ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα Γλυπτά, ο δανειστής και ο δανειζόμενος

Η εικόνα, ο συμβολισμός, το μήνυμα της επανένωσης, έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν επιβεβαίωση του πάγιου και δίκαιου αιτήματος της χώρας

Newsroom Κ, Αθήνα

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Είναι μάλλον αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν γνωρίζουν το νομικό καθεστώς σε σχέση με έναν πιθανό δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Δεν αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι τους όρους τους βάζει ο δανειστής και όχι ο δανειζόμενος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Observer, διατύπωσε το αίτημα για δανεισμό με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τοποθετώντας το, ορθώς, στο υψηλότερο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ωστόσο, ήταν απολύτως σαφής ως προς το πάγιο αίτημα της Ελλάδας: την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες, ούτε και διαφαίνεται κάποια αλλαγή στρατηγικής από την παρούσα κυβέρνηση. Τα μαζικά βέλη που έσπευσε να εξαπολύσει η αξιωματική αντιπολίτευση έπεσαν στο κενό. Ηταν μια αντανακλαστική, εσπευσμένη, «υποχρεωτική» αντίδραση που την αφήνει εκτεθειμένη. Εγινε για να γίνει.

Η πρόταση του πρωθυπουργού πρέπει να κριθεί υπό διαφορετικό πρίσμα, κι αυτό συγκεντρώνει πολλά θετικά που μάλλον ενισχύουν παρά αποδυναμώνουν την υπόθεση της διεκδίκησης. Φανταστείτε μια περιοδική έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τι διαφήμιση θα ήταν για τη χώρα, πόσο πολύ θα συζητιόταν και θα απασχολούσε το κοινό παντού εκτός Ελλάδας, πόσα δημοσιεύματα και αφιερώματα θα γίνονταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φανταστείτε τι δυναμική που θα αποκτούσε το θέμα των Γλυπτών.

Η εικόνα, ο συμβολισμός, το μήνυμα της επανένωσης, έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν επιβεβαίωση του πάγιου και δίκαιου αιτήματος της χώρας. Ολοι θα έβλεπαν που πραγματικά ανήκουν τα Γλυπτά. Η ενδεχόμενη θετική απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στο αίτημα της Ελλάδας ίσως άνοιγε τον δρόμο για έναν μακροχρόνιο δανεισμό, προοπτική που διαλύει αρκετούς από τους φόβους των Βρετανών, με κυριότερο να ανοίξει η όρεξη και άλλων χωρών για διεκδίκηση εκθεμάτων.

Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι εύκολο. Απαιτεί σκέψη και λεπτούς χειρισμούς, απαιτεί όμως και ευελιξία. Ενα πάγιο αίτημα δεν σημαίνει ότι πρέπει να διατυπώνεται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πρόωρα χαμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν αφιερωμένη η ημερίδα-έκθεση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου.

Η Σοφία από την Κρήτη

Ένα πολυπληθές ακροατήριο ανακάλυψε πώς ο Μινωικός πολιτισμός, εξακολουθεί να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μέσα στο Virginia Museum of Fine Arts υπάρχει ένα λειτουργικό δωμάτιο, που περιμένει τον βραδινό του φιλοξενούμενο.

Με ξενοδόχο τον Χόπερ

Η ιδέα του Virginia Museum Of Fine Arts να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια τρισδιάστατη εμπειρία του καλλιτεχνικού έργου ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X