμα της αντρικής πορνείας; O δημοσιογράφος Στράτος Παπαδόπουλος ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας, σκαλίζοντας ζωές παράλληλες, που ενίοτε συναντώνται στο περιθώριο της νέας αθηναϊκής πραγματικότητας. Μια εξηντάχρονη χήρα που διατηρεί ερωτική σχέση με τον Ούγγρο, η γυναίκα του με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, ο γόνος μιας ισχυρής πολιτικής οικογένειας που σχετιζόταν με τον ζωγράφο, ένας κρυψίνους αστυνόμος και ένας σκοτεινός τύπος του υπόκοσμου είναι τα πρόσωπα-κλειδιά σε ένα άνισο παιχνίδι συναλλαγών. Στο βιβλίο του Σταύρου Χριστοδούλου κανείς δεν μοιάζει αθώος, ενώ η αλήθεια κρύβεται, όπως πάντα, στις λεπτομέρειες. Καθώς αποκαλύπτεται το μυστήριο, τα γκρίζα νερά του Δούναβη παρασέρνουν τις ιστορίες ανθρώπων που το μόνο που επιθύμησαν ήταν ν’ αγαπηθούν.

 

Ο συγγραφέας

Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Επέλεξε τη δημοσιογραφία και εργάστηκε ως διευθυντής περιοδικών στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Εδώ και πολλά χρόνια ανήκει στο δυναμικό της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».
Το πρώτο του βιβλίο ήταν το μυθιστόρημα «Hotel National» από τις εκδόσεις Καλεντη το 2016 (διαβάστε εδώ την κριτική), το οποίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου. Το δεύτερο του βιβλίο του «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» από τις εκδόσεις Καστανιώτης, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για εκδόσεις του 2018.

 

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature)

Το βραβείο αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP). Στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» συμμετέχουν σαράντα μία χώρες και κάθε χρόνο δεκατρείς από αυτές λαμβάνουν μέρος με υποψήφια βιβλία. Κάθε χώρα ορίζει μία επιτροπή για να προτείνει και να κρίνει τα υποψήφια βιβλία.

 

 Το σχόλιο της κριτικής επιτροπής της Κύπρου:

«Η δολοφονία ενός διάσημου ζωγράφου στην Αθήνα χρησιμεύει ως μία φαινομενικά απλή αφετηρία του μυθιστορήματος. Καθώς η ιστορία παρακολουθεί τον κύριο πρωταγωνιστή, η αφήγηση επικεντρώνεται σε μια ποικιλία γεωγραφικών τοποθεσιών και ανθρώπινων συνθηκών, που οδηγεί σε ένα στοιχείο δελεαστικού κοσμοπολιτισμού, προσδίδοντας στο μυθιστόρημα ένα ξεχωριστό εύρος και βάθος στην πλοκή […] Η επιτροπή θεωρεί ότι το μυθιστόρημα του Χριστοδούλου είναι το πιο κατάλληλο για το βραβείο, καθώς διαθέτει ιδιότητες που θα προσελκύσουν τους ευρωπαίους αναγνώστες, μεταφραστές και εκδότες».

Σημειώνεται ότι για το βραβείο ήταν επίσης υποψήφιοι από την Κύπρο η Κωνσταντία Σωτηρίου με το βιβλίο της «Πικρία Χώρα» και ο Χρίστος Κυθρεώτης για τον βιβλίο του με τίτλο «Εκεί που ζούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση