ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλογή δεδομένων από εκκλησίες στα κατεχόμενα

Ψηφιακή καταγραφή τοιχογραφιών και αρχικής εικόνας των εκκλησιών μέσω ορθοφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης

Δελτίο Τύπου

Το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας, έχει επισήμως εγκριθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να καταγράψει και να συλλέξει δεδομένα των εκκλησιών της Αγίας Σολομονής στην Κώμα του Γιαλού στην Αμμόχωστο, της Παναγίας Περγαμηνιώτισσας στην Ακανθού, της Παναγίας Αψινθιώτισσας στο Σιγχαρί στην Κερύνεια και το Μοναστήρι του Αντιφωνητή ανάμεσα στην Καλογραία και τον Άγιο Αμβρόσιο στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. 

Η Παναγία Περγαμηνιώτισσα

Όλα τα ευρήματα της έρευνας στεγάζονται στο Βυζαντινό μουσείο στη Λευκωσία.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 πολλές από τις εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν υποστεί ζημιές και έχουν απογυμνωθεί, ενώ υπολογίζεται ότι γύρω στις 15.000-20.000 εικόνες και αρκετές δεκάδες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που τις κοσμούσαν κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους με σκοπό να πουληθούν στην μαύρη αγορά. Ανάμεσα στη μακρά λίστα των βεβηλωμένων εκκλησιών είναι και οι εκκλησίες αυτής της μελέτης.

Ψηφιακή καταγραφή τοιχογραφιών 

Με προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Κυπριακές Αρχές, αρκετές τοιχογραφίες έχουν αποκατασταθεί και καταγραφεί ψηφιακά μέσω ορθοφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Οι εν λόγω εκκλησίες έχουν καταγραφεί με παρόμοιο τρόπο, προκειμένου οι τοιχογραφίες που αποκολλήθηκαν να επανατοποθετηθούν ψηφιακά στις αρχικές τους θέσεις.

Στιγμιότυπο από την ορθοφωτογράφιση υψηλής ανάλυσης.

Η εικονική αναπαράσταση των τοιχογραφιών βοήθησε στην ποσοτική καταγραφή των χαμένων κομματιών, στην ορθή επανατοποθέτηση σχεδόν κάθε κομματιού στην αρχική του θέση, στην ανάληψη πληροφοριών για τα ακριβή χρώματα και τέλος στην προετοιμασία ενός ψηφιακού μουσειακού εκθέματος, που θα συμπεριληφθεί στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και που θα παρουσιάζεται σε κλίμα 1:1 αναπαράσταση των τοίχων της εκκλησίας.

STARC- Η πρώτη επίσκεψη

Η εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, που είναι και υπεύθυνη για τη συλλογή δεδομένων, αποτελείται από το Δρα Dante Abate και τη Μαρίνα Φάκα οι οποίοι επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα μαζί με τον επιμελητή του Βυζαντινού Μουσείου την εκκλησία της Αγίας Σολομονής στην Κώμα του Γιαλού. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι βανδαλισμοί συνεχίζονται καθώς και η ζημιά στην αψίδα έχει καταγραφεί και μπορεί πλέον να αναπαρασταθεί ψηφιακά μέσω ενός τρισδιάστατου διαδικτυακού μοντέλου: 

http://ephemera.cyi.ac.cy/sites/ephemera/3D1/ayia_solomoni.html

Πρόγραμμα «EpHEMERA»

Το ερευνητικό πρόγραμμα «EpHEMERA» διεξάγεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αποκατάστασης των βεβηλωμένων και σήμερα επαναπατρισμένων τοιχογραφιών και μωσαϊκών, το οποίο χρηματοδοτείται από την ελβετική κυβέρνηση. Όλα τα αντικείμενα βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο, μπορεί κανείς να εξερευνήσει ψηφιακά τις απειλούμενες απο καταστροφές και βανδαλισμούς εκκλησίες, στην περιοχή των κατεχομένων, μέσω της βάσης δεδομένων «EpHEMERA», μιας αποθήκης τρισδιάστατων μοντέλων: http://ephemera.cyi.ac.cy/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X