ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έναν πτωχόν νησσίν και ορφανόν ρηγάτον…

Διάλεξη για τη μεσαιωνική Κύπρο και τη θέση της μεταξύ Δύσης και Ανατολής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος» το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει τη διάλεξη «Έναν πτωχόν νησσίν και ορφανόν ρηγάτον…», η οποία θα δοθεί από τη δρα Άγγελ Νικολάου – Κονναρή την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 7:30 μ.μ.

 

Ένα φτωχό ρηγάτο

Η δρ Κονναρή θα επιχειρήσει μια ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την τριών αιώνων ζωή του Μεσαιωνικού Ρηγάτου της Κύπρου σε συνάρτηση με τη θέση που καταλάμβανε το νησί στη σφαίρα επιρροής και συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και της Ανατολής. Παράλληλα, θα διερευνήσει την κοινωνική και οικονομική ιστορία της περιόδου μέσα από τη μελέτη των εισαγόμενων φεουδαλικών θεσμών και της σχέσης τους με το προϋπάρχον βυζαντινό σύστημα. Στην ομιλία της η δρ Κονναρή θα μιλήσει και για τις εκκλησιαστικές σχέσεις και τη διαμόρφωση του νέου πολιτισμικού και γλωσσικού τοπίου. Στόχος της διάλεξης είναι η κατανόηση της συνύπαρξης των επήλυδων Λατίνων με τους γηγενείς Έλληνες και τις άλλες μειονότητες, τόσο στον κοινωνικό όσο και στον θρησκευτικό και πολιτισμικό τομέα, και η εξαγωγή συμπερασμάτων για καίρια ζητήματα, όπως ο βαθμός πολιτισμικής αλληλεπίδρασης και αφομοίωσης και η αναδιατύπωση ή η δημιουργία νέων προσωπικών, τοπικών και συλλογικών ταυτοτήτων.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια
Η δρ Άγγελ Νικολάου-Κονναρή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία του λατινοκρατούμενου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία της Κύπρου κάτω από τη διακυβέρνηση των Λουζινιανών και των Βενετών, με έμφαση στις διάφορες πτυχές πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών μεταξύ Ελλήνων και Λατίνων και σε συναφή φαινόμενα στους τομείς των κοινωνικών θεσμών, της γλώσσας, της θρησκείας και της διαμόρφωσης της ταυτότητας και της ετερότητας. Μελετά, ακόμη, τη κυπριακή ιστοριογραφική παραγωγή (τέλος 12ου-17ος αι.), προσωπογραφικά θέματα και ζητήματα φύλου στην κυπριακή κοινωνία κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Κρατήσεις
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για την έγκαιρη συμμετοχή στη διάλεξη. Επικοινωνία: Τηλ: +357 22661475 / email: info@leventismuseum.org.cy

Περισσότερες πληροφορίες για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος» στην ιστοσελίδα του Μουσείου: www.leventismuseum.org.cy 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X