ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Λεμεσός είναι τυχερή που έχει το Ριάλτο

Να επενδύσουν οι φορείς της πόλης στον πολιτισμό λέει η κα Δάφνη Πίττα - Διογένους νέα πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

«Αν είναι κάτι που θεωρώ απολύτως αναγκαίο είναι αυτή η αναζήτηση για καινούργιες “εμπειρίες” που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων ανθρώπων και που θα βοηθήσουν στην εξέλιξή τους ως πολίτες με κριτική σκέψη» λέει στη συνέντευξή της στην «Κ» η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. του Ριάλτο στη Λεμεσό κα Δάφνη Πίττα - Διογένους, η οποία ανέλαβε το τιμόνι ενός εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών οργανισμών όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά ολόκληρης της χώρας. Η κα Πίττα οραματίζεται την ενσωμάτωση, αν είναι δυνατόν, όλων των μορφών τέχνης στις δραστηριότητες του θεάτρου, να αναλάβει ο οργανισμός μεγαλύτερες παραγωγές και πάνω απ’ όλα να προσελκύσουν νέους ηλικιακά κυρίως, θεατές.

–Είστε μία ενεργή πολίτης στα κοινά, ζυγίσατε τις ευθύνες που απορρέουν από μία τέτοια θέση και βάρυνε η πλευρά της προσφοράς φαντάζομαι... ποιο είναι το όραμά σας και τι θα επιδιώξετε να φέρετε περισσότερο στο Θέατρο Ριάλτο;

–Ο κύριος λόγος που αποδέχτηκα τη θέση ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ριάλτο είναι ο θαυμασμός που έτρεφα προς τον οργανισμό εδώ και χρόνια ως θεατής, θεωρώ πως γίνεται μια καταπληκτική δουλειά προσφοράς προς τον πολιτισμό και αποδέχτηκα την πρόταση με ενθουσιασμό. Η γενική διευθύντρια του Ριάλτο κα Γεωργία Ντέτσερ, όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται και προσφέρουν, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο κάνουν εξαιρετική δουλειά. Εισερχόμενη ως πρόεδρος του Δ.Σ. θέλω πρώτα απ’ όλα να συντονιστώ με τις προσπάθειές τους και στη συνέχεια να τις ενισχύσω με τη δική μου ματιά, από τη δική μου οπτική γωνία. Το όραμά μου είναι να ενσωματώσουμε, αν είναι δυνατόν, όλες τις μορφές τέχνης στις δραστηριότητές μας, να αναλάβουμε μεγαλύτερες παραγωγές και πάνω απ’ όλα να προσελκύσουμε νέους ηλικιακά κυρίως, θεατές.

–Θα έλεγε κάποιος ότι οι σπουδές σας δεν συνάδουν με το αντικείμενο της θέσης... πώς θα απαντούσατε;

–Φαινομενικά οι σπουδές μου στη Φαρμακευτική δεν συνάδουν με το αντικείμενο της θέσης, η πραγματικότητα όμως είναι πως οι τέχνες πάντοτε είχαν μεγάλη προτεραιότητα στη ζωή μου, καθώς πιστεύω πως ολοκληρώνουν έναν άνθρωπο και χωρίς αυτές δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος και εξέλιξη. Η έκφραση μέσα από τη δημιουργία με ενθουσιάζει και θεωρώ πως είναι ο ανώτερος τρόπος επικοινωνίας και παιδείας. Τα θέματα που αφορούν το Δ.Σ. του Ριάλτο με ωθούν προσωπικά να σκέφτομαι διαφορετικά και να αλλάζω εντελώς «παραστάσεις», ταυτόχρονα πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω τον πρακτικό τρόπο σκέψης που μου έμαθαν οι θετικές επιστήμες και αυτή η αναζήτηση και ανατροφοδότηση της ισορροπίας είναι πάντοτε ωφέλιμη και εν τέλει δημιουργική για όλες τις πλευρές. Η εξέλιξη έρχεται μόνο όταν κάποιος βγει από το πεδίο ασφάλειας του και η δημιουργία δεν ανήκει μόνο στις τέχνες αλλά σε όποιον αγαπά αυτό που κάνει.

–Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες μιας τέτοιας θέσης;

–Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να καταφέρω όχι μόνο να ανταποκριθώ στο υψηλό επίπεδο που άφησε ο προκάτοχός μου κ. Κίκης Καζαμίας, αλλά και να προσπαθήσω να το πάρω πιο πέρα. Πραγματικά όμως πιστεύω πως κανένας οργανισμός δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζει και η συνεχής βελτίωση πρέπει να είναι πάντοτε το ζητούμενο για όλους τους οργανισμούς ανεξαιρέτως.

–Η γενικότερη οικονομική κατάσταση επηρεάζει και τις Τέχνες, άρα και τις δραστηριότητες του Ριάλτο, έχετε κάποιες σκέψεις για ενίσχυση του Οργανισμού; Π.χ. ιδιωτικές χορηγίες;

–Η αλήθεια είναι ότι ο πολιτισμός και οι τέχνες έχουν επηρεαστεί πολύ αρνητικά από την πανδημία και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και δημιουργοί έχουν αδικηθεί ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική τάξη. Φυσικά και έχουμε σκέψεις για οικονομική ενίσχυση του οργανισμού και η εξεύρεση χορηγιών από τον ιδιωτικό τομέα είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας. Εξάλλου, ανέκαθεν ο ιδιωτικός τομέας έχει τον ρόλο του χορηγού στις τέχνες. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όλες οι εταιρείες θα ήταν καλό να προσφέρουν στον πολιτισμό και το Ριάλτο είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για ιδιώτες που αγαπούν την δημιουργία και θέλουν να συνδράμουν στην εξέλιξη της κοινωνίας και την παιδεία. Υπάρχουν ήδη αρκετές εταιρείες που μας στηρίζουν, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερες που μπορούν να στηρίζουν συγκεκριμένες παραστάσεις και φεστιβάλ. Επιπρόσθετα επειδή μετά από κάθε οικονομική κρίση αυξάνεται η δημιουργικότητα θέλω να πιστεύω πως θα δούμε ωραία και αξιόλογα έργα που θα κάνουν τους χορηγούς υπερήφανους.

–Συνέργειες, εξωστρέφεια, οικονομική αυτονομία, θεατές, πώς θα τα ιεραρχούσατε;

–Ως πρόεδρος θα έβαζα πρώτα την οικονομική αυτονομία για να ενισχυθεί η δημιουργικότητα και για να γίνουν οι συνέργειες που χρειάζονται για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να επενδύσει ο οργανισμός στην εξωστρέφεια που επιθυμούμε για να προσελκύσει περισσότερους θεατές που είναι και εν τέλει το ζητούμενο.

–Τι είναι αυτό που η Λεμεσός χρειάζεται σήμερα σε πολιτιστικό επίπεδο;

–Η Λεμεσός είναι τυχερή που έχει το Ριάλτο. Ακόμα και η θέση του θεάτρου στο κέντρο της πόλης και η ιστορική σημασία που έχει ως κτίριο το καθιστούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής και του πολιτισμού της πόλης μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν ελλείψεις στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και σίγουρα το Ριάλτο δεν είναι αρκετό να καλύψει όλα τα κενά. Θεωρώ πως οι φορείς της πόλης θα πρέπει να σταθούν αρωγοί και έτσι να επενδύσουν στον πολιτισμό και τις τέχνες, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες είτε από αμιγώς ιδιωτικούς φορείς είτε από συνεργασίες δημοσιών/δημοτικών και ιδιωτικών φορέων.

–Υπάρχουν ενέργειες που νομίζετε ότι είναι απολύτως αναγκαίες σήμερα για να προχωρήσει το Ριάλτο στο καλλιτεχνικό πνεύμα του 21ου αιώνα;

–Όπως προανέφερα ο οργανισμός βρίσκεται σε πολύ καλή τροχιά και διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα παγκύπρια και όχι μόνο στη Λεμεσό. Ως οργανισμός είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε νέες προτάσεις και συνεργασίες. Πιστεύω πως ο θεατής του 21ου αιώνα αναζητεί ακριβώς νέες εμπειρίες και νέες ιδέες και το θέατρο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, προσελκύοντας και εκπαιδεύοντας νέους θεατές. Αν είναι κάτι που θεωρώ απολύτως αναγκαίο είναι αυτή η αναζήτηση για καινούργιες «εμπειρίες», να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων ανθρώπων και να βοηθήσουν στην εξέλιξή τους ως πολίτες με κριτική σκέψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X